Jednota, základ západní civilizace

atheny-a-jeruzalem-perex
Jednota – přesně k tomu směřuje západní civilizace. Ať už se jedná o jednotu Boha, Člověka či Vědy, Víry a Pravdy. O jednotu usilovali jak Řekové, tak i Židé, a kniha Athény a Jeruzalém vychází právě z jejich dialogu.

Kniha zajímavým způsobem popisuje dialog mezi židovským a řeckým myšlením, na němž stojí základy naší západní civilizace a v jehož středu ční systém hodnot oslavujících svobodu bytí a myšlení jednotlivce, rozum, shromažďování vědomostí a zdokonalování materiálního i duchovního světa. Židé vyznávají nekonečnost a naději, Řekové konečnost a tragédii rozumu, ale obě civilizace směřují k základní ideji západní civilizace, kterou je jednota: jednota Boha, jednota Člověka, jednota Druhého, jednota Příčin, jednota monoteismu, jednota Vědy, Víry a Pravdy.
Někdy bývá tento židovsko-řecký původ opomíjen. Západní civilizace sice připouští řecké příbuzenství, zanedbává však obvykle to, co dluží judaismu, a hlásí se pouze ke křesťanství. V této knize předkládáme jakousi psychoanalýzu západní civilizace – Okcidentu –, která má odhalit její rodinná tajemství a vyrovnat se s nimi. Právě to je podmínkou jejího přežití.

Ukázka z knihy

Končí čas mýtů anonymních autorů. Nevíme vůbec nic o autorech babylonských a akkadskych eposů ani indických Véd, egyptské Knihy mrtvých nebo o mýtech stvoření světa amerických Hopiů, afrických Dogonů nebo Finů. S Mojžíšem a Homérem začíná nová doba – doba textů podepsaných nebo alespoň připsaných pojmenovanému autorovi. Mojžíš bývá považován za autora Tóry a Homér údajně složil dva eposy –Illiadu Odysseu, jejíhož hrdinu Odyssea později Římané přejmenovali na Ulysse.
Jak u Hebrejců, tak později u Řeků dějiny světa psal člověk – Bůh diktoval svůj text Mojžíšovi a Múzy inspirovaly Homéra. Člověk se tak zjevuje ve své základní zvláštnosti – tvůrce a porušitel zákazů. (str. 53)

Athény a Jeruzalém

Úděl duchovní říše Západu
Autoři: Jacques AttaliPierre-Henry Salfati
Přeložil:  Joseph F. Vedlich

Počet stran: 216
Vazba: pevná bez přebalu
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-740-7407-3
Doporučená cena: 260 Kč

 

Knihu Athény a Jeruzalém vydalo nakladatelství Garamond.

O autorech

Jacques Attali je politolog, bývalý poradce prezidenta Mitteranda a spisovatel. V jeho díle najdeme  eseje, romány, biografie či divadelní hry.
Pierre-Henry Salfati, režisér a scenárista, vyučuje židovskou filozofii. Nedávno diváky zaujal filmem Poslední spravedlivý o muži, který po desítkách let útěku před událostmi druhé světové války musí dokazovat svůj původ, aby mohl být pohřben na židovském hřbitově.

Zdroj informací: nakladatelství Garamond


Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAthény a Jeruzalém
Úděl duchovní říše Západu

Attali, Jacques – Salfati, Pierre-Henry

Garamond, 2018

Napsat komentář