Vychází první ucelený knižní text Záviše Kalandry

stara_kniha
V edici Spisy Z. Kalandry nakladatelství Academia máte nyní možnost získat zajímavou publikaci levicového intelektuála Záviše Kalandry.

Parmenidova filosofie vznikla v polovině dvacátých let 20. století coby dizertační práce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ovšem před obhajobou jej Kalandra stáhl a nikdy tak své doktorské studium nedokončil.

V originální studii Kalandra soustředí svou pozornost na vývoj tzv. předsokratovské filosofie, zejména pak na filozofa, jejž sám považuje za mezník – Parmenida.

 

Parmenidova filosofie

Vydalo nakladatelství Academia

Autor: Záviš Kalandra

Edice: Spisy Z. Kalandry
Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 145 × 205 mm
ISBN: 978-80-200-2266-0
Vyšlo: 2013

Přečtěte si více o knize Parmenidova filosofie

 

Kalandra v úvodu práce odsuzuje dosavadní výzkum fragmentů Parmenidova díla jako ahistorický a za svůj cíl si klade nápravu chyb, jež jsou při výkladu předsokratovské filozofie činěny.

Analýza vyrůstá z historických a dialekticko-materialistických pozic, nepřehlédnutelný je autorův holistický přístup a také jistá adorace pohybu, resp. vývoje. Interdisciplinární analýza dochovaných fragmentů Parmenidových úvah zůstává i po pětaosmdesáti letech nejvýraznějším příspěvkem vzniklým v českém intelektuálním prostředí a představuje stále intelektuálně podnětný vklad do debat filozofických, historických i kosmologických.

 

V e-shopu www.academiaknihy.cz
můžete nakoupit knihu se slevou 20 %

——————————————————————————

Nakladatelství vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.

Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeParmenidova filosofie

Kalandra, Záviš

Academia, 2013

Vychází první ucelený knižní text Záviše Kalandry - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. čestmír pelikán napsal:

    Kupte si Kalandrovu knihu o Parmenidovi, ale rozhodně si nekupujte toto druhé vydání. Jde totiž pouze o špatný pokus o reprint vydání prvního. První vydání z nakladatelství Herrmann a synové z roku 1996 je kvalitnější, o polovinu levnější a je stále ještě v prodeji.

Napsat komentář