Inspirace do kuchyně

Tipy_Recepty pro zdravi
Zdravých a chutných receptů není nikdy dost, proto vám dnes přinášíme hned tři úžasné tipy na kuchařky. Naučí vás zacházet s kváskem, využívat zdravá semínka a připravovat hříšně dobré toasty.

Věděli jste, že kvásek obsahuje řadu zdraví prospěšných bakterií, které vás ochrání před zažívacími potížemi, oslabením imunity či dokonce alergiemi? Kniha Lenky Mančíkové přináší řadu zajímavých tipů, jak s kváskem pracovat.

Kvásek

Zázrak z vody a mouky
Autorka: Lenka Mančíková

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 160×200 mm
ISBN: 978-80-8111-482-3
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Kvásek vydalo nakladatelství Noxi.

„V kvásku jsme dostali velký dar. Množící se energie v podobě kvásku pomáhá zasytit tělo i duši a po celé generace spojuje lidi a rodiny. Jeho síla tkví ve schopnosti zvětšovat se a dále růst. Někdy se jeho síla utlumí, aby pak opět zesílila. Kvásek se v mnohém podobá nám, lidem.“

Kvásek je organická hmota, která vzniká fermentačním procesem, při kterém aktivně působí mouka s vodou. Toto pomalé kvašení je jiné než u droždí. Na rozdíl od droždí při něm vznikají zdraví prospěšné bakterie, které náš organismus chrání před trávícími potížemi, oslabením imunity, nebo dokonce různými alergiemi. Tato kniha se stane vaším pomocníkem a průvodcem. Najdete v ní důležité informace o tom, jak kvásek funguje, jak se s ním peče, a také vám poskytne dostatek podpory a tipů, jak s ním úspěšně pracovat. Nádherné fotky k jednotlivým receptům jsou skvělou inspirací a jistě nenechají vaše chuťové buňky v klidu.

 

Ukázka z knihy

Jak se stalo, že těsto z mouky, vody a soli na břehu Nilu v žáru egyptského slunce nakynulo? Odpověď bychom našli pod mikroskopem a v učebnicích chemie.
Kvásek je organická hmota, která je základem kváskového chleba. Vzniká fermentačním procesem, ve kterém aktivně spolupůsobí mouka s vodou. Během tohoto procesu a v teplém prostředí začnou enzymy rozkládat škrob na jednoduché sacharidy (cukry) – glukózu a maltózu. Právě jimi se bakterie a kvasinky živí a přeměňují je na kyseliny mléčnou a octovou, které jsou zodpovědné za typickou chuť i vůni chleba. Kvasinky produkují oxid uhličitý, který v těstě vytváří bublinky. Ty spolu s lepkem zajišťují houbovitou strukturu těsta, díky čemuž je pak kypré a chléb snadněji stravitelný. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Lenka Mančíková

Lenka Mančíková žije s rodinou v Rusovcích, městské části Bratislavy, a věnuje se homeopatickému poradenství, zdravému životnímu stylu a pečení zdravých koláčů. Více informací se dozvíte na stránkách Zdravé pečenie, kde najdete také spoustu lahodných receptů.

————————————————

Výživová poradkyně Vicky Edgsonová a autorka kuchařek Heather Thomasová se spojily, aby vám představily ty nejzajímavější recepty ze semínek. Nejenže si pochutnáte, ale navíc prospějete svému zdraví.

Semínka

Přírodní zdroj energie v desítkách zajímavých receptů
Autorky: Vicky Edgsonová, Heather Thomasová
Přeložila: Barbora Růžičková

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 215×240 mm
ISBN: 978-80-204-4619-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Semínka vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Kuchařka nabízí přes padesát receptů, které provedou neuvěřitelnou všestranností semínek – maličkých přírodních energetických kapslí. Naučí, jak je připravit na tisíc a jeden způsob, od tradičního posypání salátu či ovesné kaše až po trochu experimentálnější a dobrodružnější použití v nápojích, dezertech a hlavních jídlech. Úspěšná výživová poradkyně Vicky Edgsonová a oceňovaná autorka kuchařek Heather Thomasová v knize doplňují vlastní zkušenosti a talent současnými trendy. Představují dvacet vybraných semínek – například pohanku, kardamom, mák či dýňové semínko – a kromě kulinářského využití popisují i jejich původ a užitek, který přinášejí našemu tělu. A to všechno je samozřejmě jen úvod k celé řadě skvělých receptů, kde se vybraná semínka uplatňují.

 

Ukázka z knihy

Seminka_ukazka1Seminka_ukazka2

 

Heather Thomasová

Heather Thomasová (1954) je britská spisovatelka a redaktorka, která se specializuje na jídlo. Je též editorkou. S Vicky Edgsonovou napsala mj. kuchařskou knihu Vývary, o níž se dozvíte více v našich knižních tipech.

————————————————

Může se zdát, že toasty do našich zdravých kuchařských tipů nepatří, ale i tady se dá přijít se zdravými variantami, které jsou navíc nápadité a lákavé. Šunka a sýr jsou pro začátečníky. Zkuste něco neotřelého!

Šéfkuchaři také milují tousty

Šéfkuchařův průvodce světem moderních toustů
Autor: Darren Purchese
Přeložila: Eva Fuková

Počet stran: 166
Vazba: vázaná
Formát: 175×215 mm
ISBN: 978-80-7359-561-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Šéfkuchaři také milují tousty vydalo nakladatelství Metafora.

Zapomeňte na nudnou šunku se sýrem. OCHUTNEJTE ZAPEČENOU FANTAZII! Známý šéfkuchař Darren Purchese vás ve své knize provede světem moderních toustů. Představí nejen klasiku mezi tousty jako Croque monsieur či Marinovaný vepřový bůček s kimči a volským okem, ale jako vlna tsunami vás zavalí originálními recepty na nové a nečekané variace. Vyzkoušejte Toust se syrovou polentou, houbami a tymiánem, Svatoštěpánský sendvič: glazovaná šunka, hořčice, grilovaný ananas a čedar nebo Sendvič s jahodami, prosciuttem, sýrem manchego a medem! Jako zkušený profesionální cukrář Darren nemůže jinak, než sem propašovat i několik naprosto neodolatelných, svůdně sladkých nápadů. Nebojí se kombinovat například arašídové máslo, malinový džem a mléčnou čokoládu, nebo kvalitní tmavou čokoládu, olivový olej a sůl. Jak vám tato kniha dokáže, i obyčejné zapékání toustů je skvělá zábava.

Tato kniha má grády.

Shannon Bennett

Ukázka z knihy

Sefkuchari take miluji tousty

 

Darren Purchese

Darren Purchese (1975) je britský šéfkuchař a cukrářský mistr. Patří k nejuznávanějším cukrářům. Proslul svými nádhernými a extravagantními sladkými výtvory. Šikovně vyvažuje chutě, texturu a moderní metody pro vytváření revolučních konceptů dezertů. Jeho ozdobné koláče, jedlá umělecká díla a instalace dezertních stolů jsou hodně vyhledávané. Více se dozvíte na oficiálních webových stránkách autora.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knížky za skvělé ceny.

Která z kuchařek vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKvásek

Mančíková, Lenka

Noxi, 2018

zobrazit info o knizeSemínka
Přírodní zdroj energie v desítkách zajímavých receptů

Edgsonová, Vicky – Thomasová, Heather

Mladá fronta, 2018

zobrazit info o knizeŠéfkuchaři také milují tousty
Šéfkuchařův průvodce světem moderních toustů

Purchese, Darren

Metafora, 2018

Napsat komentář