Přelet nad kukaččím hnízdem v knižní podobě

Vyhodme ho z kola ven
Máte rádi Oscary ověnčený film Přelet nad kukaččím hnízdem? Miloš Forman ho natočil podle knižní předlohy, ve které hlavní hrdina místo do pracovního tábora nastupuje do sanatoria a střetává se se sestrou Ratchedovou, která lpí na pravidlech.

Slavný román amerického autora Kena Keseyho, jenž se v 60. letech minulého století stal spisovatelskou ikonou květinových dětí, vypráví příběh nezkrotného opozičníka McMurphyho, muže, který raději než do pracovního tábora nastoupí do sanatoria pro choromyslné a začne tu zavádět vlastní, svobodnější pravidla. Protivníkem je mu sestra Ratchedová, která by šla přes mrtvoly, jenom aby zákon a předpisy nikdo nepřekračoval. Filmová adaptace s názvem Přelet nad kukaččím hnízdem režiséra Miloše Formana z roku 1975 získala pět Oscarů za nejlepší film, režii, ženský herecký výkon (Louise Fletcherová), mužský herecký výkon (Jack Nicholson) a adaptovaný scénář. Forman a jeho scenáristé provedli v literární předloze řadu zásadních změn. Ken Kesey snímek údajně nikdy neviděl.

Ukázka z knihy

Jsou tam.
Černí frajeři v bílém venku na chodbě, kde se pohlavně vybíjejí, aby zas všecko po sobě vytřeli, než je stačím načapat.
Pořád ještě vytírají, když vyjdu z pokoje, všichni nakrknutí a plni nenávisti ke všemu, k týhle denní době, k tomuhle místu, k lidem, kterýma se tady musí zabývat. Když jsou v téhle ráži, bude lepší, když mě nezahlídnou. Plížím se jak pírko podle zdí ve svých plátěnkách, ale jejich speciální přístroje odhalí můj strach a oni zdvihnou hlavy, všichni tři najednou, a oči z černých tváří svítí jako ty palčivé ohýnky v lampách starého rádia.
„Heleme, náčelník. Velkej náčelník, hošani. Náčelník Hbitý koště. Poď sem, náčelníku…“
Vrazí mi do rukou smeták s hadrem a ukážou, kde mám dneska šúrovat, a já zas jdu. Jeden mě ještě násadou smetáku přetáhne zezadu přes nohy, aby mě popohnal. (str. 9)

Vyhoďme ho z kola ven

Autor: Ken Kesey
Přeložil: Jaroslav Kořán

Počet stran: 280
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2458-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Vyhoďme ho z kola ven vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Ken Kesey (1935–2001) vystudoval divadelní umění na Oregonské univerzitě v Eugene. Na Stanfordově univerzitě v Kalifornii absolvoval kurz tvůrčího psaní (1958–1959). Po neúspěšném pokusu stát se filmovým hercem se rozhodl být spisovatelem. Hned svou první knihou Vyhoďme ho z kola ven (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1962, č. 1979), dosáhl velkého úspěchu a román byl zpracován do podoby divadelní hry. Kesey měl možnost inspirovat se při psaní přímo u zdroje – pracoval v tu dobu jako noční hlídač na psychiatrickém oddělení. Zároveň to bylo období, kdy si legálně vyzkoušel řadu drog, protože si přivydělával jako pokusná osoba při experimentech s „psychomimetickými látkami“. Po napsání druhého románu Tak mě někdy napadá (Sometimes a Great Notion, 1964, č. 1999) se na dvacet let odmlčel. Ve svých dílech se Kesey zabývá problémem odcizení, jež nastává kvůli anonymitě moderní společnosti. Často se zamýšlí nad problémy jedince, který se vinou společnosti dostane do nepřátelského prostředí; autor se staví do role protestujícího proti této situaci.

Zdroj: kosmas.cz


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVyhoďme ho z kola ven

Kesey, Ken

Argo, 2018

Napsat komentář