Fantasy nejen pro mládež

Knizni tipy_napinava sci-fi
Dnes máme Mezinárodní den dětí, ale to neznamená, že bychom zapomněli na starší čtenáře! Tyto tipy jsou pro všechny milovníky fantasy, sci-fi a dobrodružných příběhů.

Dnes už klasický příběh na pomezí žánrů fantasy a sci-fi pochází z roku 1962. Nové mladé čtenáře k němu jistě přitáhne i film z roku 2018 s Chrisem Pinem, Reese Witherspoon či Oprah Winfrey v hlavních rolích.

V pasti času

Autorka: Madeleine L’Engle
Přeložila: Barbara Hajná

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7529-545-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu V pasti času vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Třináctileté Meg Murryové se poslední dobou moc nevede. Připadá si nemožná, nehezká, ve škole se jí nedaří, nikam nezapadá. O jejím pětiletém bratru Charlesovi kolují ošklivé pomluvy, a ke všemu musí poslouchat vlezlé narážky na záhadné zmizení svého táty, talentovaného fyzika, který se pořád nevrací. Jedné temné bouřlivé noci ale do domu Murryových zavítá nečekaná, podivná návštěva – paní Kdovíco. Jak se ukáže, paní Kdovíco má ještě dvě stejně podivné přítelkyně, a všechny tři chtějí Meg a Charlesovi pomoct najít tátu. Aby se za ním ale obě děti dostaly, musí se vydat na nebezpečnou cestu napříč prostorem a časem a za pomoci svého kamaráda Calvina svést bitvu s temnotou, která postupně zahaluje celý vesmír. Madeleine L’Engle se podařilo stvořit mimořádný nadčasový příběh, který se stal opakovaně vydávanou klasikou žánru na pomezí sci-fi a fantasy pro mladé čtenáře. V roce 2018 uvádí společnost Walt Disney Pictures film natočený podle tohoto oceňovaného díla.

 

Ukázka z knihy

Všichni spali. Všichni až na Meg. I Charles Wallace, ten „bratříček blbeček“, který měl záhadnou schopnost poznat, když Meg nemůže usnout, protože je nešťastná, a který už mockrát v noci po špičkách vystoupal k ní do podkroví – i Charles Wallace už spal.
Jak můžou všichni spát? V rádiu celý den varovali před hurikánem. Jak ji můžou nechat tady těsně pod střechou, v rozviklané mosazné posteli, když je jasné, že tu střechu může vichr klidně z domu servat a ji, Meg, odfouknout po noční obloze kdovíkam?
Nedokázala se ovládnout, aby se neroztřásla ještě víc.
Vždyť jsi o to sama prosila, abys mohla spát tady v podkroví, řekla si tvrdě. Máma ti to dovolila, protože jsi nejstarší. Je to výsada, ne trest.
„Jenže během hurikánu to žádná výsada není,“ vyslovila nahlas. Odstrčila přehoz do nohou postele a vstala. Kotě se rozkošnicky protáhlo a upřelo na ni velké nevinné oči. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Madeleine L’Engle

Madeleine L’Engle (1918–2007) se narodila v New Yorku a navštěvovala Smith College. Napsala přes šedesát knih, z nichž nejznámější je V pasti času (A Wrinkle in Time, 1962). Nakladatelství #BOOKLAB připravuje k vydání také pokračování s názvem Vítr ve dveřích.

Informace byly čerpány z autorčiných stránek.

————————————————

Prohnilé město je pokračování velmi úspěšného a čtivého fantasy románu Šest vran. Zdálo se, že proniknout do nejhlídanější pevnosti je nemožné, ale Kazovi a jeho partě se to podařilo. Místo odměny se jim však dostalo zrady…

Prohnilé město

Autorka: Leigh Bardugo
Přeložila: Julie Žemlová

Počet stran: 432
Vazba: vázaná
Formát: 165×212 mm
ISBN: 978-80-253368-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Prohnilé město vydalo nakladatelství Fragment.

