Nové znalosti, nová poznání

knihy-ilustracni
„Lidské poznání má přece jen své hranice, a bude je mít vždy.“, prohlásil kdysi Albert Einstein. Ale to neznamená, že je nemůžeme posouvat a stále tak rozšiřovat své znalosti. Například s dnešními knihami si můžete otevřít nové obzory v oboru matematiky, historie či léčitelství.

Vrána je pro většinu lidí možná obyčejným ptákem, ale v jiných kulturách a časech tomu bylo jinak. Co vrány znamenaly v mytologii, historii a různých kulturách se můžete dozvědět v následující knize.

Vrána

V našich životech, kultuře a historii
Autor: Boria Sax
Přeložil: Jan Podzimek

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-271-0722-3
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Vrána vydalo nakladatelství Grada.

I když o nich lidé tak většinou nepřemýšlejí, jsou vrány pozoruhodně půvabné: od špičky zobáku až po konec ocasu je to jedna krásná křivka, která se mění, když vrána zvědavě rozhlíží. Vykračují si na dlouhých silných nohách se neustále sledují okolí.
Tato kniha se věnuje všem ptákům z čeledi krkavcovitých – vránám, havranům, krkavcům, strakám a jejich příbuzným, podíváme se na ně z kulturně historického hlediska: v jakých mýtech se objevují, co v které kultuře znamenají i jak se objevují v literatuře a výtvarném umění i našich životech. Kniha pro ty, koho tito skvělí a inteligentní ptáci fascinují, matou, rozčilují nebo okouzlují.

————————————————

Zvláštní jednotky naší země nejsou něčím, s čím bychom přicházeli do styku často. V knize Milana Kováře máte možnost se o této tajuplné skupině a jejím nasazení něco dozvědět.

Český lev v boji

Speciální operace česko-slovenských zvláštních jednotek
Autor: Milan Kovář

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 148×213 mm
ISBN: 978-80-7584-075-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Český lev v boji vydalo nakladatelství Brána.

Autor, zabývající se dlouhodobě problematikou zvláštních sil, nás uvádí do oblasti speciálních operací, prováděných československými/českými zvláštními jednotkami. A to od roku 1914 do roku 2016. Jednotlivé kapitoly odhalují odhodlání i statečnost československých vlastenců a jsou plné napětí a nových faktů rozšiřujících obzor jak ohledně historie československého/českého státu, tak i historie československých/českých zvláštních jednotek, jejichž chronologie je uvedena v závěru. V závěru jsou rovněž uvedeny stručné charakteristiky těchto zvláštních jednotek a jejich výzbroje, ale i fakta o osobách hrajících klíčovou roli. Také proto zde najdeme mnoho inspirací i pro dnešní dny a jistě to prohloubí naši hrdost na vlast.

————————————————

Pokud vás fascinují čísla a nebojíte se matematiky, rozhodně sáhněte po knize Kouzlo čísel. Odkryje vám fakta, která se jinak jen tak nedozvíte a proniknete s ní do tajů algebry i geometrie.

Kouzlo čísel

Od velkých objevům k aplikacím
Autor: Michal Křížek

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-2840-2
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Kouzlo čísel vydalo nakladatelství Academia.

V české matematické literatuře existuje již několik monografií o teorii čísel. V této knize ale naleznete některá zcela nová témata. Ukážeme vám například, jak trojúhelníková čísla souvisí s bicím strojem pražského orloje, o jakou matematiku se opírá tradiční čínský kalendář, jak lze zkonstruovat pravidelný sedmnáctiúhelník pomocí kružítka a pravítka, jak byla použita základní věta aritmetiky při návrhu poselství mimozemským civilizacím a jak souvisí teorie čísel s chaosem, fraktály a teorií grafů. Seznámíme se také s nejnovějšími výsledky z honby za největšími prvočísly a k čemu jsou nám vůbec prvočísla dobrá. Uvidíme, jak jsou pomocí prvočísel chráněna rodná čísla, identifikační čísla organizací nebo čísla bankovních účtů proti možným chybám, jak se používají velká prvočísla pro přenos tajných zpráv, jaký význam mají pro digitální podpis a generování pseudonáhodných čísel, jak jsou utvářeny tzv. samoopravné kódy apod. Uvedeme i další příklady, kdy je teorie čísel užitečná a zároveň okouzlující.
Kniha je určena nejširší matematické veřejnosti, zejména těm, kteří dokáží ocenit kouzlo abstraktní i aplikované matematiky. Uvidíme, jakými zákonitostmi se celá čísla řídí a seznámíme se s jejich pozoruhodnými vlastnostmi. Dokážeme si některé překvapivé souvislosti mezi teorií čísel a geometrií. Předpokládáme pouze, že je čtenář seznámen se základními pravidly aritmetiky a že mu nečiní potíže algebraické úpravy. První vydání bylo oceněno Hlávkovou cenou.

