Malý Mikuláš jako komiks

Maly Mikulas_puvodni komiks
Příběhy malého Mikuláše jistě znáte. Věděli jste ale, že vznikly původně jako komiks? Ten nyní poprvé vyšel knižně.

Držím v rukou velkou bílou knížku s tvrdými deskami a obrázkem malého Mikuláše, jak se žene za autíčkem. Ve vzduchu je cítit závan nostalgie. Každý z nás si určitě vzpomene na veselé příhody, které nakreslil Jean-Jacques Sempé a napsal René Goscinny. Četli jsme si je, když jsme byli malí, nebo nám je před spaním předčítali rodiče. Mikulášův šarm a vtip působí nejenom na děti, ale i na dospělé. A toto kouzlo pravděpodobně nikdy nevyprchá.

Komiksové příběhy a s nimi i postavička malého Mikuláše spatřily světlo světa roku 1955. Vycházely na pokračování v belgickém týdeníku Le Moustique. Později je autoři oživili v novinách Sud Ouest ve formě krátkých ilustrovaných povídek, které všichni dodnes milujeme. Nakladatelství Albatros u nás vydalo knížku Malý Mikuláš: původní komiks 18. června 2018 a já si ji samozřejmě nemohla nechat ujít.

Na prvních stranách nás čeká krátký příběh seznámení Sempého s Goscinnym a zajímavé informace o tom, jak jejich spolupráce probíhala. Dozvídáme se, že Sempé kreslil humorné příběhy malého chlapce a jednoho dne se k němu připojil Goscinny, načež vznikl společný komiks. Tato kniha sleduje vůbec první krůčky slavného dětského hrdiny. Komiksových příběhů je celkem osmadvacet a jsou uspořádány tak, jak postupně vycházely. První vyšel v září 1955 a poslední v květnu 1956. V té době používal Goscinny různé přezdívky, pročež jsou u komiksových příběhů jako autoři uvedení „Sempé a Agostini“.

Většinu knihy (str. 7 až 32, respektive 38) tedy tvoří barevné obrázkové příhody ze života, plné komických a úsměvných situací. Hlavním aktérem v nich často není přímo Mikuláš, ale jeho sympatický tatínek, který se prakticky neustále dohaduje s nevrlým sousedem Durdou. Mikuláš je rošťák, jenž občas pochopí tatínkova moudrá slova trochu jinak, než jak byla myšlena. Zatímco dostane dobře míněné kázání, chudák tatínek si někdy vyslouží výprask. Také maminka doplácí na chlapcovu upřímnost a nevědomost. Čtenář se ovšem pobaví a příjemně odreaguje.

Záhy po nepřetržitém sledu komiksů přichází ještě dvě povídky. Jak už víme, z některých komiksových příběhů byly později vytvořeny příběhy ilustrované. Goscinny rozepsal komiksové bubliny do souvislého vyprávění a Sempé na základě toho nově ilustroval – a právě v této podobě se pak Mikuláš proslavil. My teď můžeme přímo porovnávat rozdíly mezi původními komiksy a povídkami Kolo a Na pláži je to senzační.

Příběhy na stránkách plynou svižně a člověk by si přál, aby přicházely další a další, ale nedá se nic dělat. Knížečka má dohromady jen 48 stran, z nichž několik je věnováno životu a bibliografii autorů.

Trochu mě mrzí, že se sem tam vyskytl překlep či chybička. Jeden by si myslel, že u tak krátké knihy s kreslenými příhodami nebude pro redaktory problém zajistit, aby k podobným věcem nedocházelo. Zvlášť mě udivuje rozdíl mezi bezchybnou ukázkou, která je k dispozici na stránkách společnosti Albatros Media, a chybným vyjádřením přímo v knize.

Maly Mikulas_puvodni komiks_ukazka1

Ukázka z knihy Malý Mikuláš: původní komiks

Maly Mikulas_puvodni komiks_ukazka2

Ukázka ze stránek společnosti Albatros Media

Kromě tohoto a skutečnosti, že komiksové postavičky čas od času mění barvu vlasů nebo oblečení v jednom souvislém příběhu, však nemám co vytknout. Doporučila bych knížku všem fanouškům malého Mikuláše. Krásně doplní vaši sbírku z dětství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalý Mikuláš: původní komiks

Goscinny, René - Sempé, Jean-Jacques

Albatros, 2018

Napsat komentář