Mezinárodní bestseller na poli vědecko-fantastického žánru

problem_tri_teles
Román Problém tří těles mi již od jeho vydání doporučovalo mnoho přátel s tím, že pokud mám ráda sci-fi, nesmím jej vynechat. Jde opravdu o tak přelomové dílo vědecké fantastiky?

Titul Problém tří těles, první díl série Vzpomínka na Zemi, vydalo nakladatelství Host roku 2018 již ve druhém vydání. Autorem knihy je Liu Cch‘-sin, představitel nové generace čínských autorů science fiction. Liu Cch‘-sin obdržel devětkrát nejprestižnější čínskou žánrovou cenu Galaxy, jednou titul velmistra čínskojazyčné sci-fi a jako první Asiat v historii cenu Hugo v kategorii nejlepší román. Jeho díla jsou přiřazována k žánru hard science fiction, věhlas si získala především díky silné atmosféře.

Problém tří těles je recenzenty hodnocen výjimečně kladně. Je pravdou, že z řady sci-fi knih, které v posledních letech vyšly, se vymyká svým silným filosofickým přesahem. Tato přidaná hodnota do značné míry čerpá ze specifik Číny, ve které byla kniha sepsána. Autor se hned zkraje pouští do kritiky Velké kulturní revoluce (jejíž odkaz je v příběhu obsažen) a převýchovy odlišně smýšlejících čínských občanů. Pozorný čtenář jistě zachytí další autorovy narážky. Velkou předností knihy je, že Liu Cch‘-sin využívá skutečné historické prameny z čínské historie, čímž příběh získává na autenticitě. Pro čtenáře se tak sci-fi román může stát zajímavým zdrojem informací o čínských dějinách (ačkoli samozřejmě velmi omezenéhi rozsahu) z pohledu zástupce čínského národa.

Hlavním hrdinou příběhu je fyzik Wang Miao, který se náhle ocitá uprostřed boje o záchranu Země. Poté, co jej zkontaktují neznámí muži s naléhavou záležitostí, ocitá se v centrále jisté organizace. Zjišťuje, že kvůli záhadnému nebezpečí, které pravděpodobně přichází z vesmíru, páchají sebevraždu přední světoví vědci z organizace Hranice poznání. Paralelně s tím se na různých místech Země objevují podivné sekty, které nabádají k návratu k přírodě a k potlačování vědeckých poznatků. Jak to spolu souvisí? A jak je do celé záležitosti zapletena počítačová hra pro virtuální realitu, která jako by nepocházela z našeho světa?

Román Problém tří těles zdařile kombinuje akci s filosofickými pasážemi. Celkové vyznění příběhu je pochmurné až nihilistické, znepokojující nádech dodává ději kontext s realitou (odkazy na čínskou kulturní revoluci a období po ní následující). Zajímavé jsou informace z čínské historie, které přidávají knize exotický podtext. Velmi jsem ocenila skutečnost, že se autor v příběhu nebál používat technické detaily a znalosti z fyziky – na čtenáře tím sice klade vyšší nároky, ale úroveň knihy stoupla.

Problém tří těles v jistých aspektech připomíná jiný sci-fi román, konkrétně Ready Player One od Ernesta Klina. Společným tématem, obsaženým v obou příbězích, je počítačová hra, která umožňuje hráčům simulovat reálný život. Zatímco v Klinově knize je hra prostředkem k získání dědictví po jejím tvůrci, v Problému tří těles jde o nebezpečí s potenciálem zničit lidstvo.

Titul doporučuji čtenářům, kteří mají zájem přečíst si skutečně kvalitní sci-fi román.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProblém tří těles

Cch´-Sin, Liou

Host, 2018

Napsat komentář