Nenechte si ujít v týdnu od 1. do 7. října 2018

nenechte_si_ujit
Je tu říjen a s ním i podzimní počasí, což je ideální čas pro knížky a literaturu. V příštím týdnu můžete zajít na křest nové kuchařky od Karolíny Kamberské či na besedu a autogramiádu Zdeňka Svěráka. A těšit se můžete také na knižní veletrh.

Navíc se bude v následujících dnech konat Týden knihoven, možná i vaše knihovna tedy pořádá nějakou zajímavou akci.

A Týdnem knihoven také začneme. Probíhá od pondělí 1. října do neděle 7. října a vy si tak v těchto dnech budete moci užít plno zajímavých akcí ve vaší knihovně. Tento projekt probíhá každoročně po celé republice a pořádá ho Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Stačí se podívat, jestli se zapojila i knihovna ve vašem městě a pak už si jenom užívat literatury.

úterý 2. října se podíváme do pražského Paláce knih Luxor, kde se bude od 17.30 křtít diář Rok podle Dary 2019 od zpěvačky Dary Rolins. V diáři najdete rady a tipy pro zdravý životní styl, dosažení harmonie, rovnováhy a pocitu spokojenosti. Pokud tedy ještě nemáte diář na příští rok, možná je tohle ta pravá volba. Křtu diáře se zúčastní i Dara Rolins.

Patříte mezi fanoušky knižní série o Harry Potterovi? Pak vás možná bude zajímat přednáška, která se koná v úterý 2. října v Městské knihovně v Hradci Králové na pobočce Slezské Předměstí. Během večera nahlédnete na tyto legendární knížky trochu jinak, a to jako na dílo postmoderní literatury, dílo, ve kterém se mísí prvky vysokých a nízkých literárních žánrů s prvky mystifikace. Během večera se pokusíte poodhalit tvůrčí plán autorky J. K. Rowlingové a možná tak pohlédnete na příběhy o Harry Potterovi z jiné perspektivy. Přednáška začíná v 17.00.

zdenek-sverak-autogramiada

V ostravském Domu knihy se můžete v úterý 2. října setkat s oblíbeným hercem, scénáristou a spisovatelem Zdeňkem Svěrákem, který zde bude mít od 16.00 besedu a autogramiádu ke své nové knize Strážce nádrže. Tento nový titul je psaný formou dopisů, které píše důchodce, strážce vodní nádrže Magda, svému nadřízenému. Nicméně pobesedovat s panem Svěrákem můžete i o jiných titulech, má jich na kontě už pěknou řádku, a to jak pro děti, tak pro dospělé, o čemž se můžete mimo jiné přesvědčit v jednom z našich článků.

Ve středu 3. října se vrátíme do Prahy. V Paláci knih Luxor. V 16.30 se zde sejdou hlavně milovníci českého fotbalu, bude se tu totiž křtít kniha Karla Felta Naši nejlepší fotbaloví trenéři. A co v knize všechno najdete? Portréty našich nejslavnějších a nejúspěšnějších trenérů, kteří se zapsali nejen do historie české kopané, ale působili i v zahraničí. A nechybí ani spousta barevných fotografií. Součástí křtu bude i autogramiáda této knižní novinky a těšit se můžete i na některé osobnosti z oboru.

Jestliže rádi vaříte a s oblibou nahlížíte do různých kuchařek, určitě se ve středu 3. října stavte do pražského Paláce knih Luxor. Od 18.00 se zde totiž uskuteční další akce, a to křest kuchařky Každý den je svátek od Karolíny Kamberské, kterou možná znáte z televizního pořadu Karolína, domácí kuchařka. Po oblíbených kuchařkách Štěstí z kuchyněJídlo je vášeň vydává nyní další knihu plnou chutných receptů, tentokrát takových, které se hodí ke slavnostním příležitostem.

A v příštím týdnu se podíváme do pražského Paláce knih Luxor ještě jednou. Ve čtvrtek 4. října se zde koná křest knihy Mnislava Zeleného Pokrokem k zániku. Autor pobýval několik let v zahraničí, především pak v Latinské Americe. A během tohoto období publikoval zajímavé články, které se nyní staly podkladem pro jeho knižní novinku. Najdete v ní popis autorova vřelého vztahu k Latinské Americe či amazonským indiánům, ale nahlédnete zpětně také do politického vývoje této oblasti. Autor se nicméně zabýval i problémy v Evropě a vyjadřuje se například také ke globalizaci. Křest této zajímavé knihy začne v 16.30.

pátek 5. října a v sobotu 6. října se v Havlíčkově Brodě koná 28. Podzimní knižní veletrh. Motto veletrhu pro letošní ročník zní Století samoty – jde o připomínku stoletého výročí rozpadu Rakouska-Uherska a vzniku Československé republiky. Součástí veletrhu je také bohatý doprovodný program, během kterého se můžete setkat například s Alenou Mornštajnovou, Ivanem Krausem, Michalem Vieweghem či Zdeňkem Svěrákem. Veletrh se koná na již tradičním místě, a to v Kulturním domě Ostrov.

Další literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář