Nenechte si ujít v týdnu od 16. do 22. července 2018

nenechte_si_ujit
Třetí prázdninový týden je za dveřmi a s ním i další literární akce. O hlavní program se opět stará Měsíc autorského čtení, na kterém příští týden vystoupí například Marek Švehla, Petra Dvořáková či David Zábranský.

V Ostravě se také na mezinárodním diskusním fóru, které se koná v rámci festivalu Colours of Ostrava, představí i někteří spisovatelé. Pokud se do Ostravy chystáte, určitě se tam stavte.

P.DvorákováAle vraťme se k Měsíci autorského čtení. V Brně bude v pondělí 16. července číst spisovatelka Petra Dvořáková, autorka knih jako SítěKaždý má svou lajnu, Julie mezi slovy (o této knížce pro děti jste si více mohli přečíst na našich stránkách) nebo Dědina. Jestliže jste zvědaví na zahraniční autory, určitě nezmeškejte tureckého spisovatele Murathana Mungana, který se v Brně představí v úterý 17. července. Ve stejný den se můžete těšit i na českého spisovatele Davida Zábranského, autora velice diskutované prózy Za Aplami. Ze zahraničních autorů pak máte možnost vidět kromě Murathana Mungana i dalšího tureckého spisovatele – hlasitého kritika současných poměrů ve své zemi Özgüra Mumcu, či ukrajinského básníka a novináře Dmytra Lazutkina. Oba vystoupí ve čtvrtek 19. července.

Ostravě se v rámci Měsíce autorského čtení představí v pondělí 16. července novinář Marek Švehla, který je autorem životopisu Ivana Martina Jirouse Magor a jeho doba, za který získal ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku 2018. V úterý 17. července se můžete těšit na německou socioložku tureckého původu Neclu Kelek či polského spisovatele, zpěváka a textaře Pawela Soltyse. A stejně jako v Brně, i v Ostravě se představí spisovatelka Petra Dvořáková (ve středu 18. července) a spisovatel David Zábranský (v pátek 20. července).

Kompletní program Měsíce autorského čtení 2018 najdete na stránkách projektu.

Chystáte se na festival Colours of Ostrava? Pokud ano, určitě si nenechte ujít Mezinárodní diskusní fórum Meltingpot, které se koná právě v rámci této akce. Od 18. do 21. července se v areálu Dolní oblasti Vítkovice představí přes 150 inspirativních řečníků a mezi nimi i řada literárních autorů, a to jak z Česka, tak ze zahraničí. Za všechny jmenujme například Petra Borkovce, Miloše Urbana, Radku Třeštíkovou, Jáchyma Topola, Jamese S. Shapira či Meika Wikinga. Těšit se můžete i na scénické čtení LiStOVáNí. Kompletní program a podrobné informace najdete na webu akce.

Ve čtvrtek 19. července se podíváme také do hlavního města. Městská knihovna v Praze pořádá již tradiční festival Na vlnách MKP a čtvrteční večer bude patřit Arnoštu Lustigovi. Těšit se můžete na dramatické čtení z jeho povídky Velká bílá cesta, která je součástí souboru Vlny v řece. Předčítat bude známý herec Miroslav Táborský. Akce začíná v 18.00 na lodi Avoid Floating Gallery na Rašínově nábřeží.

Další pozvánky najdete přehledně v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář