Michal Viewegh slaví padesátiny

Michal_Viewegh,_Praha_8._září_2009_-_1
Jeden z našich nejznámějších českých spisovatelů, jehož díla jsou publikována i v mnoha cizích zemích, slaví padesáté narozeniny.

Michal Viewegh se narodil 31. března 1962 v Praze. Jeho matka byla právnička a otec chemik. Na základní školu navázal gymnáziem v Benešově u Prahy. Po maturitě začal kvůli bezradnosti studovat politickou ekonomii socialismu a po třech semestrech studium ukončil. V roce 1983 nastoupil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, jejíž obor českého jazyka a literatury dostudoval v roce 1988.

Po vojně, na které strávil jeden rok, nastoupil na základní školu ve Zbraslavi jakožto učitel. Později ale dal výpověď a začal pracovat v nakladatelství Československý spisovatel. Poté, v roce 1995, se začal živit pouze psaním a tak je tomu doteď.

Autorovou prvotinou se v roce 1990 stal titul Názory na vraždu. Má detektivní nádech a odehrává se v malém městě, kde se všichni znají, jak už to bývá. Zápletkou je vražda mladé učitelky, ke které se každý z obyvatel vyjadřuje, a tím máme možnost blíže všechny poznat.

S velkým úspěchem se setkala kniha Účastníci zájezdu (1996). Proplétají se tu příběhy lidí, kteří se rozhodli vyjet si na dovolenou do Itálie. Setkáváme se zde s typickými činnostmi na dovolené a vše je podáno s vtipem.

Viewegh napsal krom jiného i dvě literární parodie – Nápady laskavého čtenáře (1993) a Nové nápady laskavého čtenáře (2000). Naráží zde na české a zahraniční spisovatele a vše bere s nadhledem.

Další z děl s názvem Biomanželka (2010) je inspirováno autorovým životem a rodinou, najdeme zde zápletky, se kterými se mnozí z nás setkali.

Nejnovější vydanou knihou je Mafie v Praze (2011). Už název nám napovídá, že se odehrává v našem hlavním městě. Jsou v ní s Vieweghovým vtipem a ironií podány současné politické problémy a situace.

Vieweghova díla se proslavila nejen u nás, ale i v zahraničí. Některá z jeho děl jsou vydávána například v sousedním Německu a Rakousku, a dokonce i v Izraeli, Chorvatsku, Číně a v dalších zemích, což je dle mého názoru velký úspěch.

Několik jeho románů bylo i zfilmováno, například Účastníci zájezdu či Román pro ženy. Jeho díla jsou většinou orientována na mezilidské vztahy.

Já osobně bych všem čtenářům doporučila knihu Výchova dívek v Čechách. Tu jsem si přečetla nedávno a velmi se mi líbilo prostředí, v němž se odehrává tento příběh o učiteli doučujícím dceru milionáře, která má potíže sama se sebou a téměř nemluví. Kniha je velmi čtivá.

 

Zdroj: http://www.viewegh.cz/

http://www.databazeknih.cz/

 

Foto: Wikimedia commons (autor Luděk Kovář)

Doporučení:
Share

Napsat komentář