Z českých luhů a hájů

Tipy_Z ceskych luhu a haju
Dnes tu máme tři pěkné tipy pro milovníky českých románů a povídek. Pro začátek zkuste jeden napínavý příběh z naší historie, pokračujte souborem próz rozhlasového autora a nakonec si dopřejte vtipné povídky o zdánlivě obyčejných osudech.

Autorka historických románů Oldřiška Ciprová napsala příběh o překrásné ženě, za jejíž půvabnou tváří se však skrývá zlo. Kniha S cejchem ďábla o Kateřině Bechyňové, krutě vládnoucí na Karlštejně, je čtivá a napínavá.

S cejchem ďábla

Když na Karlštejně vládla Kateřina Bechyňová
Autorka: Oldřiška Ciprová

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7543-668-9
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu S cejchem ďábla vydalo nakladatelství Alpress v edici Klokan.

Mladá Kateřina z Lažan je obdařena nadpozemskou krásou. Pochází z urozeného rodu a její věno je větší, než by si mohl každý ženich přát. Snad i proto je stárnoucí Jan z Bechyně překvapen, jak rychle jeho žádosti o ruku vyhověla. Vždyť zájemců musí být celé zástupy! Brzy po svatbě však začne vycházet najevo, že pod vlídnou tváří se skrývá temnota.

 

Ukázka z knihy

Kateřina z Komárova otevřela oči a zjistila, že leží na studené zemi s hlavou napůl zabořenou v bahně. Neměla tušení, jak dlouho to trvá, vnímala jenom tíživé ticho kolem sebe. Bolelo ji celé tělo, ve spáncích jí tepalo, ale v tu chvíli si nedokázala vůbec vzpomenout, jak se stalo, že skončila sama tady v lese.
Přejela si rukou po čele a nahmatala bouli.
Rukama se dotkla sukně a zjistila, že má na sobě jezdecký úbor.
Ó, ano, jela přece na koni. Nechala si osedlat hřebce Flora a vydala se na projížďku. Chvíli sbírala na slunečné stráni třezalku a potom zase jela dál, protože jízdu na koni milovala; a byla dobrá jezdkyně, přesto se nejspíš stalo, že ji ten hloupý kůň shodil.
Posadila se a rozhlédla se kolem sebe, ale hřebce nikde neviděla. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Oldřiška Ciprová

Divadlo a četba, to byly dvě lásky nadějné plzeňské autorky Oldřišky Ciprové, než se sama pustila do vlastní tvorby. Po studiích na Západočeské univerzitě účinně skloubila své herecké působení s psaním knih na historická témata. Ráda si vybírá náměty z dávné historie, ale zajímají ji také mezilidské vztahy a city. Je autorkou knih: Zatoulaná královna, Dívčí válka, Guta Habsburská, Doubravka Přemyslovna, Únos urozené panny, Princezna veronská, Hříšná královna, Bílá princezna a dalších.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress.

————————————————

Nový soubor próz Elvis ze Záluží od publicisty a rozhlasového autora Jiřího Kamena ilustroval Jan Macúch. Jednotlivé texty se zaměřují na různá témata, jako jsou mezilidské vztahy, zániky idolů, mediální manipulace, násilí atd.

Elvis ze Záluží

Autor: Jiří Kamen
Ilustroval: Jan Macúch

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-257-2414-9
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Elvis ze Záluží vydalo nakladatelství Argo.

Soubor čtyřiadvaceti kratších próz, v nichž se autor zaměřuje na zlomové situace jedince i společnosti, často v jejich paralelním prolínání a zrcadlení, na milostná procitnutí a selhání, na popisy mechaniky lidských vztahů v kulisách příchodů a odchodů různých společenských uspořádání. Jsou zde přítomné i typické doprovodné jevy doby, v nichž se jednotlivé povídky odehrávají: různé podoby vyhnání či „odsunů“, proměny nálad, zrody a zániky idolů a fetišů, mediální manipulace a masáže, role bulvárních médií, rašení „obyčejného“ násilí v lůně měšťácké spořádanosti. Autor své příběhy píše s jemným odstupem, s použitím ironie, travestie, nadsázky, černého humoru; hyperrealisticky traktované příběhy náhle přeskakují do surrealistické nepravděpodobnosti a klaunské eskapády; čtenářům jsou překládané hororové a detektivní pastiše s překvapivými pointami. V knize též dochází k nadgeneračnímu spojení autora textů a výtvarníka Jana Macúcha, který povídky doprovodil ilustracemi.

 

Ukázka z knihy

Váš manžel dneska odpoledne umřel. Jeho tělo leží na posteli, pokoj číslo osm, v hotelu Koruna na hlavní třídě… Ne, to není vtip. Je to bohužel pravda, pokoušela jsem se ho oživit, ale nepodařilo se mi to. Ano, jsem si jistá, jestli někdo žije, nebo je mrtvej, poznám sama. Dala jsem mu k ústům zrcátko, neorosilo se, tep žádnej. Lékaře jsem nezavolala, váš manžel si to nepřál. Kategoricky to odmítal. Nechtěl dělat rozruch. Měl panickou hrůzu z toho, že se mu něco stane, v týhle situaci. Teda když byl se mnou. Mockrát z ničeho nic vyskočil nahej z postele a měřil si teploměrem teplotu. Na rande s sebou nosil teploměr… Ano, jsem jeho milenka, ale jméno vám neřeknu, jsem vdaná. Teď už to stejně není důležitý. Zatloukla bych ho, i kdybych byla svobodná. Nejsem pitomá. Zamilovala jsem se do něj, a kdyby se rozvedl, rozvedla bych se taky. Byl sice o dost starší, ale měl formát.

