Jak nás ovlivňuje konzumerismus?

Pravdivy zivot
Úvahy o ekologii v souvislosti s křesťanskou etikou přináší nová propracovaná kniha britské spisovatelky a teoložky Ruth Valeriové. Naše chování a náš osobní život ovlivňuje všudypřítomná globalizace a konzumerismus.

Globalizace a konzumerismus ovlivňují každou oblast našeho života. Nejde jen o nakupování. Tyto mocné síly utvářejí i náš osobní život, ovlivňují, jak se k sobě navzájem chováme, jak se díváme na svět – a především mají zhoubný dopad na život chudých lidí a na zdravotní stav planety. Každý křesťan každé generace v dějinách si musel ujasnit, co v jeho kultuře obnáší pojem „služba“ a následování Krista. Ruth Valeriová se nad těmito otázkami zamýšlí v důkladně propracované knize, která není jen pouhým popisem situace kolem nás, ale především návodem, jak bychom se měli zhostit svého křesťanského poslání. Kniha představuje úvahy o ekologických otázkách ve spojitosti s křesťanskou etikou.

 

Pravdivý život

Víra a ekologie ve věku konzumerismu
Autorka: Ruth Valeriová
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 145×201 mm
ISBN: 978-80-755-3424-8
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Pravdivý život vydalo nakladatelství Triton.

 

Ukázka z knihy

Sedím na skále a  rozhlížím se po moři. Jasné slunce mě zaplavuje teplem, naplňuje mě svou září, zahřívá mi tvář a  celé tělo. Za klidnou třpytící se hladinou rozeznávám v  mlžné dálce vrcholky Wicklowského pohoří. Pod nohama cítím jemné šplouchání. Navozuje uklidňující rytmus, s nímž se posléze synchronizuje i můj dech. V  průzračné vodě se vlní sem a  tam stélky chaluh s  vějíři chapadel mořských sasanek. Svorně tančí.
Nad hlavou mi občas zakrouží mořský pták pátrající po makrelách, jež se míhají v hloubce. Chraptivé zaštěkání mě přiměje pohlédnout přímo před sebe a věnovat úsměv panáčkujícímu tuleni. Uvědomuji si, jak mě soustředěně a zvědavě pozoruje velkýma černýma očima. Za zády, až za skálou, na kterou jsem vyšplhala, se na zelených svazích pasou ovce. Jejich chlácholivé bečení se mísí s ostatními zvuky a vytváří laskavý chór. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ruth Valeriová

Ruth Valeriová je britská spisovatelka, akademická teoložka, ochránkyně životního prostředí, aktivistka, matka a pěstitelka zeleniny, která zároveň provozuje vepřín a fairtradový obchod s klenoty. Považuje víru za podstatu svého života a usiluje o sociální spravedlnost, rovnost mezi lidmi a čistotu životního prostředí. Pracuje pro křesťanskou charitativní organizaci A Rocha UK (žije v Chichestru ve Velké Británii), jejímž cílem je ochrana a obnova přirozeného životního prostředí. Ochranu celé Boží země nepovažuje za dobrovolný přívažek ke křesťanskému životu, ale za jeho hlavní náplň. Studovala na Cambridgeské univerzitě a na Londýnské teologické škole, doktorát má z Kings College a nejvíce ji přitahuje učení Tomáše Akvinského. Často píše o spravedlnosti, životním prostředí a životním stylu.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Triton.


Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePravdivý život
Víra a ekologie ve věku konzumerismu

Valeriová, Ruth

Triton, 2018

Napsat komentář