Současná tvorba českých autorů

Tipy_Soucasna tvorba ceskych autoru
V dnešních tipech vám představíme nové české knihy i audioknihy o mezilidských vztazích, lásce, touze a různých trápeních. Začtěte se nebo zaposlouchejte do románů a novel svých oblíbených autorů.

Nový román Michala Viewegha Muž a žena podává humorně ironický pohled na vztahy mezi muži a ženami a nyní vychází jako audiokniha, v níž účinkují Martin Finger, Igor Bareš a Martina Krátká.

Muž a žena (audiokniha)

Autor: Michal Viewegh
Čtou: Igor Bareš, Martin Finger, Martina Krátká

Vazba: CD
ISBN: 8594169481968
Doporučená cena: 329 Kč

Audioknihu Muž a žena vydalo nakladatelství OneHotBook.

Vědí ženy, o čem sní muži? Dvě novely Family Frost a Čarodějka z Křemelky nejznámějšího českého spisovatele ironicky zkoumají vztahy mezi zástupci opačných pohlaví. V první z nich se zkrachovalý restauratér (Martin Finger), který z nutnosti a trochu i na truc rozváží hotovky v mrazicím voze, musí v jeden den konfrontovat se zpovykanými dcerkami, svatbou bývalé manželky a svérázným vlastním otcem, jehož identitu mu matka donedávna tajila. Druhý příběh je vyprávěn z pohledu krásné a krátkozraké Dominiky (Martina Krátká), která je nejen neodolatelně přitažlivá, ale rovněž disponuje zvláštní schopností. Dokáže totiž číst lidem myšlenky. Ale dá se žít se ženou, která doopravdy ví, co si její partner myslí? Režiséry audioknihy jsou muž (Michal Bureš: Family Frost) a žena (Jitka Škápíková: Čarodějka z Křemelky).

Poslechněte si ukázku, kterou poskytlo nakladatelství OneHotBook.

 

Michal Viewegh

Michal Viewegh (* 1962) vystudoval češtinu a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, poté krátce působil jako učitel na základní škole v Praze Zbraslavi. Od roku 1993 pracoval jako redaktor v nakladatelství Český spisovatel a o dva roky později se stal spisovatelem z povolání. První povídky publikoval už během studia na vysoké škole,  dále je také autorem mnoha úspěšných románů, novel, ale i fejetonů či literárních parodií a vydal také své deníkové zápisky (Báječný rokDalší báječný rok). Podle jeho románů Báječná léta pod psa (1992), Výchova dívek v Čechách (1994), Účastníci zájezdu (1996), Román pro ženy (2001), Vybíjená (2004) a textů ze souboru Povídky o manželství a sexu (1999) vznikly úspěšné filmy. Díky více než milionu prodaných výtisků se tento držitel prestižní Ceny Jiřího Ortena řadí mezi nejprodávanější české autory současnosti. Pro více informací si přečtěte náš medailon.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství OneHotBook.

————————————————

U audioknih se ještě chvilku zdržíme. Radioservis totiž vydal Topolův komický a zároveň brutální román Citlivý člověk, který se dotýká témat jako víra, stárnutí, láska, rodičovství atp. Čte Petr Čtvrtníček.

Citlivý člověk

Autor: Jáchym Topol
Čte: Petr Čtvrtníček

Vazba: CD
ISBN: 8590236097421
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Citlivý člověk vydalo nakladatelství Radioservis.

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu. Rodina kočovných herců brázdí soumračnou Evropou: pryč je západní svoboda a otevřenost devadesátých let, na východě vzniká novoruský Ajvaristán… Táta se svou alkoholickou ženou a dvěma synky se nakonec vracejí do svého domovského kraje na březích Sázavy. Zde se setkávají s celým panoptikem postav (rybář Šupina, kapitán Lojda, vymahačský klan Baštů ve střetech s Bizonovou motorkářskou partou…), do děje vstupuje řada neuvěřitelných událostí a prostředí, objevuje se kostelní obraz vláčený povodní. Střety vysokého a nízkého, groteskního a tragického, živé dialogy, existenciální pouť počátku 21. století. Osobitý český prozaik nezaměnitelného stylu a jazyka se vrací v plné síle a nově i v moderním rozhlasovém zpracování.

Poslechněte si některou z ukázek na stránkách Radiotéky.

