Zahrajte si o knihu věnovanou vymírajícím živočišným druhům

seste-vymirani-perex
V historii Země najdeme pět dramatických událostí, které zapříčinily zánik ne několika živočišných rodů, ale hned velké části tehdejších biologických druhů. Zdá se, jako by se naše planeta ubírala směrem k šestému vymírání, nebo je tomu jinak?

Člověk jako hrozba pro ostatní druhy

Americká autorka Elizabeth Kolbertová se rozhodla zasadit až detektivně pojatý příběh šestého vymírání, které probíhá přímo před našima očima, do kontextu katastrofických změn, jimiž procházela naše planeta ve vzdálené minulosti a které byly tak bolestné, že prudce snížily diverzitu života. Spletitou a fascinující historii jejich objevování objasňuje na pozadí sporů velkých přírodovědců, kteří položili základy vědních oborů, z nichž vycházela evoluční teorie. Neméně důležitou roli zde však mají i nejnovější vědecké poznatky z astronomie, geologie, biologie a genetiky.

Na osudech řady živočišných druhů – od dinosaurů a amonitů přes megafaunu z poslední doby ledové až po druhy vymřelé zcela nedávno – sleduje obecné vzorce masových vymírání i to, v čem se navzájem odlišují a co je specifikem dnešního ohrožení biodiverzity. Převážná část knihy však popisuje, k čemu dochází v přítomnosti – ve zbytcích amazonského deštného pralesa, na rychle se oteplujících svazích And, na vnějších okrajích Velkého bariérového útesu i v bezprostředním okolí každého z nás. Čtenář nutně dospívá k přesvědčení, že romantická představa člověka, který v minulosti žil v souladu s přírodou, je mýtem. Homo sapiens byl díky svým charakteristikám, jimiž se z ostatní přírody vyděluje, bytostným ohrožením pro jiné druhy – stejně neodvratným jako srážka asteroidu se Zemí – už od svého vzniku, jak dokládá například jeho interakce s neandrtálci nebo vyhubení tzv. megafauny.

 

Šesté vymírání: Nepřirozený příběh

Autorka: Elizabeth Kolbertová

Vydalo: nakladatelství Barrister & Principal
Překlad: Jiří Ogrocký
Počet stran: 304
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 4/2018
ISBN: 978-80-7364-052-1

Přečtěte si více o knize Šesté vymírání: Nepřirozený příběh, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Barrister & Principal.

Nakladatelství Barrister & Principal vydává původní i překladovou prózu a poezii včetně dětské literatury, knihy z dějin a teorie umění, z českých a světových dějin, náboženství a teologie, psychologie, sociologie, politologie a politiky, médií, filozofie, ekonomiky, literární vědy, dále jazykové příručky, obrazové publikace a průvodce se zaměřením na výtvarné umění a architekturu.

 

O autorce

elizabeth-kolbertElizabeth Kolbertová je kmenovou přispěvatelkou časopisu New Yorker. Je autorkou knihy Field Notes from a Catastrophe: Man, Nature, and Climate Change (Poznámky o dojmech z katastrofy: Člověk, příroda a klimatická změna). S manželem a dětmi žije ve Williamstownu v Massachusetts.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Barrister & Principal)

 

Vyhrajte knihu Šesté vymírání: Nepřirozený příběh

Příroda se odjakživa pomalu proměňuje a jednotlivé živočišné druhy se buď dokáží přizpůsobit, nebo jejich evoluční větev jednoduše zanikne. V minulosti najdeme pět příkladů, kdy došlo na Zemi k takovým událostem, že ani ti sebe vyvinutější živočichové neměli příliš šancí a vyhynulo 75–96 procent z nich, jako například při největší katastrofě na konci prvohorního permu. I nyní je toto téma aktuální, protože se zdá, že vymírání opět nabírá nebezpečné tempo. Může za to současný způsob života lidí, nebo i v minulosti najdeme příklady toho, že v souladu s přírodou nežili naši předkové nikdy? To si přečtěte v knize Elizabeth Kolbertové, za kterou v roce 2015 získala Pulitzerovu cenu.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Barrister & Principal vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Šesté vymírání: Nepřirozený příběh vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Šesté vymírání: Nepřirozený příběh
probíhá od 30. května do 12. června 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 populárně naučné knihy Šesté vymírání

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠesté vymírání
Nepřirozený příběh

Kolbertová, Elizabeth

Lukáš a syn, 2018

Zahrajte si o knihu věnovanou vymírajícím živočišným druhům - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. humhejova napsal:

    Dobrá zpráva,dnes 28.6.18 jsem obdržela výhru.
    Děkuji
    Humhejová

Napsat komentář