Jaký je život?

Knizni tipy_laska ze vsech uhlu
Dnes jsme si pro vás připravili příběhy založené na skutečných událostech a osobních prožitcích autorů. Příběhy silné a emotivní, plné bolesti i naděje a touhy po překonávání překážek…

Začneme knihou zajímavých rozhovorů se zkušeným pediatrem, profesorem Milošem Velemínským. Napsala ji Ivana Karásková, autorka Černobílých příběhů, což jsou rovněž rozhovory – s lidmi, kteří mají za sebou náročný boj s chorobou.

… takový je život

Povídání s průkopníkem neonatologické péče Milošem Velemínským
Autorka: Ivana Karásková

Počet stran: 108
Vazba: vázaná
Formát: 155×155 mm
ISBN: 978-80-7553-561-0
Doporučená cena: 169 Kč

Knihu … takový je život vydalo nakladatelství Triton.

Druhý otec tisíců Jihočechů – toto lichotivé označení získal profesor Miloš Velemínský ve svém rodném kraji. Mnohokrát prokázal, že je nejen erudovaným pediatrem, ale především lékařem s citlivou duší. V této publikaci to výmluvně dokládají i příběhy, které nashromáždil během své dlouhé praxe. Každý z nich uvozuje téma následného rozhovoru. Mnohdy jde o skličující historky, jejichž protagonisté se potýkají s nevýslovně těžkými okolnostmi. Zároveň však podávají svědectví o neobyčejné rodičovské obětavosti a vůli. Profesor Velemínský patří k průkopníkům neonatologické péče v České republice. Své pacienty a jejich rodiče vždy považoval za rovnocenné partnery ve společném boji s nemocí. Neduhy těla chápe v širším kontextu rodinného prostředí. Nikdy se nezajímal jen o zdraví svých malých pacientů, je vnímavý i k jejich osudu.

 

Miloš Velemínský

MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., (* 16. 9. 1969) – promoval v roce 1994 na II. LF UK v Praze a po promoci začal pracovat na gynekologicko-porodnickém oddělení nemocnice v Jindřichově Hradci. Od roku 1996 až dosud působí na gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice České Budějovice, od roku 2004 ve funkci zástupce primáře. Získal atestaci I. a II. stupně v oboru gynekologie a porodnictví a nástavbovou atestaci v oboru perinatologie a fetomaternální medicína. V roce 2009 mu byl udělen titul Ph.D. V současnosti se jeho odborný zájem soustředí především na perinatologii. Miloš Velemínský je vzácným typem autora, u něhož se snoubí odborná erudice s jazykovým citem a popularizačním nadáním. Kromě lékařské profese a pedagogické činnosti se věnuje hře na klavír a k hudbě vede i své syny Jakuba a Filipa. Je spoluautorem knihy Čekáme děťátkoDítě – od početí do puberty, Těhotenství a mateřství.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

————————————————

A nyní se už dostáváme k autobiografiím. Patříte-li mezi adrenalinové závisláky a vášnivé dobrodruhy, je pro vás strhující zábavná knížka Beara Gryllse Bláto, pot a slzy doslova povinnou četbou.

Bláto, pot a slzy

Autor: Bear Grylls
Přeložil: Jakub Futera

Počet stran: 372
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-335-2
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Bláto, pot a slzy vydalo nakladatelství Jota.

Život jako jedno velké dobrodružství. Autobiografie mistra přežití Beara Gryllse. Bear Grylls je muž, který vždy vyhledával ta nejextrémnější dobrodružství. Znají a obdivují ho miliony lidí – jako hlavní postavu celosvětově oblíbených dobrodružných seriálů, jako úspěšného spisovatele či jako hlavu skautského hnutí – protože Bear Grylls přežil tam, kam se odváží jen málokdo. Nyní poprvé Bear vypráví o svém akčním životě. Jeho otec ho už jako malého chlapce na ostrově Wight naučil lézt a plachtit. Netrvalo proto dlouho a Bear se už ve škole začal pouštět do dobrodružných nočních horolezeckých výprav. Jako teenager našel svou identitu a smysl života v lezení a bojových sportech, které nakonec zavedly mladého dobrodruha na úbočí mocného Himálaje či do výcvikového tábora velmistra karate v dalekém Japonsku. Po návratu domů nastoupil do obávaného a náročného výběrového kurzu Britských zvláštních jednotek 21 SAS – a tato cesta ho zavedla až na samotné hranice fyzických i mentálních sil. A pak si Bear při hrozivé parašutistické nehodě v Africe natřikrát zlomil páteř. Nebylo vůbec jisté, jestli bude vůbec znovu chodit. Jenže ani ne za osmnáct měsíců po úrazu a navzdory prognózám lékařů stanul třiadvacetiletý Bear, jako jeden z nejmladších horolezců v historii, na vrcholu Mount Everestu. A to byl jen začátek jeho dalších, neobyčejných dobrodružství…

