Boj o přežití v divoké Aljašce

IMG_9414 na web
V údolí je již jaro v rozpuku, řeky plné vody z rozpuštěného sněhu, ale o kousek výš, v horách, sníh, led a nevyzpytatelný ledovec – toto vše můžete najít v jedné chvíli na Aljašce. A když zde ztroskotá malé letadélko, je nasnadě, že ti, co přežili, nebudou mít pochod k záchraně jednoduchý.

Zvlášť, když jde o dva nedospělé chlapce. Mohou vůbec v divočině plné nástrah a divé zvěře přežít? To se dočtete v poutavě napsané knize z cyklu Mise přežít s názvem Cesta vlka. Autorem je známý odborník na přežití Bear Grylls, celým jménem Edward Michael Grylls (*1974). Mimo to, že ho od malička lákají extrémy a stal se nejmladším Britem na Mount Everestu, obeplul Velkou Británii a Arktidu, také podniká napínavé výpravy do nebezpečných končin země, ale nejen pro uspokojení vlastního adrenalinu, ale i proto, aby ukázal, že i v těch nejhorších podmínkách se dá přežít, když víte, jak na to. To se právě snaží dostat do podvědomí svého širokého okruhu příznivců pomocí televizního dokumentárního cyklu Ultimate survival, česky Nutné k přežití.

Zřejmě, aby potěšil své mladé diváky, napsal sérii knih Mise přežít, jejímž hlavním hrdinou je Beck Granger, obyčejný kluk, který cestuje po světě se svým strýcem, antropologem Alem. Tentokrát se vypravili do inuitské vesnice Anakat na Aljašce, které hrozí zánik kvůli těžbě ropy, jejíž ložisko se pod ní nalézá, aby přispěli k odvrácení likvidace prastaré civilizace. Vinou špatného počasí však při letu dojde k havárii a letadélko se ocitá uprostřed nehostinné krajiny. Al je těžce zraněný a potřebuje pomoc. Beck s kamarádem Tikaanim se rozhodnou vypravit se do Anakatu pěšky. Čeká je cesta přes hory, s vlky a medvědy v zádech, s minimem jídla a vybavení. Ještěže si Beck ví se vším rady a Tikaani, syn náčelníka Anakatu, ke svému překvapení zjišťuje, že moudrost jeho předků, kterou dosud pohrdal, je velmi cenným návodem na přežití.

A co vy? Věděli byste si v divočině rady? Co jíst, když je všude jen sníh a led? Proč nejíst sníh, ale pít z něj rozpuštěnou vodu? Jak se zahřát po „koupeli“ v řece plné ledové vody? Které bobule můžete bez obav jíst, a kterým se vyhnout? Pokud ne, určitě neváhejte a pořiďte si knihu Cesta vlka vydanou v nakladatelství Jota v roce 2012. Nejenže dostanete praktické rady, ale zároveň budete trnout, zda se mladým odvážlivcům jejich mise zdaří. Některé pasáže sice působí jako vystřižené z učebnice přežití, ale jiné jsou i z beletristického hlediska dobře napsané. Na druhou stranu, které dítě čte rádo učebnice čehokoliv? Zaručuji vám, že tuto knížku určitě „zhltne“ i s jejími poučnými pasážemi jako malinu.

Celá série Mise přežít je určena pro mladé čtenáře od deseti let. V české verzi na ně pamatovali i vhodnou velikostí písma a členěním na kapitoly. Mimo obálky však chybí ilustrace – čtenáři jsou tak podněcováni k používání vlastní fantazie. Prostředí, v němž se mladí hrdinové pohybují, je výborně popsáno, takže by to ani neměl být problém. Rozhodně doporučuji všem milovníkům adrenalinového čtení od malých dobrodruhů až po ty nejstarší.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMise Přežít: Cesta vlka

Grylls, Bear

Jota, 2012

Napsat komentář