Příběhy, které pohladí dětskou duši

Detske pribehy 1
Příběhy mohou být krásné obsahem i formou. Nezapomenutelní pejsek a kočička a zlobilo Matylda dokážou vyloudit úsměv nejen na dětské tváři.

Kdopak by neznal pejska a kočičku? Život jim vdechl Josef Čapek a právě nyní máte šanci zaposlouchat se do jejich příhod. Namluvení se zhostili herci Dejvického divadla, např. Ivan Trojan, Veronika Kubařová či Jaroslav Plesl.

Kompletní znění klasických pohádek v podání herců z Dejvického divadla.
To bylo tenkrát, když spolu pejsek a kočička hospodařili a chtěli všechno dělat tak, jak to dělají velcí lidé: umývat špinavou podlahu, péci dort, chodit v neděli na procházku, psát dopis nebo hrát divadlo. Ale protože lidmi nejsou, nedopadne všechno vždycky tak, jak by si přáli – jejich svérázná řešení jsou ale pokaždé zábavná a originální. V některých příbězích také pejsek a kočička navštěvují pana Čapka, s nímž hovoří o „vážných věcech“ a pomáhají mu s psaním příběhů pro děti.
Textové znění vychází z kritického vydání ve
Spisech Josefa Čapka a kromě devíti klasických příběhů obsahuje i povídání Jak pejsek s kočičkou slavili 28. října, které bylo po roce 1948 z politických důvodů vypouštěno. Namísto Čapkových všeobecně známých obrázků doprovodí audioknihu ilustrace výtvarného dua Tomski&Polanski, kteří svou aktuální verzi pojali jako poctu autorovi.

Povídání o pejskovi a kočičce

Autor: Josef Čapek
Interpreti: herci Dejvického divadla 

Vazba: CD
ISBN: 859416948179112
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Povídání o pejskovi a kočičce vydalo nakladatelství OneHotBook. A nezapomeňte si poslechnout ukázku.

O autorovi

Josef Čapek studoval malbu a grafiku na pražské Umělecko-průmyslové škole a poté rok v Paříži. Po návratu se se svým bratrem Karlem čile zapojil do uměleckého a společenského života. V letech 1917–1921 působil jako redaktor Národních listů, odkud odešel do Lidových novin, kde byl redaktorem a výtvarným kritikem až do roku 1939, kdy ho hned 1. září 1939 zatklo gestapo a válku prožil v koncentračních táborech. Přestože je známější jako výtvarník než jako spisovatel, jeho literární dílo tvoří neoddělitelnou součást jeho tvorby. Zpočátku tvořil s bratrem Karlem – povídky Zářivé hlubiny a jiné prózy (1916) a Krakonošova zahrada (1918), dále dramata Lásky hra osudná (1910), Ze života hmyzu (1921) a Adamstvořitel (1927). Samostatně napsal sbírky povídek Lelio (1917) a Pro delfína (1923), baladickou novelu Stín kapradiny (1930) a divadelní hru Země mnoha jmen (1923). Je také autorem mnoha odborných esejí o umění (např. Nejskromnější uměníUmění přírodních národů) a filozofických úvah (Kulhavý poutník). Jeho nejznámější knihou zůstává Povídání o pejskovi a kočičce (1929), kterou napsal pro svoji dceru Alenku a ve které se jeho výtvarná tvorba propojila s literární. Posmrtně vyšly jeho básně a aforismy, jež vznikly během války – Básně z koncentračního tábora (1946) a Psáno do mraků (1947).

O interpretech

Jaroslav Plesl absolvoval divadelní fakultu JAMU v Brně, od roku 2001 je členem souboru Dejvického divadla. Televizní diváci jej znají ze seriálů Čtvrtá hvězda (2014), České století (2014), Autobazar Monte Carlo (2015-16), Bohéma (2017), Život a doba soudce A. K. (2014, 2017) či Dabing Street (2018) nebo jako moderátora dokumentárního cyklu Štíty Království českého a filmové publikum ze snímků Pravidla lži (2006), Grandhotel (2006), Muži v říji (2009) či Největší z Čechů(2010).

Veronika Khek Kubařová vystudovala herectví na Pražské konzervatoři. Díky absolventskému představení Kytice Jiřího Suchého v Divadle Konzervatoře  získala možnost hrát v divadle Semafor. Po absolutoriu se přesunula do Městského divadla v Mladé Boleslavi, v letech 2011–2014 byla členkou souboru Městkých divadel pražských Rokoko a ABC, od ledna 2015 působí v Dejvickém divadle, ale hostuje i na dalších scénách.

Ivan Trojan po absolvování pražské DAMU v roce 1988 nastoupil do Realistického divadla, kterému dal přednost před Národním. Po revoluci působil v Divadle na Vinohradech, odkud po osmi letech odešel do tehdy nově vznikajícího souboru Dejvického divadla, kde působí dodnes. Za roli Oblomova ve stejnojmenné hře zde získal Cenu Thálie a za roli Boha ve hře Ucpanej systém obdržel Cenu Alfréda Radoka. V roce 2000 ho režisér David Ondříček obsadil do role podivínského chirurga ve snímku Samotáři, po němž se na filmovém plátně začal objevovat čím dál častěji a stal se výraznou hereckou osobností.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


OneHotBookVydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

————————————————

Autorka dětských knih Lenka Rožnovská spojila síly s Markétou Vydrovou a společně stvořili hlavní hrdinku Matyldu, s kterou šijí všichni čerti. Jedno je ale jisté! S Matyldou je o zábavu postaráno.

V Matyldině společnosti se budete náramně bavit a chvíli vás možná bude i mrazit v zádech z toho, co ta holka zase vyvádí. Vyprat sešity v akváriu, mluvit tajnou faraonskou řečí, přidusit tatínka, na to je Matylda expert. Jak říká její bratr Šimon, na Matyldu by si rodiče měli pořídit zbrojní pas. Rozhodně varujeme: Při čtení této knížky hrozí břichabol z nadměrného smíchu!
Matyldiny lapálie jsou tu pro radost všem začínajícím čtenářům.

Ukázka z knihy

Ona totiž Matylda je jako vítr, hned je tu a hned tamhle. Všechno chce vidět, všechno chce zažít. A tak není divu, že ztrácí gumičky z copánků a vlasy jí pak trčí do všech stran. Tričko má špinavé, sukýnku umolousanou a podkolenky vysloveně prosí o jehlu s nití. Tak jsou roztrhané.

Ty-ty-ty-Matyldo-2

Podívejte se na pokračování naší ukázky včetně ilustrací.

Ty, ty, ty, