Poznejte přírodu kolem vás

les
Každý rád jednou za čas vyrazí do přírody, projít se, poslouchat, jak štěbetají ptáci, … Co se jednou kromě kochání také něco nedozvědět? Právě vědomosti o přírodě kolem nás jsou náplní dnešních tipů – keře, ptáci či houby, najděte si to, co vás zajímá nejvíce.

Pokud už léta dumáte nad tím, co že je to za keř, který vám to roste na zahrádce u plotu, tato kniha vám konečně poskytne odpověď. Atlas keřů vám pomůže určit téměř jakýkoli druh keře jak u vás na zahradě, tak i kdekoli jinde v přírodě.

Keře

Autoři: Václav Bažant, Luboš Úradníček

Počet stran: 476
Vazba: vázaná
Formát: 175.2×247 mm
ISBN: 978-80-200-2777-1
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Keře vydalo nakladatelství Academia.

Atlas keřů pojednává především o základních domácích (autochtonních) a běžně pěstovaných cizokrajných (introdukovaných) taxonech, zahrnuty jsou však i méně časté, a proto v literatuře zřídka publikované taxony, které se teprve rozšiřují do kultury. Publikace v hlavní části obsahuje cca 250 druhů keřovitě rostoucích dřevin, odolných klimatickým podmínkám ČR. Při jejich výběru autoři vycházeli ze zkušeností kultivace keřovitých druhů v arboretech ČR.
Řazení dřevin je systematické po čeledích, což zvyšuje přehlednost knihy a umožňuje snadnější určování jednotlivých druhů dle morfologických znaků. Dvojstrany věnované jednotlivým druhům jsou rozděleny na textovou a fotografickou část. V textové části jsou uvedeny hlavní rozlišovací znaky pro spolehlivé určení druhu, původní geografické rozšíření, hlavní ekologické nároky a nároky na pěstování v kultuře. V závěru jsou připojeny informace o způsobech využití jednotlivých druhů pro různé účely, zajímavosti a také základní pěstované kultivary či odrůdy. Fotografická část obsahuje celkový habitus dřevin a detaily zobrazující důležité poznávací znaky.
Atlas umožní určování a rychlou orientaci v sortimentu keřovitě rostoucích dřevin jak v přírodním, tak i kulturním prostředí. Cílovou skupinou je laická i odborná veřejnost, zvláště pak studenti biologicky zaměřených oborů středních a vysokých škol.

————————————————

Zajímáte-li se více o zvířata než o dřeviny, sáhněte po následující knize. Představí vám různé druhy ptáků žijících u nás. Naučí vás je rozeznávat podle jejich charakteristických znaků i místa výskytu, a navíc se dozvíte o každém z nich pár zajímavostí.

Ptáci – poznej 85 zajímavých druhů

Autor: Haag Holger
Přeložila: Kateřina Homutová

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 135×193 mm
ISBN: 978-80-271-0825-1
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Ptáci – poznej 85 zajímavých druhů vydalo nakladatelství Grada.

Tato kniha ti představí 85 nejčastěji se vyskytujících evropských ptačích druhů. Poznáš ťuhýka, dlaska či šoupálka?
Žijí ve městech a v zahradách, u řek, rybníků, jezer i moří, na polích, na loukách a samozřejmě také v lese. Jsou mezi nimi velice pestře zbarvené druhy, ale i ptáci docela nenápadní. S trochou trpělivosti a špetkou štěstí většinu z nich objevíš i ve svém okolí.
U každého druhu máš informaci o krajině, kde pták obvykle žije, a také údaj o jeho velikosti.

ptáci_sykora_ukazka

Prolistujte si kompletní ukázku.

————————————————

Češi jsou národem houbařů a většina z nás dokáže rozeznat několik základních druhů hub. Ale houby nejsou jen něco, co můžete sebrat a sníst – nahlédněte do jejich neuvěřitelného světa prostřednictvím knihy Tajný život hub.

Tajný život hub

Zázraky skrytého světa
Autor: Robert Hofrichter
Přeložila: Alena Breuerová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 145×212 mm
ISBN: 978-80-265-0771-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tajný život hub vydalo nakladatelství CPress.

