Nepokojné město andělů

Ryan Gattis_Sest dni hnevu
Americký spisovatel Ryan Gattis vložil do své knihy sedmnáct příběhů, které se vzájemně prolínají a jsou vyprávěné v ich-formě. Spojuje je jedno – nepokoje, k nimž došlo v Los Angeles v 90. letech minulého století.

Příběhy odehrávající se uprostřed nepokojů, které se rozpoutaly v Los Angeles v důsledku jednoho z nejznámějších a nejbouřlivějších soudních procesů devadesátých let.
Dne 29. dubna 1992 ve čtvrt na čtyři odpoledne zprostil soud viny tři strážníky losangeleské policie, kteří byli obviněni z použití nepřiměřeného násilí při zneškodňování černocha jménem Rodney King. Dvě hodiny poté vypukly ve městě nepokoje, které nakonec trvaly šest dní. Během 121 hodin přišlo o život čtyřicet tři lidí. Mrtvých však nepochybně bylo víc: k násilí docházelo i mimo místa výtržností, když mnozí využili nastalého chaosu k vyřizování starých účtů.
Odvážná a filmově laděná kniha oživuje bouřlivé a děsivé období v Los Angeles, kterého si tehdy média příliš nevšímala. Ryan Gattis přináší sedmnáct navzájem propojených příběhů, vyprávěných v první osobě, které dohromady vykreslují portrét moderní Ameriky. Gattisovy postavy promlouvají hlasy členů gangů, dětí ulice, zdravotních sester nebo hasičů, kteří se dostali do krizové situace, a katapultují tohoto nekompromisního spisovatele mezi takové legendy, jako je George V. Higgins nebo Dennis Lehane.

 

Šest dní hněvu

Autor: Ryan Gattis
Přeložila: Lucie Mikolajková

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7491-488-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Šest dní hněvu vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Tři mi odpoví, ale ne slovně. Drsně mě vytáhnou na nohy a odvlečou z Boardwalku do postranní uličky s garážema po obou stranách. Ale to si mě jenom připravujou.
Začnu na mě pršet rychlý, ne moc silný rány: do ledvin, do břicha, taky do žeber. Schytávám to ze všech stran. Nejsou zvlášť tvrdý, ale vyrazí mi dech. Nejdřív to nechápu, ale pak uvidím krev, koukám, jak mi vyráží na košili, a napadne mě, jak je možný, že jsem ty bodnutí necejtil, když vtom mě někdo praští pálkou.
Na moment se mihne něco černýho, pak to na mě dopadne a já sebou trhnu. Ta těžká část mě praští jenom přes rameno, ale stejně – jednu chvíli stojím a koukám si na košili, a hned potom už ležím na zádech a čumím na noční nebe. Do prdele práce.
„Jo!“ zařve mi jeden z nich do obličeje, „a máš to, ty zkurvenej hajzle!“
Zkroutím se do klubíčka a brada mě pálí, jako by mi ji někdo smažil na pánvi. Zvednu ruce, abych si chránil obličej, ale není to k ničemu. Pálka dopadá znova a znova. Dostanu jednu do krku a pak už necejtím tělo.
Ozve se jinej hlas: „Navažte to, když takhle leží.“
Skoro nemůžu dejchat. (str. 18)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Řekli o knize

Kniha Šest dní hněvu je symfonický, skvěle vygradovaný, vynikající román. Odvážný, neohrožený a podvratný. Nesoudí. Dostal mě.

David Mitchell, spisovatel

Sžíravý, skvěle načasovaný, barvitě vykreslený obraz městské války a zmařených snů od autora, který přesně ví, o čem píše: o losangeleském podsvětí začátku devadesátých let.

Joyce Carol Oatesová, spisovatelka

Gattis dokázal příběhy svých postav rozšířit do velkého kaleidoskopického portrétu „města andělů“, zmítaného rasovými a třídními konflikty i napětím mezi policií a civilisty.

New York Times

 

Ryan Gattis

Ryan-GattisRyan Gattis (* 1978) je americký spisovatel, profesor tvůrčího psaní a člen losangeleské streetartové skupiny UGLARworks. Jeho nejnovější knize Šest dní hněvu (2015) předcházel dvouletý výzkum a čas strávený s bývalými členy gangů, hasiči, zdravotními sestrami a dalšími občany L. A., kteří nepokoje prožili. Televizní práva na knihu získala HBO. Autor žije se svou ženou v Los Angeles.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


hostNakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Bylo to totiž právě nakladatelství Host, které přineslo českým čtenářům kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena či Henninga Mankella, jež se okamžitě staly bestsellery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠest dní hněvu

Gattis, Ryan

Host, 2016

Napsat komentář