Noirový thriller z Los Angeles

Ryan Gattis_Sejf
Kriminální thriller z drsných losangeleských ulic, v nichž se jeden člověk pokouší vykonat něco dobrého, napsal autor úspěšného románu Šest dní hněvu. Jeho nový počin Sejf vás jistě upoutá svou originalitou a mnoha zvraty.

I kasaři a mafiáni někdy zatouží konat dobro. Ricky Mendoza alias Duch je kasař na straně zákona – pracuje v zámečnictví svého přítele a občas pomáhá policii otevírat trezory drogových gangů. Když člověku procházejí pod rukama tisíce neoznačených dolarů, občas si říká, jaký dobrý skutek by s nimi mohl vykonat. Zvlášť když dospíval na ulici jako feťák, je vážně nemocný, čas se mu krátí a on má nutkavou potřebu dát svému životu smysl. Rudy Reyes alias Brejloun je mafián. Ani jeho dospívání nebylo procházka růžovým sadem, ale vypracoval se a teď ukládá do dobře střežených sejfů tisíce ne zcela čistých dolarů. Rád by svůj život změnil, jenže vystoupit z kolotoče, v němž uvízl, není vůbec snadné. Zvlášť když se z jednoho sejfu, na kterém Rudyho šéfovi velmi záleží, záhadně vypaří pořádný balík peněz…

 

Sejf

Autor: Ryan Gattis
Přeložil: Vratislav Kadlec

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7577-587-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Sejf vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Parkuju na První přímo naproti Rancho San Pedro Projects, až úplně na konci Los Angeles. Sedím přikrčenej, oči na šťopkách. A není to dneska poprvý, co si říkám, že jestli se do toho sejfu dostanu a nechaj mě s ním chvíli o samotě, beru prachy.
Nevezmu všechno. Nejsem blbej. Jenom něco.
Řekli v 9.00. Teď je deset minut po devátý. Jsem tu od 8.50, ale oni tu ještě nejsou. Takhle to s DEA někdy chodí. Lidi z protidrogovýho dorazí, když se jim to hodí. Nemá smysl si stěžovat.
Je neděle a chtěj se schválně objevit, až budou všichni v kostele. Proto je mi taky jasný, že zásah je namířenej proti španělsky mluvícím. Některý z nich vyrazili do kostela se svejma přítelkyněma a matkama, takže tu nebude tolik lidí. Kus odtud na Sedmý je kostel Marie Hvězdy mořský. Jednou jsem tam byl. Taky kvůli holce. (str. 15)

 

Ohlasy

Skutečně podmanivé. Tento drsňácky laděný román s neuvěřitelným spádem těží mimo jiné z Gattisovy znalosti gangsterské scény Los Angeles — právě díky ní je zápletka tak vzrušující.

The Time

Sejf uspokojí všechny milovníky kriminálních thrillerů, ale zároveň je to jímavý příběh o pokusu jednoho obyčejného člověka vykonat ve zkaženém světě alespoň trochu dobra. Ryan Gattis skvěle odposlouchal jazyk ulice a připomíná nám, že ti největší predátoři Ameriky jednadvacátého století většinou nosí obleky a pracují v kancelářích.

Ron Rash, spisovatel

Ryan Gattis patří k čerstvým posilám takzvaného žánru noir. Román Sejf možná zapadá do ctihodné a vážené literární tradice, ale je to především zábavné čtení: rychlé, pochmurné, originální a plné zvratů.

Jon Foro, Amazon Book Review

 

Ryan Gattis

Ryan-GattisRyan Gattis (*1978) je americký spisovatel, učitel tvůrčího psaní, člen losangeleské streetartové skupiny UGLAR-works a zakladatel neziskového literárního centra 1888. Proslavil se především románem Šest dní hněvu (2015, česky Host 2016). Během jeho přípravy strávil dva roky mezi bývalými členy gangu, hasiči, zdravotními sestrami a dalšími občany Los Angeles, kteří prožili rasové nepokoje roku 1992. Svou nejnovější knihu Sejf popisuje jako noirový román o novodobém Robinu Hoodovi. Server Amazon ji označil za nejlepší knihu srpna 2017. Autor žije se svou ženou v Los Angeles.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to totiž právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSejf

Gattis, Ryan

Host, 2018

Napsat komentář