Kazu Brekkerovi a jeho lidem se podařil nevídaný kousek: vloupali se do nejstřeženější pevnosti světa a ukradli to, za co měli dostat velmi dobře zaplaceno. Místo kýžené odměny však na ně čekala zrada. Podvedeni a oslabeni o jednoho člena, který byl unesen, musí napnout všechny své síly, aby získali, co jim patří. V ulicích zkorumpovaného Ketterdamu se mezitím schyluje k válce. Nebezpečná droga jurda parem se stává předmětem hry o moc. Zkáza, kterou za sebou nechává, je děsivá. Obstojí Kazova prohnanost proti starým i novým nepřátelům? Zůstanou mu jeho lidé věrní? Pomstí se za zradu a zabrání rozšíření smrtící drogy, které by mělo nedozírné následky nejen pro griši, ale i pro celý svět?

 

Ukázka z knihy

Kaz se měl na pozoru. Trochu se uvolnil, až když loď překročila hranici Barrelu a vklouzla do klidnějších vod finanční čtvrti. Ulice tu byly liduprázdné a přítomnost městské hlídky spíš jen sporadická. Když proplouval pod mostem Led bridge, od zábradlí se oddělil stín. Za chvilku seděla Inej v lodi vedle něj.
Měl nutkání zavést je zpátky na Černý závoj. Už několik dnů skoro nespal a jeho noha se ještě docela nevzpamatovala z toho, čím prošla v Ledovém paláci. Nakonec mu tělo vypoví službu úplně.
Inej jako by četla jeho myšlenky, řekla: „Zvládnu to obhlídnout sama. Sejdeme se na ostrově.“
To určitě. Tak lehce se ho nezbaví. „Z jaké strany se chceš k Van Eckovu domu dostat?“
„Začala bych u Chrámu obchodu. Ze střechy můžeme Van Eckův dům nejdřív obhlídnout.“
Kaz z jejího návrhu nebyl nadšený, ale zavezl je nahoru po Beurscanalu k Burze a pak dál kolem monumentálního průčelí hotelu Geldrenner, kde teď Jesperův otec ve svém apartmá nejspíš tvrdě oddychuje. (str. 150)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Leigh Bardugo

Leigh-BardugoLeigh Bardugo se narodila v Jeruzalémě, ale vyrůstala v Los Angeles. Po ukončení studií na univerzitě v Yale pracovala v reklamě, v novinách, a nakonec i jako maskérka a odbornice na speciální efekty. V roce 2012 vydala svou první trilogii Griša, která se ihned stala bestsellerem New York Times a USA Today. Na její úspěch navázala sérií Šest vran. V současné době autorka žije a tvoří v Hollywoodu.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

————————————————

Mick Oberon, vcelku obyčejný detektiv – když si tedy odmyslíte jeho špičaté uši a kouzelnou hůlku – se vydává na své druhé dobrodružství. V Chicagu se objevilo všemocné Lughovo kopí. A každý ho vážně moc chce!

Lughovo kopí

Autor: Ari Marmell
Přeložil: Zdeněk Uherčík

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 110×165 mm
ISBN: 978-80-7553-501-6
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Lughovo kopí vydalo nakladatelství Triton.

Mick Oberon by mohl být jen dalším z řady soukromých oček třicátých let, nebýt toho, že pod kloboukem schovává špičaté uši a namísto osmatřicítky nosí kouzelnou hůlku. V Chicagu se objevilo Lughovo kopí, neobyčejná zbraň, která má majiteli přinést neporazitelnost v boji. Není divu, že po něm všichni šílí…

 

Ukázka z knihy

Kaluže světla a závoje stínů.
Po otevírací době to v Africkém sále muzea vypadá jako ve snu. A ne zrovna příjemném. Svítila pouze některá z nástěnných svítidel a jejich světlo kmitalo a třáslo se při každém ráznějším kroku. Tu se z temnoty vynořila obrovská maska nebo socha, jinde mě od mé kořisti oddělila clona tmy.
Ježkovy voči, ten chlapík byl jako blesk! Já jsem taky slušný rychlík, když se do toho dám, ale tenhle mě pořádně vypekl.
Bylo na čase trochu změnit poměr sil.
Svoji starou dobrou kouzelnou hůlku Luchtaine & Goodfellow jsem měl už nějakou chvíli připravenou, proto stačilo, abych si počkal na další okamžik, kdy se mihne z jednoho stínu do druhého, a…
Prásk.
Nebo vhuííí.
Abrakadabra.
Představte si jakýkoli zvuk, který by mohl provázet výtrysk magie. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ari Marmell