 

Ukázka z knihy

Štáb mi říká, že ostře řezané severní kanadské Skalisté hory vypadají dnes ráno přímo úchvatně. Ani jsem si nevšiml.
Já se teď musím hluboce ponořit do svého tajuplného vnitřního vesmíru. Do svrchované části svého já, které samozřejmě znám nejlíp, ale navštěvuju ho jen výjimečně.
Tuhle výsostnou zónu využívám zřídka. Třeba teď.
Pode mnou se rozevírá sto metrů strmého sněhu a ledu. Strmého, ale dá se to zvládnout.
Tenhle typ rychlého sestupu jsem dělal už mnohokrát. Nesmíš podlehnout sebeuspokojení, říká mi ten hlas. A má vždycky pravdu.
Poslední hluboký nádech. Pohled na Simona. Němé přikývnutí z jeho strany. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Bear Grylls

Bear Grylls (* 7. června 1974) studoval na Eton College a studium španělštiny zakončil na Londýnské univerzitě. Původně sloužil jako výsadkář u speciálních jednotek SAS a následně vedl řadu průlomových expedicí do nejnehostinnějších částí světa, kterými vydělal miliony dolarů pro dětskou charitu. Ve 23 letech zdolal Mount Everest, a to jako dosud nejmladší Brit. Brzy navázaly další úspěchy: obeplul Velkou Británii a Arktidu, večeřel v horkovzdušném balonu ve výšce 7500 metrů, přeletěl na paraglidu přes vodopády Angel Falls ve Venezuele a také přes Himálaj. Gryllsovy dobrodružné televizní pořady patří mezi nejsledovanější na světě – našly si zhruba 1,2 miliardy diváků ve dvou stech zemích. Kromě toho je Bear Grylls autorem patnácti knih. Jeho mezinárodní bestseller Mud, Sweat and Tears (Bláto, pot a slzy, 2011) byl zatím přeložen do třinácti jazyků a v roce 2012 ho Číňané zvolili nejvlivnější knihou roku. Žije se svou ženou Sharou a třemi syny, Jessem, Marmadukem a Huckleberrym, střídavě na říční obytné lodi v Londýně a na odlehlém ostrově u pobřeží Walesu. Mluví plynně anglicky, španělsky, německy, maďarsky a francouzsky a je držitelem černého pásku v karate. Grylls je dále autorem knih Vzhůru, Mise Přežít: Zlato bohů, Mise Přežít: Cesta vlka, Příběhy skutečné odvahy, Let duchů a Hořící andělé.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Román s autobiografickými prvky Hypofýza v exilu přiblíží čtenářům hrůzné zážitky z války v Jugoslávii i uprchlickou zkušenost. Do příběhu je navíc zahrnuta snaha o početí dítěte hlavní hrdinky. Naděje i zklamání provázejí knihu, která ve čtenáři vzbudí silné emoce.

Hypofýza v exilu

Autorka: Sofija Kordić
Přeložil: Jakub Novosad

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-257-2478-1
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Hypofýza v exilu vydalo nakladatelství Argo.

Román Hypofýza v exilu je zajímavý jak obsahem, tak formou. Ve vyprávění hlavní hrdinky Mii se prolínají tři vzájemně provázaná témata – šokující prožitek války v Jugoslávii, uprchlická zkušenost a komplikované snahy o početí dítěte. Českému čtenáři nabízí Sofija Kordić důvěrně známé prostředí Prahy 90. let s jeho klubovou scénou, nadšením z dříve nedostupných kulturních zážitků (jako byl třeba koncert Pink Floyd na Strahově v r. 1994), ale i projevy nesnášenlivosti a xenofobie, ať už jde o silácké projevy skinheadů, nebo pohled svrchu na „Jugoše“. Formálně i obsahově pak románu dodávají na zajímavosti dopisy Miiných kamarádek z Anglie, Izraele a Bělehradu, jež plní hned několik funkcí – jednak zprostředkovávají širší pohled na situaci v Jugoslávii i její vnímání ve zbytku světa, jednak si díky nim čtenář snáze dokáže představit, jaké to je, když se člověku rozpadne svět i se všemi mezilidskými vazbami. Reakce na takové vykořenění jsou různé, v Miině případě mysl, neschopná se vyrovnat s realitou války, ovlivní tělo – hypofýza přestane produkovat ty správné hormony, a brání tak početí, protože jak seslat dítě do světa, který přestal dávat smysl? V další dějové linii tak sledujeme Miinu anabázi po klinikách asistované reprodukce, vzepětí naděje i následná zklamání. Hypofýza v exilu nejen zprostředkovává, ale i vzbuzuje silné emoce a nutí čtenáře k přemýšlení a přehodnocování zažitých představ.

