Cukr – bílý jed?

Doba jedova 9 Cukr
V pořadí devátý díl ze série Doba jedová se tentokrát věnuje tzv. bílému zlatu. Podle autora, investigativního novináře a fyzika, se stala společnost obětí manipulace a cukr rozhodně na zdraví nepřidá, spíše naopak…

Je „bílé zlato“ ve skutečnosti „bílým jedem“? Stali jsme se oběťmi nedozírné manipulace? Nezáleží na tom, zda se jedná o běžný řepný, třtinový či konzumní cukr, takzvanou sacharózu, či vysokofruktózový kukuřičný sirup. Konzumace této látky ve všech jejích podobách neustále stoupá, je obsažena téměř ve všem – v snídaňových cereáliích, osvěžujících nápojích, ve zmrzlině i chlebu, a dokonce i v cigaretách. Cílem této knihy je vysvětlit, proč je nutné cukry považovat za důvodně podezřelé a jak jsme se dostali do současné situace, kdy:

  •  třetina všech dospělých trpí obezitou,
  • dvě třetiny dospělých nadváhou,
  • téměř každý sedmý je diabetik
  • a každý čtvrtý až pátý umírá na rakovinu.

Přitom až donedávna převládal názor, že „osladit si život“, kdykoli se cítíme unavení, vystresovaní či bez energie, je zcela normální, a hlavně naprosto neškodné. Autorem této přelomové práce, založené na dlouholetém podrobném investigativním výzkumu, jenž splňuje i přísná kritéria pro průkazní materiál u soudu, je novinář Gary Taubes, původní profesí fyzik, který se později zaměřil na problematiku z oblasti medicíny a vědy o výživě.

Ukázka z knihy

V únoru roku 1940 odcestoval Elliott Joslin do Arizony s úmyslem podrobně prostudovat četnost výskytu diabetu v tomto státě. Později vysvětlil, že důvodem, proč se k cestě rozhodl, byl poslední federální průzkum, dokumentující obrovské rozdíly mezi jednotlivými státy v počtech úmrtí na diabetes. Přemýšlel, jak je možné, že státy s nejvyšší úmrtností na diabetes – Rhode Island a Massachusetts – vykazují mortalitu třikrát až čtyřikrát vyšší než státy postižené nejméně. Arizona, patřící mezi státy s nejnižší úmrtností na diabetes, se zdála pro studium nejvhodnější. Joslin nikdy neměl rád statistický výzkum od kancelářského stolu, vždycky upřednostňoval terénní práci, a tak se rozjel do Arizony, aby získal odpovědi na svoje otázky osobně. (str. 205)

Doporučujeme

Každý díl Doby jedové se věnuje konkrétnímu tématu.

zobrazit info o knize zobrazit info o knize zobrazit info o knize

Doba jedová 9

Cukr
Autor: Gary Taubes
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 142×200 mm
ISBN: 978-80-7553-342-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Doba jedová 9 vydalo nakladatelství Triton. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Gary Taubes je americký novinář a spisovatel. Vystudoval aplikovanou fyziku na Univerzitě Harvard. V češtině vyšla mimo jiné jeho kniha Proč tloustneme a co s tím dělat.


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoba jedová 9
Cukr

Taubes, Gary

Triton, 2018

Napsat komentář