Liberec, město s bohatou historií

Liberec
Nová kniha pojednávající o dějinách města Liberec vznikla jako společný výstup členů katedry historie Technické univerzity v Liberci. Odborná monografie přibližuje historii tohoto severočeského města od počátku přes 19. století a bouřlivé 20. století až po rok 1990.

Kniha Dějiny Liberce představuje severočeské město, které se od 16. století, kdy získalo městský znak a začali v něm působit první soukeníci, zvolna rozvíjelo jako město poddanské.
Průmyslová textilní výroba v 19. století z něho učinila významné průmyslové centrum habsburské monarchie. V souvislosti s formováním moderních národů, nacionalizací společnosti a česko-německým soupeřením se Liberec zároveň stal nejvýznamnějším německým centrem v Čechách s vyspělou samosprávou a nezanedbatelnými politickými ambicemi. Dramatický vývoj ve 20. století přinesl městu zlomové změny, které tato kniha přibližuje až do roku 1990.

Ukázka z knihy

Kromě uvedených městských poznávacích znamení obdržel Liberec potvrzení všech předchozích práv vrchnostenského městečka a současně nově oprávnění uspořádat dvakrát ročně osmidenní trh. Znamenalo to významný hospodářský přínos pro městskou pokladnu, protože trhovníci z vyskladněného a prodaného zboží odváděli předem stanovený poplatek. (str. 39)

Liberec 1

Pokud vás zaujala historie města, můžete si přečíst zbytek ukázky.

Liberec

Autoři: Kolektiv autorů
Spoluautorka a editorka: Miloslava Melanová (ed.)

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 178×243 mm
ISBN: 978-80-7422-484-3
Doporučená cena: 599 Kč

 

Knihu Liberec vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

O editorce

Miloslava Melanová působí na katedře historie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci. Zaměřuje se na dějiny českých zemí v 19. a 20. století, dějiny struktur sdružování, dějiny českých Němců v rámci habsburské monarchie, dějiny česko-německých vztahů.


Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLiberec

Melanová, Miloslava (ed.)

Nakladatelství Lidové noviny, 2018

Napsat komentář