 

Jáchym Topol

Jáchym Topol (1962, Praha) je básník, prozaik a žurnalista. Po maturitě pracoval jako skladník, topič či nosič uhlí. V raných osmdesátých vydával ( s Viktorem Karlíkem, Filipem Topolem, Vítem Kremličkou, aj.) samizdatový časopis Violit, později Revolver Revue. Podepsal Chartu 77. Byl zatčen pro ilegální překročení hranic do Polska a za šíření materiálů nepřátelských socialismu. Stál při zrodu politického časopisu Respekt, kde pracoval jako reportér. Nyní je šéfdramaturgem Knihovny Václava Havla v Praze. Vydal sbírky básní a prózy, mj. Anděl, Kloktat Dehet a Chladnou zemí. V září se 2010 se stal laureátem Ceny Jaroslava Seiferta. V září 2015 byl oceněn Vilenickou cenou, kterou mu udělil Slovinský svaz spisovatelů za mimořádnou literární činnost ve střední Evropě. Jeho románovou prvotinou je Sestra.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Osudový konvoj spisovatele sci-fi Františka Novotného sleduje příběh jachtaře Davida Marka, který má přepravit z Bostonu do Evropy ruskou jachtu Oněga. Dopluje však na místo určení? Obstojí Jizera v boji s německými ponorkami a bombardéry? Odolá Británie nacistickému nátlaku? Jak s tím vším souvisí záhadný Reverův stolní orloj? A především, který z Davidů Marků je ten pravý?

Osudový konvoj

Autor: František Novotný

Počet stran: 374
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-2491-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Osudový konvoj vydalo nakladatelství Argo.

V Osudovém konvoji zachycuje příběh jachtaře Davida Marka, jenž má přepravit z Bostonu do Evropy ruskou loď Oněga. Zatímco čeká na své společníky, tráví volný čas poznáváním památek. Při prohlídce domu revolucionáře Paula Revera upoutá jeho pozornost záhadný stolní orloj a neznámá kráska, ne nepodobná filmovým hvězdám třicátých let. Příležitost k seznámení však zničí výbuch bomby v blízkém okolí a totéž se opakuje i při setkání příštím. Tentokrát však Marek krasavici pomůže a zjišťuje, že je to krajanka – hraběnka Erwina Dubská. A zjevně skrývá tajemství… Píše se rok 1946 a ve světě stále zuří válka. Pro Spojence se nevyvíjí příznivě: Velká Británie je v obležení a hrozí jí kapitulace. Zachránit ji může konvoj HX 402 s pohonnými hmotami, potravinami a dalšími zásobami, který se formuje v Halifaxu v Novém Skotsku. Z Bostonu ho má doprovodit eskadra britských protiponorkových plavidel. K nim patří také zbytek někdejšího loďstva federalizované habsburské monarchie: fregata České eskadry Podunajské federace SMS Jizera. Na její palubě je poručík David Marek pověřen dopravit do Británie dvorní dámu císařovny Zity, slečnu Erwinu Dubskou. Ženu, kterou léta beznadějně miluje…

 

Ukázka z knihy

Byl jsem v Bostonu poprvé a během plavby jsem se z motoráku zvědavě rozhlížel. Vnitřní přístavní zátoku tvoří společné ústí řek Charles a Mystic a Waterboat Marina musela ležet na opačné straně než letiště, poněvadž jsme přeťali plavební dráhu a mířili ke členitému nábřeží, za nímž se tyčily mrakodrapy downtownu. Nechávali jsme je vlevo a spíše směřovali k mohutné věži s hodinami. Jak jsem si později zjistil, byl to Custom House Tower. Nebudu mít daleko do historického středu města, pomyslel jsem si. Člun s cákáním najížděl na vlny trajektů, jež nás míjely, všiml jsem si i krásného škuneru, který právě zvedal hlavní plachtu, ale hlavně jsem vyhlížel stěžně fregaty Constitution. Nic jsem však neviděl, starou fregatu zřejmě stále zakrýval ohyb řeky Charles. Místo ní jsem předním sklem kabiny motoráku zahlédl přídě dvou velkých, bíle natřených kutrů Pobřežní stráže, vyčuhující z jednoho přístavního doku. (str. 8)

 