Jsou vládkyněmi světa plného superlativů, nad nimiž se tají dech, zarážejících skutečností, překvapivých partnerství a nevyřešených hádanek. Setkáte se s aristokraty i vychytralými podvodníky, se vstřícnými komunikátory a čaroději schopnými zázračné proměny. Především se dozvíte o souvislostech života, o světě plném symbióz, partnerství a služby životu. Vydejte se na výpravu do tohoto tajuplného světa a pojďte žasnout nad neznámým vesmírem a jeho fascinujícími souvislostmi.

Uctívání, jehož předmětem se lanýže staly, je z  pohledu kulturních dějin velmi staré a  pochází z  časů římské říše. Zpočátku se přitom Římané vyjadřovali o  houbách a o těch, kteří je jedí, velmi opovržlivě. Houby byly považovány za „žrádlo pro prasata“ a za jídlo chudých, které by sebe dbalý člověk pozřel jen v nejvyšší nouzi a v krajním případě. Plinius se posmíval stravovacím zvyklostem Germánů, kteří při vaření používali „houby a žaludy“, což pozoroval během tažení s Germanikem. To se ale rychle a zásadně změnilo. Brzy mohli obyčejní pěšáci dostat k jídlu už jen podřadné houby, ty již zmíněné „houby pro prasata“. Aristokraté mezi houbami oproti tomu přicházeli na stůl bohatých. A k aristokratům patřily samozřejmě lanýže.

Neváhejte si stáhnout celou ukázku.

————————————————

Jak poznat, které rostliny na zahradě vašim záhonům uškodí a které ne? S tím vám poradí ve své knize Oftring Bärbel.

Žádoucí a nežádoucí rostliny na zahradě

Jak je rozpoznat a co s nimi
Autor: Oftring Bärbel
Přeložil: Karel Kubát

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 215×185 mm
ISBN: 978-80-2710-768-1
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Žádoucí a nežádoucí rostliny na zahradě vydalo nakladatelství Grada.

Práce na zahradě je potěšením, ale někdy také pořádným trápením. Vedle rostlin, které jsme si zasadili sami, najednou všude kolem vyraší spousta rostlinek, o nichž vůbec nevíme, kde se tam vzaly a co z nich bude. Máme je nechat být, nebo máme počkat, co se z klíčku vyklube, či raději to hned vytrhnout? Co když sem ale semeno zavál vítr nebo přinesl pták a vykvete z toho něco pěkného? Že je vám to povědomé a že každý rok váháte, jak se zachovat?

Tato kniha vás rozpaků zbaví. Pomůže vám spolehlivě rozpoznat, a to slovně i pomocí fotek, co na záhonu či v trávníku náhle vyrostlo, určíte snadno, zda jde o rostlinu vítanou či naopak o nežádoucího vetřelce, zda ji vytrhnout hned, nebo ji ponechat nějakou dobu nebo dokonce natrvalo. Ukáže vám, jak rostlina vypadá na počátku a jak po několika týdnech.

Jako bonus máte u každé uvedené rostliny údaj o délce jejího života, o době, kdy kvete, jak bude vysoká, pokud ji necháte v klidu, a jaké má požadavky. A určitě se podivíte, jak hezky vypadají některé dosud opovrhované údajné plevele, když jim ponecháte prostor a ony vykvetou, a že jimi můžete zahradu krásně oživit a to bez jakýchkoli nákladů.

byliny_ukazka

Pokud vás ukázka zaujala, podívejte se i na její delší verzi.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Vyrážíte rádi do přírody? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKeře

Bažant, Václav – Úradníček, Luboš

Academia, 2018

zobrazit info o knizePtáci: poznej 85 zajímavých druhů

Holger, Haag

Grada, 2018

zobrazit info o knizeTajný život hub
Zázraky skrytého světa

Hofrichter, Robert

CPress, 2018

zobrazit info o knizeŽádoucí a nežádoucí rostliny na zahradě
Jak je rozpoznat a co s nimi

Bärbel, Oftring

Grada, 2018

Napsat komentář