Zahrajte si o vzpomínky na doby nedávno minulé

svobodna-a-divoka-90-leta-perex
Připomeňte si 90. léta, kdy se naše země stala konečně demokratickou. Pamatujete si, co všechno se změnilo kromě možnosti vycestovat za hranice nebo podnikat? Pojďte si připomenout nejen politické události, ale také mnohé kulturní fenomény té doby.

Svobodné a divoké „devadesátky“

svobodna-a-divoka-90-leta-ukazka-190. léta byla dobou náhle nabyté svobody. Politici i občané se učí zacházet s demokracií, mizí cenzura, bortí se zábrany. Namísto normalizační šedi přichází do módy nejkřiklavější barvy, lidé vyrážejí za hranice, zkouší podnikat, mění se vkus i způsob zábavy. Je možné dělat si legraci z čehokoli a z kohokoli. Nebývalá svoboda ale nahrává i nejrůznějším šíbrům. Od pouličních veksláků až po ty, kdo v privatizaci získávají ohromující jmění, tunelují celé továrny a podniky. První lidé přichází o práci, první lidé končí bezmocní na ulici.

To všechno jsou 90. léta, která zatím zůstávala stranou většího zájmu médií i veřejnosti. Pro historiky je to doba příliš blízká, pro novináře už příliš vzdálená. Kniha, připravená kolektivem Rešeršního oddělení Českého rozhlasu, má za cíl to změnit. Nabízí kaleidoskop stručných a zábavných příspěvků, které dobře ilustrují změny v politice i ekonomice, ale také ve sféře každodenních životů. Věnuje se kulturním fenoménům i předmětům běžné spotřeby a zábavy, tzv. retru. Opomenuty samozřejmě nejsou ani úspěchy českých sportovců. Ve svém základu kniha vychází z revidovaných a doplněných příspěvků, které mohli posluchači slyšet na stanici Český rozhlas Radioužurnál v rámci rubriky Svobodná a divoká 90. léta.

 

Svobodná a divoká 90. léta

Příběhy z doby, kdy bylo možné téměř vše

Autor: Dušan Radovanovič a kolektiv

Vydalo: nakladatelství Radioservis
Počet stran: 168
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 11/2017
ISBN: 978-80-87530-15-3

Přečtěte si více o knize Svobodná a divoká 90. léta, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Radioservis.

Radioservis je vydavatelství Českého rozhlasu. Vydává knihy, audioknihy, oblíbené rozhlasové pořady i hudební nosiče.

 

Ukázka z knihy

svobodna-a-divoka-90-leta-ukazka-2

 

Vyhrajte knihu Svobodná a divoká 90. léta

Devadesátá léta spolu s nově získanou demokracií a volností dávala prostor nejen běžným lidem k tomu, aby konečně svobodně cestovali za hranice a poznávali cizí země, nebo se pustili do vlastního podnikání, ale také nahrávala pouličním vekslákům, kteří podváděli v menším měřítku, až po ty, kteří se nezalekli vytunelování celých podniků. Tato doba však byla také plná křikavých barev a předmětů, na které dodnes s nostalgií vzpomínáme. Připomeňte si je v publikaci, která vychází z reportáží ze stejnojmenné rubriky vysílané na stanici Český rozhlas Radioužurnál.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Radioservis vám přinášíme soutěž, ve které může pět z vás knihu Svobodná a divoká 90. léta vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Svobodná a divoká 90. léta
probíhá od 16. do 29. června 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 5 knih Svobodná a divoká 90. léta

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvobodná a divoká 90. léta
Příběhy z doby, kdy bylo možné téměř vše

Radovanovič, Dušan

Radioservis, 2017

Napsat komentář