Alternativní geometrie

Neeukleidovske geometrie
Od dob Eukleida se mnohé změnilo. Díky modernímu výzkumu se zjistilo, že existuje celá řada alternativních geometrií. Profesor Gómez vás seznámí s každou z nich a ukáže jejich význam a praktické využití v životě.

Už od dob Eukleida, který žil před více než dvěma tisíci lety, si všichni mysleli, že geometrie je jen jedna. To se však radikálně změnilo s novými matematickými objevy, které v zakřivených prostorech odhalily nové, alternativní geometrie. Možná se vám to zdá neuvěřitelné, ale v knize se dozvíte, že všechny tyto vesmíry skutečně existují, a navíc že v nich všichni žijeme. Autor se v každé kapitole soustředí na jednu neeukleidovskou geometrii a srozumitelně vysvětluje její význam a vlastnosti s využitím praktických příkladů – od renesančních maleb, přes teorii relativity, až po umělou inteligenci.

Ukázka z knihy

Pátý postulát byl po mnoho staletí předmětem řady kritik a komentářů v dílech slavných geometrů. Většina z nich byla přesvědčena, že ho lze dokázat na základě prvních čtyř postulátů, a soustředila se proto na hledání jeho důkazu, aby ho konečně mohli zařadit mezi teorémy. Po staletích matematického pokroku se však pátý postulát nikomu nepodařilo dokázat ani vyvrátit, a zároveň se nikomu nepodařilo prokázat nesprávnost geometrií, které ho odmítají. (str. 40)

Přečtěte si pokračování třetí kapitoly, která se jmenuje Soupeření s Eukleidem.

Neeukleidovské geometrie

Když se přímky zakřivují
Autor: Joan Gómez
Přeložil: Ondrej Majer

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7363-844-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Neeukleidovské geometrie vydalo nakladatelství Dokořán. A můžete si přečíst další ukázku.

O autorovi

Joan Vicenç Gómez Urgelléss je profesorem na katedře matematiky barcelonské Katalánské polytechniky ve Vilanova i la Geltrú. Zabývá se modelováním, kryptografií, geometrií, lineární algebrou a problematikou výuky matematiky. Kromě řady odborných publikací napsal např. další knihu z řady Matematický svět: Matemáticos, espias y piratas informáticos: Codificación y criptografía (Matematici, špióni a hackeři. Kódování a šifrování).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeeukleidovské geometrie
Když se přímky zakřivují

Gómez, Joan

Dokořán, 2018

Napsat komentář