Americký spisovatel a herní vývojář Ari Marmell se narodil 22. března 1974 v New Yorku. Už v jednom roce se spolu s rodinou přestěhoval do texaského Houstonu, kde se mu v devíti letech poprvé dostala do rukou RPG hra Dungeons & Dragons, díky níž se v dětství věnoval důležitým fiktivním dobrodružstvím mnohem víc než trivialitám typu studia a domácích prací. Přesto se mu v roce 1996 podařilo úspěšně dokončit studia tvůrčího psaní na Houstonské univerzitě. Během studií napsal rovněž svůj první román, jejž naštěstí nikdy nepublikoval. Rok po dokončení studií se oženil a nyní žije se svou ženou v texaském Austinu. Mezitím vystřídal řadu různých zaměstnání, z nichž to poslední opustil v roce 2000 kvůli zdravotním potížím. To už se však naštěstí stal úspěšným vývojářem her na hrdiny a napsal několik dalších románů. Dnes se živí jako úspěšný autor RPG her a spisovatel. Prvním dílem série s postavou Micka Oberona je Žhavé olovo, chladné železo.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Odpočítávání je druhé pokračování napínavé šestidílné finsko-norské série pro děti Kepler62. Nadchne každého malého fanouška vesmírných dobrodružství z budoucnosti.

Kepler62: Odpočítávání

Autoři: Timo Parvela, Bjørn Sortland, Pasi Pitkänen
Přeložili: Jitka Jindřišková, Michal Švec

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 134×201 mm
ISBN: 978-80-7577-181-0
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Kepler62: Odpočítávání vydalo nakladatelství Host.

Druhá část napínavé šestidílné finsko-norské série vesmírného dobrodružství z budoucnosti. Marie je čtrnáctiletá dcera bohatého výrobce zbraní. Stejně jako všechny děti touží odhalit tajemství, které ukrývá poslední level počítačové hry, o níž se všude mluví. S pomocí jednoho nerda se jí to podaří, a tak je převezena na tajnou základnu do Oblasti 51 v Nevadě, kde má spolu s dalšími dětmi absolvovat speciální výcvik pro kosmickou expedici do vzdáleného planetárního systému Kepler 62. Na základně se seznámí s agentkou Olivií a kluky Arim a Jonim. Proč ale někdo chce vyslat do vesmíru skupinu dětí? A jaká tajemství se ukrývají v hlubinách nekonečných chodeb pod nevadskou pouští? Pro čtenáře od devíti let.

 

Ukázka z knihy

Kepler62_Odpocitavani

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorech

Timo Parvela (nar. 1964) je nejznámější finský autor píšící pro děti. Jeho knihy se překládají do desítek cizích jazyků a oceňují je literární kritici i široká veřejnost. Na motivy oblíbených knížek vznikla řada divadelních a filmových adaptací.

Bjørn Sortland (nar. 1968) je oceňovaný norský autor obrázkových knížek i young adult literatury. Jeho knihy byly přeloženy do více než dvaceti jazyků. První díl série Kepler62: Pozvánka získal v roce 2015 nominaci na Cenu Arvida Lydeckena. Práva k vydání byla prodána do deseti zemí.

Pasi Pitkänen (nar. 1984) vystudoval grafický design a zaměřuje se na filmografii, animaci a astronomii. Věnuje se ilustrování dětských knížek a pracuje jako grafik pro společnost Rovio Entertainment. Pro ni mimo jiné ilustroval kuchařku Angry Birds: Bad Piggies’ Egg Recipes.

Informace byly čerpány ze stránek Velkykniznictvrtek.cz.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete báječné knížky za skvělé ceny.

Líbily se vám naše fantasy a sci-fi tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV pasti času

L'Engle, Madeleine

#BOOKLAB, 2018

zobrazit info o knizeProhnilé město

Bardugo, Leigh

Fragment, 2018

zobrazit info o knizeLughovo kopí

Marmell, Ari

Triton, 2018

zobrazit info o knizeKepler62: Odpočítávání

Parvela, Timo – Sortland, Björn

Host, 2018

Napsat komentář