František Novotný

František Novotný je spisovatel science fiction literatury, počítačový technik, plastikový modelář a jachtař. Počátky své tvorby patří do okruhu autorů sci-fi, který se v první polovině osmdesátých let ustavil kolem Ceny Karla Čapka a který znamenal novou etapu ve vývoji české sci-fi. František Novotný do soutěže pravidelně přispíval, v letech 1985 a 1991 v ní zvítězil a jako první z autorů soutěže se v roce 1988 dočkal knižního debutu. Kromě sci-fi se zabývá literaturou faktu. V roce 2003 vydal knihu Veleobři oceánů věnovanou bitevním lodím a bitevním křižníkům 20. století a v roce 2009 práci Plachty v ohni s podtitulem Od Vikingů k Sinopu – 1000 let námořních bojů.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Pražská punková romance publicisty a prozaika Martina Komárka vypráví o lásce obyčejného muže k nevšední ženě. Jak jejich vztah asi dopadne?

Petřín

Autor: Martin Komárek

Počet stran: 114
Vazba: brožovaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-270-3962-3
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Petřín vydalo nakladatelství Martin Komárek.

Punková romance o osudové lásce obyčejného muže k nevšední ženě se odehrává v nádherných kulisách Prahy od osmdesátých let do dneška. Nejkrásnější vrch světa nad nejkrásnějším městem světa skrývá tajemství, které je klíčem k osudu onoho obyčejného muže. A jiné tajemství občas činí z femme fatale bezbrannou holku. Dokáže ji hrdina zachránit?

 

Ukázka z knihy

Ona jednou přistoupila k příslušníkovi hradní stráže. Byl socialismus a všichni jsme se báli fízlů, esenbáků, domovních důvěrníků, bytných a vůbec všech známých. Příslušník stál v budce, nehnut, s mušketou u podpatku, zíral na krásnou dívku s rudými rty a v tričku, pod nímž neměla podprsenku. Chytila ho za uši a ze vší síly políbila.
Byla dost vysoká, aby na něj dosáhla.
Turisté výskali a tleskali a měli v hlavě příběh: Ona je jeho děvče, přijela z daleké vzdálenosti, chudák kluk, do postele ho nepustí, aspoň mu tím polibkem dává najevo lásku. Ona to však udělala jen proto, aby ho znejistila, jako znejišťovala mě, aby předvedla svou odvahu jako při těch sjezdech na Lenince a aby poetickým způsobem blamovala Husákův režim, jehož byl tento nevinný voják údem. Ano, dokázal tam stát v té malované boudičce připomínající austrohungarské doby, ale, věřte nevěřte, stáli tam dva.

Ukázka byla čerpána ze stránek Komárkovy noviny.

Do 4. 7. 2018 si u nás můžete o knihu zasoutěžit.

Martin Komárek

Martin Komárek je úspěšný novinář, komentátor, spisovatel, analytik s krátkou užitečnou exkurzí do politiky. V letech 2013–2017 byl poslancem, předsedou mediálního výboru a mezi lety 1990–2013 hlavním komentátorem MF DNES, krom komentářů psal dnes už legendární satiry (rubrika Objev, kterou založil, vydržela 20 let), reportáže a fejetony. Autorsky spolupracoval s Českou televizí, Novou, Českým rozhlasem a řadou časopisů. Současně učil jak psát na Karlově universitě a vztah médií a politiky na CEVRO. V letech 1985–1990 pracoval jako redaktor zahraničního oddělení Mladé fronty. V letech 1979–1984 studoval filosofii na FFUK, titul PhDr. Vydal na dvě desítky knih, většinou beletrii, ale také politickou literaturu faktu. Vybrané tituly: beletrie – Dřevěná panenka, Mefitis, Rytíři kříže, Vražda slonobijkou, Knoudi, Nebezpečné stádo. Politická literatura faktu: Poslední slovo Valtra Komárka, Moc nemocných, Jak jsem se mýlil v Miloši Zemanovi.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další báječné knihy za skvělé ceny.

Líbí se vám současná tvorba českých autorů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž a žena (audiokniha)

Viewegh, Michal

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizeCitlivý člověk

Topol, Jáchym

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizeOsudový konvoj

Novotný, František

Argo, 2018

zobrazit info o knizePetřín

Komárek, Martin

Martin Komárek, 2018

Napsat komentář