 

Ukázka z knihy

Jdu přijmout dvě embrya po prodloužené kultivaci, takzvané kompaktní moruly. Na den přesně čtyři roky poté, co v Srbsku jako uprchlík zemřel můj strýc. Na následky ledvinového onemocnění a stesku po rodném kraji. Pohřbili ho v neupravené, rozbahněné části batajnického hřbitova. Kolem rovina, mlha.
Rodinný hrob je daleko, v jiné zemi. V Chorvatsku. V úpatí kopce deset kilometrů od moře, ve stínu kostela. S blankytně modrým nebem a se zářivě bílými mraky. Voní tam borovice, cypřiše a středomořské byliny.
Zatímco pravoslavný pop zpíval a mumlal si pod vousy, my jsme stáli v bahně, přešlapovali z nohy na nohu a bořili se čím dál hlouběji. Zpěv popů ve mně vždy vyvolával zhnusení hraničící s nevolností. A co teprve ty černé kleriky a mastné vousy. Jakou útěchu má tohle přinést truchlícím? (str. 9)

 

Sofija Kordić

Sofija Kordić se narodila roku 1965 v chorvatském Benkovaci a dětství prožila v Zadaru. Studovala politologii na univerzitě v Bělehradě (v dnešním Srbsku) a žurnalistiku v Holandsku a Dánsku. Po návratu pracovala pro zahraniční redakci deníku Borba a od r. 1993 studovala na Středoevropské univerzitě (Central European University) v Praze, kde žije dodnes. Do Prahy za ní také přijel manžel – jelikož Sofija Kordić pochází ze srbské rodiny a její manžel z chorvatsko-slovinské, nikde nebyli vítáni, nikde se necítili doma, a proto se rozhodli odejít a radši být cizinci v cizině než cizinci ve vlasti. Sofija Kordić působila v rádiu Svobodná Evropa až do ukončení činnosti chorvatské redakce v r. 2004, dnes pracuje jako novinářka na volné noze, píše pro chorvatská nezávislá média.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Specialista pokrývá fascinující kariéru Roberta O’Neilla, včetně originálně a poutavě podaných poznatků o jeho výcviku ve slavných jednotkách Navy SEAL. Zajímavé a otevřené čtení udrží vaši pozornost až do konce.

Specialista

Autor: Robert O´Neill

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 160×212 mm
ISBN: 9788026420019
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Specialista vydalo nakladatelství CPress.

Robert O´Neill. Účastník 400 bojových misí, bývalý člen Navy SEALs a žijící legenda. Jeho memoáry, psané s brutální upřímností a doprovázené osobitým černým humorem, vás zavedou nejen do první frontové linie či týlu nepřítele. Seznámíte se s jeho životní filosofií a tím, co ho formovalo jako člověka. Tato zpověď není jen o něm. Je o Navy SEALs i o tom, že když spustí jedna zbraň, jako by spustily všechny. O tom, že jediný snadný den byl včerejšek…

 

Ukázka z knihy

S Matthewem jsme na BUD/S připraveni být mohli, nebo jsme si to přinejmenším mysleli, leč BUD/S nebyl připraven na nás. Třída 205 dosud „neodpromovala“, takže nás ubytovali na druhé straně základny v kasárnách, jež poskytovaly přístřeší těm, kteří BUD/S sami ukončili nebo je vykopli. Tím pádem jsme se ocitli poblíž takzvané „Divize X“. Tito kluci šťastni nebyli. Jejich sny o členství u SEAL se rozplynuly. Místo zelené uniformy zaškolujících se nováčků nyní oblékali lacláče, obouvali těžké pracovní boty a den trávili sbíráním odpadků a vytíráním podlah. Žili v naprosté nejistotě a neznali místo svého budoucího působiště. S největší pravděpodobností končívali u flotily, u které strávili sběrem odpadků a vytíráním palub další čtyři roky. Byly to pochmurné vyhlídky a podle toho také vypadal jejich přístup, který stál za starou bačkoru. Chytrolínství je přesto neopouštělo. (str. 39)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Robert O´Neill

