Výbor z povídek mistra světové fantastiky

Mimo prostor a cas_Clark Ashton Smith
Milovníci Lovecraftovy tvorby, zbystřete! Tyto Smithovy povídky sice nejsou tak naléhavé a intenzivní, zato však poetičtější a jistě vás zaujmou.

Od uliček středověkého města Averoigne hemžících se upíry až po zářivé kupole posledního obydleného světadílu Zothique nás Clark Ashton Smith, tento čaroděj světové fantastiky, provádí po zapomenutých říších nekromancie a nočních můr, ztracených světů a dalších dimenzí. V kouzelných krajích Hyperborey, Atlantidy a Xiccarphu se v záři blednoucích paprsků zapadajícího slunce setkáváme s ničivou magií, démonickými činy a zástupy nemrtvých… Clark Ashton Smith má mezi autory fantastické a strašidelné literatury zvláštní postavení. Některými je opomíjen, jinými je nekriticky zbožňován. Tyto vybrané spisy dokazují, že ve svých nejlepších textech se rovnal skutečným velikánům. Povídky jako Gorgona nebo Bezejmenný potomek patří ke skutečným, jakkoli poněkud ukrytým perlám světové prózy.

 

Mimo prostor a čas

Vybrané spisy. Svazek 1
Autor: Clark Ashton Smith

Počet stran: 344
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0054-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Mimo prostor a čas vydalo nakladatelství Plus v edici Pandaemonium.

 

Ukázka z knihy

Yondský písek je jiný než v ostatních pouštích; Yondo se totiž nachází na samém okraji světa a prazvláštní vichry dující z hlubin, v jejichž probádání nemůže doufat žádný astronom, navály na zdejší rozdrolené pláně šedý prach rozpadlých planet a černý popel vyhaslých sluncí. Tmavé, oblé hory vystupující ze zvrásněných a zjizvených plání nevznikly všechny zde – některé jsou asteroidy zpola zasypané vesmírným prachem. Z podzemních hlubin se sem vplížilo leccos, co v řádných a spořádaných světech nemá co dělat, o což se starají pozorní bohové. Zde na Yondu však takoví bohové nejsou, zde žijí stařičcí duchové zaniklých hvězd a práchniví démoni bez domova, jejichž zastaralá pekla byla zničena. (str. 39)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Clark Ashton Smith

Clark Ashton Smith (1893–1961) byl básník, malíř, sochař a autor fantasy, hororové a sci-fi literatury. S vydavateli science fiction byl přitom neustále na kordy, jelikož se nechtěl přizpůsobovat zaběhnutým šablonám. Odmítal mírnit hrůzy postihující vesmírné cestovatele svých děl. Jeho sci-fi povídky se nicméně liší od fantastických příběhů publikovaných ve Weird Tales. Díky své představivosti a poetickému slovníku tam patřil mezi nejlepší autory.

Informace byly čerpány ze stránek legie.info.


Nakladatelství Plus obohacuje portfolio společnosti Albatros Media a.s. o literaturu pro dospělé. Jeho ediční plán se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány –, se zvláštním důrazem na angloamerickou a českou prózu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMimo prostor a čas
Vybrané spisy. Svazek 1

Ashton Smith, Clark

Plus, 2018

Napsat komentář