Vydejte se na dalekou cestu za domovem

Adams_Daleka cesta za domovem
Nakladatelství Argo nově vydalo proslulý příběh pro děti od Richarda Adamse, v němž jako fata morgána nad pustinou září naděje a víra v lidskost. Daleká cesta za domovem se dočkala animovaného filmového i seriálového zpracování.

Světoznámý hrdinský epos má netradiční hrdiny: čtyřnohé, ušaté chlupáče, jejichž dobrodružství by jim mohly závidět i postavy z Tolkienových knih. Na území obývaném sandlefordskou králičí kolonií má vyrůst lidské sídliště. Pětík obdařený jasnovidnými schopnostmi blížící se katastrofu předpovídá a naléhá, aby se králíci vydali hledat nový domov. Někteří samci mu uvěří: A tak začíná jejich dlouhá pouť do zaslíbené země plná nebezpečí, překážek a bojů. Králíci musejí překročit dravé řeky, frekventované silnice, čelit dravcům i šelmám, intrikám i zradě. Když konečně dorazí na Kamenitý vrch, musejí si přivést ramlice, aby rod mohl pokračovat. Naději spatřují v nedaleké kolonii Efrafa, té ovšem vládne nelítostný generál Čistec…
Richardu Adamsovi trvalo mnoho měsíců a musel si vyslechnout sedm zamítavých odpovědí, než našel nakladatele pro svůj dobrodružný román Daleká cesta za domovem. Ti, kteří Adamsův rukopis odmítli vydat, toho pak hořce litovali: Kniha poprvé vyšla v roce 1972 a od té doby patří do zlatého fondu světové literatury, prodalo se jí přes padesát milionů výtisků po celém světě a stala se předlohou animovaného filmu, seriálu i několika počítačových her. Aktuální, a přitom nadčasový příběh je plný tragické krutosti i poetiky pouštních legend. Má rozměry antických tragédií, v nichž sudbě bohů nelze uniknout. Dosáhl celosvětového úspěchu, patnácti významných literárních cen a sedmi nominací na další ocenění.

 

Daleká cesta za domovem

Autor: Richard Adams
Přeložila: Jitka Minaříková

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 167×237 mm
ISBN: 978-80-257-2218-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Daleká cesta za domovem vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Prvosenky už odkvetly. Při okraji lesa, na volném prostranství svažujícím se k starému plotu a ostružiním zarostlému příkopu, zbylo už mezi bažankou a kořeny dubů jen pár vybledlých skvrnek žluti. Horní část palouku na druhé straně plotu byla posetá králičími děrami. Místy byla tráva dočista spasená a všude se povalovaly hromádky uschlého trusu, kterým neprorůstalo nic než starček přímětník. O sto metrů dále, na úpatí svahu tekl potůček sotva tři čtvrti metru široký, zpola zarostlý pryskyřníkem, potočnicí a modrým rozrazilem. Vyjeté vozové koleje vedly přes cihlovou lávku a šplhaly do protější stráně až k brance z pěti latí v hlohovém živém plotě. Branka ústila na cestu.
Květnový západ slunce barvil oblaka do červena a do soumraku zbývalo ještě půl hodiny. Suchá stráň se hemžila králíky – někteří okusovali řídkou trávu poblíž svých děr, jiní se vydávali o kousek dál hledat pampelišky, případně nějaký ten blatouch, který ušel pozornosti ostatních. Sem tam některý panáčkoval na vrcholku mraveniště, s nastraženýma ušima se rozhlížel kolem a větřil. Ale nerušený zpěv kosa na pokraji lesa zvěstoval, že odtamtud nebezpečí nehrozí, a na druhé straně podél potoka bylo, kam až se dalo dohlédnout, všude ticho a klid. Kolonie se neměla čeho bát. (str. 13–14)

Adams_Daleka cesta za domovem_ukazka

 

Richard Adams

Richard Adams (1920–2016) je jedním z nejoblíbenějších britských autorů knížek pro děti. Proslavil ho jeho vůbec první vydaný román Daleká cesta za domovem (Watership Down, 1972), který se dočkal obrovského čtenářského úspěchu doma i v zahraničí a záhy i zdařilé animované verze filmové a seriálové. Mezi další významné autorovy knihy pro děti patří Příběhy z Kamenitého vrchu (Tales from Watership Down, 1996), v nichž se Adams vrátil ke svým králičím hrdinům, dále román Šardik (Shardick, 1974) nebo soubor povídek Železný vlk (Iron Wolf and Other Stories, 1980). Richard Adams psal i pro dospělé čtenáře, např. romány Moroví psi (The Plague Dogs, 1977) nebo Dívka na houpačce (The Girl in a Swing, 1980).

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDaleká cesta za domovem

Adams, Richard

Argo, 2018

Napsat komentář