Robert O´Neill pochází z hornického města Butte, které se nachází v Montaně ve Spojených státech. Je podruhé ženatý, z prvního manželství má dvě děti. K námořnictvu se dal s jediným cílem, stát se členem elitní speciální jednotky Navy SEALs. To se mu díky jeho pevné vůli podařilo a v roce 1996 vstoupil do aktivní služby. Díky svým kvalitám se stal členem legendárního týmu DEVGRU (Seal Team 6), se kterým absolvoval více než 400 bojových misí v Iráku a Afghánistánu. Nejvýznamnějším bojovým úkolem byla likvidace Usámy bin Ládina v Pákistánu, přičemž smrtící rány, jež ukončily život nejhledanějšího teroristy světa, vypálil právě Robert. Za svoji službu byl Robert dvaapadesátkrát vyznamenán, je rovněž nositelem ocenění Medaile cti a Stříbrné hvězdy. Svoji vojenskou kariéru ukončil po šestnácti letech služby v roce 2012. Dnes se věnuje přednáškové činnosti a soukromému podnikání.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

————————————————

Na závěr tu máme skutečně silný příběh – Pianistu Władysława Szpilmana. Strhující osobní výpověď autora, polského klavírního virtuosa, líčí boj o přežití během okupace Varšavy a vyrovnávání se se ztrátou rodiny.

Pianista

Autor: Władysław Szpilman
Přeložila: Helena Stachová

Počet stran: 206
Vazba: brožovaná
Formát: 144×204 mm
ISBN: 978-80-257-2525-2
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Pianista vydalo nakladatelství Argo.

Knihu Smrt města (Śmierć miasta,1946, č. 2003 pod názvem Pianista) nepsal autor ani tak pro čtenáře jako spíše pro sebe. Pomohla mu vyrovnat se s šokujícími událostmi, které během holocaustu zažil; vyčistil si díky ní hlavu i srdce a dokázal pak začít znovu. O svých válečných zážitcích totiž téměř vůbec nemluvil. Začátkem šedesátých let se některá nakladatelství pokoušela zpřístupnit tuto knihu dalším generacím čtenářů, ale vyšla až po více než padesáti letech v Německu, a v roce 2000 v Polsku. Ve Velké Británii a v USA byl román vyhlášen nejlepší knihou roku 1999 a v roce 2002 byl označen za nejlepší knihu roku i francouzským literárním časopisem Lire. Byl přeložen do mnoha dalších jazyků. V Čechách zatím vyšel jen jednou, a to v roce 2003. Filmová adaptace Romana Polańského z roku 2002 je nepochybně jedním z nejdůležitějších válečných snímků všech dob, protože přímo reálně rekonstruuje klima a kolorit doby a vypovídá o historické pravdě díky své jedinečné nestrannosti. Získala tři Oscary, Zlatou palmu v Cannes, deset polských Orlů a další významná ocenění. Jak řekl Adrien Brody při slavnostním přebírání Oscarů: „Tento příběh je varováním, ukazuje bolest, odlidštění a důsledky ohavných činů z doby války. A tak si přeji a doufám, že dnes i v budoucnosti tato kniha bude nadále významným příspěvkem k míru.“

 

Władysław Szpilman

Władysław Szpilman (1911–2000) nebyl spisovatel, ale klavírista, hudební skladatel a inspirátor kulturního života. Po ukončení studií na Pruské akademii umění v Berlíně cvičil klavírní hru u Artura Schnabela a skladbu u Franze Schrekera. Když roku 1933 přišel Adolf Hitler k moci, vrátil se Szpilman do Varšavy a pracoval jako klavírista v Polském rozhlase. Do roku 1939 komponoval symfonickou a filmovou hudbu. V následujících letech přišel jako člověk i jako umělec o všechno, co do té doby měl. Po dvouleté internaci ve varšavském ghettu, kde mu denně hrozila smrt a musel neustále bojovat o přežití, byla jeho rodina v srpnu 1942 převezena do koncentračního tábora Treblinka a zavražděna. Nezůstaly mu ani fotografie či osobní předměty. Rodina Szpilmanových byla spolu se všemi svými kořeny a historií vymazána z povrchu země. Jediný Władysław přežil a po roce 1945 pokračoval ve své práci jako klavírista a komorní hráč.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše dnešní knižní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize… takový je život
Povídání s průkopníkem neonatologické péče Milošem Velemínským

Karásková, Ivana – Velemínský, Miloš

Triton, 2018

zobrazit info o knizeBláto, pot a slzy

Grylls, Bear

Jota, 2018

zobrazit info o knizeHypofýza v exilu

Kordić, Sofija

Argo, 2018

zobrazit info o knizeSpecialista

O´Neill, Robert

CPress, 2018

zobrazit info o knizePianista

Szpilman, Władysław

Argo, 2018

Napsat komentář