Číslo 2p má právě dva liché dělitele 1 a p. Položíme-li d = 1 ve větě 4.24, dostaneme podle věty 4.23, že existují právě dva pevné body 0 a 1. Zřejmě 0 je jediné řešení kongruence x2 ≡ 0 (mod n), a tedy 0 je izolovaný pevný bod. Navíc x = 1 a x = 2p jsou jediná řešení kongruence x2 ≡ 1 (mod n), neboť n je prvočíslo. Máme ukázat, že odpovídající komponenta obsahující {1, 2p} nemá žádné jiné vrcholy. Protože p a n jsou lichá čísla, vidíme, že n ≡ 3 (mod 4). Tedy 2p není kvadratický zbytek modulo n, což znamená, že kongruence x2 ≡ 2p (mod n) nemá řešení.

Neváhejte se podívat na celou ukázku.

————————————————

Rozšiřte si své vědomosti o bylinách a jejich účincích na náš organismus. Kniha Rostlinná antibiotika je určená pro všechny příznivce rostlinné medicíny, ale samozřejmě i pro všechny ostatní, kteří se rádi dozvědí něco nového.

Rostlinná antibiotika

si vyrobíme sami
Autorka: Claudia Ritterová
Přeložil: Rudolf Rada

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-204-4636-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Rostlinná antibiotika vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Autorka představuje alternativy klasických antibiotik, která stále častěji vedou k odolnosti choroboplodných zárodků nebo k poškození střevní mikroflóry. Rostlinnými antibiotiky lze předcházet onemocněním a často dokonce nemoci vlastními silami léčit. Bylinky a koření člověk většinou snáší bez vedlejších účinků; svými vitálními látkami posilují imunitní systém. Léčitelka Claudia Ritterová vysvětluje, při kterých nemocech a obtížích mají rostlinná antibiotika smysl a jak účinkují. Poskytuje fundované tipy ohledně možností a mezí samoléčby. K trvalému vyléčení a dobrému zdraví přispívá množství receptů – od čajů přes obklady až po léčivé dobroty. 45 portrétů nejdůležitějších antibioticky účinných bylin a koření činí z této knihy cennou encyklopedii do domácí lékárny 

OCTOVÝ NÁPOJ S LICHOŘEŘIŠNICÍ
kořenitá nakyslá pochutina i lék

­ Jak kyseliny v octu, tak pálivé hořčičné silice lichořeřišnice potírají kvasinky. 1 hrst čerstvých lichořeřišnicových listů a květů přelijeme 0,5 litrem bio jablečného octa, necháme 2 týdny vyluhovat a poté scedíme. Octová směs má kořenitě nakyslou chuť.
1 polévkovou lžíci smícháme s 1⁄2 sklenice teplé vody. Nápoj je nejúčinnější, když se pije brzy ráno nalačno. Při dobré snášenlivosti lze tento octový nápoj pít až třikrát denně. Lidem s citlivým žaludkem ovšem může ocet žaludek ještě více podráždit.

A můžete se podívat na další ukázku z knihy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

O čem byste se rádi dozvěděli něco více vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVrána
v našich životech, kultuře a historii

Sax, Boria

Grada, 2018

zobrazit info o knizeČeský lev v boji
Speciální operace česko-slovenských zvláštních jednotek

Kovář, Milan

Brána, 2018

zobrazit info o knizeKouzlo čísel
Od velkých objevů k aplikacím

Křížek, Michal – Somer, Lawrence – Šolcová, Alena

Academia, 2018

zobrazit info o knizeRostlinná antibiotika
si vyrobíme sami

Ritterová, Claudia

Mladá fronta, 2018

Napsat komentář