Stěžejní dílo Záviše Kalandry

Zavis Kalandra_Ceske pohanstvi
V první části svého historického díla se autor vyjadřuje ke sporu o pravost Kristiánovy legendy a ve druhé nabízí neotřelý výklad pověstí z Kosmovy kroniky. Kniha tedy umožňuje připomenout si význačné texty starší české literatury a zároveň nahlédnout do úvah velkého myslitele 20. století.

Reedice stěžejního Kalandrova díla, které dokončil na počátku druhé světové války. Rukopis se ale po jeho zatčení a odvlečení do koncentračních táborů ztratil a Kalandra tuto monumentální knihu po svém návratu sepsal v letech 1945 a 1946 znovu. Historiografická práce se pokouší rozebrat nejstarší historické prameny věnující se vzniku naší národní existence. I když byla shledána v mnoha věcech spornou, rozhodně rozvířila zajímavou polemiku.

 

České pohanství 1+2

Spisy Záviše Kalandry / Svazek 5
Autor: Záviš Kalandra

Počet stran: 952
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-2759-7
Doporučená cena: 895 Kč

Knihu České pohanství 1+2 vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Legenda sama začíná však už historií příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu a oslavou slovanské liturgie. Pak se zcela stručně dotýká pohanské doby v Čechách a přechází k podrobnému vylíčení osudů prvního křesťanského knížete Bořivoje. Letmo se zmiňuje o vládě obou jeho synů, Spytihněva a Vratislava, aby teprve pak přešla ke svému vlastnímu tématu a soustavně vylíčila život, umučení, přenesení a zázraky sv. Ludmily a sv. Václava.
Formální analýza Kristiánovy legendy sama stačí podat důkaz o tom, že její autor pracoval vědomě jako falzátor. Není těžko podat týž důkaz ještě jednou a zcela samostatně na základě věcného rozboru jeho díla. Bylo by vskutku možno shrnout všechny věcné důkazy do několika vět a k jejich všestrannému zpracování by stačila krátká studie, i dnes ještě, po všech polemikách, jež zabraly už skoro půl století. (str. 115)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Záviš Kalandra

Záviš Kalandra (1902–1950) byl překladatel, publicista, historik, estetik, divadelní a filmový kritik, představitel umírněného komunismu a jedna z obětí komunistických procesů v 50. letech minulého století. Druhou světovou válku prožil v nacistických koncentračních táborech Sachsenhausen a Ravensbrück. Po válce se vrátil do Prahy a věnoval se vědecké a publicistické práci. Mezi jeho díla patří Zapovězená Ženeva, Princip slasti a princip reality v umění, Znamení Lipan, Odhalené tajemství moskevského procesu (vydáno spolu s J. Guttmannem), Druhý moskevský proces, Parmenidova filosofie a další.

Informace byly čerpány ze stránek spisovatele.cz.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeské pohanství 1+2
Sebrané spisy Záviše Kalandry/svazek 5

Kalandra, Záviš – (ed.), Martin Kindl

Academia, 2018

Napsat komentář