 

Jiří Kamen

Jiří Kamen (narozen v Kolíně 28. 3. 1951) je spisovatel, publicista, rozhlasový autor. Vystudoval FF UP v Olomouci, obor uměnověda, PhDr. Od roku 1975 pracuje v Českém rozhlase na různých pozicích, v letech 1990–92 byl šéfredaktorem stanice Vltava. Nyní vede Redakci kulturní publicistiky na stanici Vltava. Je autorem literárních pořadů a rozhlasových her a dokumentů. Za redigování týdeníku Víkendové přílohy stanice Vltava získal cenu Novinářských křepelek. Napsal například životopisný román Toulavý kůň o divadelníkovi a malíři Emilu Arturu Longenovi (1982), protektorátní příběh Ten druhý jsem já (1996), zábavné románové podobenství o konci 80. let v Čechách Za všechno může kocour (1998), román Hugo o židovském básníkovi píšícím německy Hugo Sonnenscheinovi z Kyjova (2004), román Kinžál (2011), s Pavlou Horákovou pak výpravnou knihu korespondence a deníků z první světové války Přišel befel od císaře pána, (Argo 2015), korespondující s cyklem Polní pošta, který ČR vysílal v roce stého výročí vypuknutí první světové války.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Vtipná a čtivá kniha povídek Hádej, můžeš jednou Kateřiny Castañedy nadchne zřejmě hlavně ženy. Zdánlivě obyčejné lidské osudy vás upoutají a nepustí.

Hádej, můžeš jednou

Autorka: Kateřina Castañeda

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 120×165 mm
ISBN: 978-80-7260-387-9
Doporučená cena: 197 Kč

Knihu Hádej, můžeš jednou vydalo nakladatelství Prostor.

Soubor povídek Hádej, můžeš jednou je debutem mladé české autorky, která svou pozornost soustřeďuje na zdánlivě obyčejné lidské osudy – rozvedená žena s dcerou, zadlužený mladý muž, stárnoucí modelka, nespokojená novomanželka, osamělá samoživitelka, záletník, v kolektivu ­neoblíbená dívka nebo svobodná učitelka toužící po lepším životě. Spojnicí všech povídek je nespokojenost s vlastním životem a neschopnost vyrovnat se s tím, co přináší. Proto si s některými osud více či méně pohraje, zavede je na scestí i do záhadných a neuvěřitelných situací. Své dobře vypointované příběhy vypráví autorka s nadhledem a humornou nadsázkou, ale nevyhýbá se ani vážnějším či tragičtějším momentům lidského života.

 

Ukázka z knihy

To jsi teda dopadla, ve čtyřiceti začínat od nuly, našeptává mi mé druhé já, když překračuji práh skromně zařízené třicetimetrové garsonky.
No a co, nejsem jediná, odseknu v duchu. Brácha přece vyletěl z rodného hnízda až v pětatřiceti. A moje nejlepší kamarádka, věčná studentka, stála na startovní čáře dokonce o dva roky později.
Unikl ti malý detail, posmívá se mé alter ego. Ty začínáš od nuly už podruhý, milá zlatá!!!
V bytě není skoro nic, jen kuchyňská linka, gauč a válenda, oddělená japonskou stěnou. Tmavý, depresivní příbytek, ve kterém mě už nic převratného nečeká.
„Jak sama vidíte, paní Zdeno, byt je úžasně slunný,“ duje do mě realitní makléřka. „Kuchyň má vestavěné spotřebiče, v koupelně je nová pračka…“
Čert vem pračku, hlavním důvodem, proč jsem si dnešní prohlídku sjednala, byl šíleně laciný nájem.
Možná až podezřele laciný. (str. 9–10)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Kateřina Castañeda

Kateřina Castañeda (nar. 1982) vystudovala španělštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, věnuje se překládání, mj. filmů a dokumentů, a je spoluautorkou desítek scénářů k televizním pořadům. Psát začala již v útlém věku, kdy vyrůstala obklopená knihami, později své povídky uveřejňovala na literárních serverech. Žije v Praze, je vdaná a má malého syna.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Prostor.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete zajímavé knížky za skvělé ceny.

Která z představených českých knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeS cejchem ďábla

Ciprová, Oldřiška

Alpress, 2018

zobrazit info o knizeElvis ze Záluží
povídky, horory a etudy pro jeden a dva hlasy

Kamen, Jiří

Argo, 2018

zobrazit info o knizeHádej, můžeš jednou

Castaneda, Kateřina

Prostor, 2018

Napsat komentář