Komplexní příručka street artu

Street_art
Málokterý zájemce o moderní umění nezná Banksyho, jehož vtipné i hlubokomyslné výjevy zdobí zdi světových metropolí, již méně jich však vyjmenuje více než pět osobností street artu. Nakladatelství Slovart přináší publikaci, která shrnuje to nejzajímavější z tohoto uměleckého stylu.

Publikace Street Art: Současná městská výtvarná scéna je dílem autorky jménem Alessandra Mattanza. Alessandra Mattanza je italská novinářka a spisovatelka. Roku 1991 se přestěhovala do Benátek, aby zde studovala jazyky, světovou literaturu, divadlo, umění a politologii na University Ca’Foscari. V této době se dostala do kontaktu s umělci z Academy of Arts, kde následně studovala malbu a fotografii. V současné době je autorkou mnoha článků, reportáží, turistických průvodců, fotografií, novel a scénářů. Specializuje se na interview s celebritami, umělci, spisovateli, architekty a muzikanty. Její publikaci, věnovanou street artu, vydalo roku 2018 nakladatelství Slovart.

Využívání zdí coby podkladu pro umělecká díla je staré jako lidstvo samo – své o tom vyprávějí jeskynní malby ve francouzském Lascaux. Publikace Street Art se orientuje primárně na moderní prostředky a náměty malby po zdi. Pojímá street art nejen jako pokus vnést umění do ulic a využít veřejných prostranství jako galerii pod širým nebem, kde může umělec velmi rychle dosáhnout slávy, ale i jako metodu reakce na aktuální politické dění.

Kniha představuje v abecedním pořádku portréty různých umělců, kteří podobu a směřování street artu ovlivnili. Nejznámější z nich je pravděpodobně Banksy, který se proslavil mimo jiné svým vlastním dokumentárním filmem Exit Through the Gift Shop, který byl nominovaný na Oscara po debutu na festivalu Sundance Film roku 2010. Banksyho graffiti se již stihly vrýt do historické paměti – snad každý už viděl ikonický obraz muže v masce, který se chystá hodit kytici květin místo bomby, nebo obrázek dítěte vypouštějícího červený balonek. V současnosti jsou Banksyho díla odřezávána ze zdí a prodávána majitelům galerií nebo soukromníkům.

Publikace obsahuje kromě zajímavých faktů o street artu a jeho představitelích množství barevných fotografií, ilustrujících rozmanitost podob tohoto uměleckého směru. Doporučuji ji primárně zájemcům o umění, kteří chtějí získat přehled o problematice street artu a seznámit se s jeho nejvlivnějšími postavami a ikonickými díly.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStreet Art – Současná městská výtvarná scéna

Mattanzaová, Alessandra

Slovart, 2018

Napsat komentář