Mezi životem a smrtí

V_sere_zone-perex
Jak je to s myslí těch, kteří se nemohou hýbat ani reagovat? Opravdu nevnímají svět kolem sebe, nebo to jen nemohou dát najevo? Britský neurovědec přišel s převratným objevem, díky němuž s těmito pacienty nyní můžeme komunikovat.

Neurovědec Adrian Owen učinil se svým týmem převratný objev. Prokázal, že vážně poškozený mozek některých nehybných a nereagujících pacientů vykazuje při snímkování funkční magnetickou rezonancí zřetelnou aktivitu. Statisticky se to týká téměř každého pátého pacienta ve vegetativním stavu. Objev vědci poprvé publikovali v časopisu Science. Soumračný svět vědomí těchto pacientů – kdesi mezi životem a smrtí – nazval Owen „šerá zóna“.
Lidé, kteří tuto soumračnou zónu obývají, jsou často považováni za nenávratně ztracené – soudí se, že nevnímají a nemají povědomí o vlastním já. Šokujícím objevem je, že tomu tak není: jejich neporušené vědomí ve skutečnosti zůstává uvězněné hluboko uvnitř zdevastovaného těla a zničeného mozku. Tito lidé slyší všechno kolem sebe, jsou schopni vnímat a pamatovat si, pociťují emoce, hlavou se jim honí myšlenky, cítí radost i bolest – jako my ostatní. Nejsou ani doopravdy živí, ani doopravdy mrtví. Mlčky přežívají v „šeré zóně“. Zásluhou Owenovy průkopnické metody nyní můžeme s těmito jedinci (tedy nejen s těmi, kteří trpí tzv. syndromem uzamčení jako postava z knihy a filmu Skafandr a motýl) komunikovat – můžeme na ně mluvit – a oni s potěšením reagují prostřednictvím svého mozku.

V šeré zóně

Mezi životem a smrtí
Co slyší lidé v kómatu?

Autor: Adrian Owen
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-550-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu V šeré zóně – Mezi životem a smrtí vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

„Víš už odpověď?“ vyhrkl jsem v naději, že mě někdo uslyší. Zoufale jsem to chtěl vědět. Zůstával jsem uvězněný v ptačí kleci, takže jsem vůbec netušil, co se děje v kontrolní místnosti. Žádná odezva. Napětí se už nedalo vydržet.
„Fungovalo to?“ zařval jsem.
Zase ticho. Konečně to v interkomu zaprskalo. „Tvoje matka už nežije.“
Nechtělo se mi tomu věřit. „Jsi si jistý?“
„Stoprocentně jistý! Je to nad slunce jasnější. Tvůj parahipokampální závit se rozzářil jako vánoční stromeček. To znamená, že sis představoval, že se procházíš po vlastním domě – což by mělo znamenat zápornou odpověď, že ano? Tvoje matka už nežije.“
Do té doby jsem si nedokázal představit žádné okolnosti, za nichž by mě věta „tvoje matka už nežije“ mohla učinit šťastným. Nyní mě však uvedla do extáze.
„Jdeme na to. Pokračujeme!“ zařval jsem. „Další otázku!“ (str. 130, 131)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Adrian Owen (*1966) je britský neurovědec. Přes dvacet let studoval poškozený mozek nehybných pacientů, aby zjistil, zda a jakým způsobem s nimi lze komunikovat. Po letech práce nakonec oslavil převratný úspěch, když prokázal, že mozek nereagujících pacientů vykazuje zřetelnou aktivitu. Svoji cestu k tomuto objevu popisuje v knize V šeré zóně.


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV šeré zóně – Mezi životem a smrtí
Co slyší lidé v kómatu?

Owen, Adrian

Triton, 2018

Napsat komentář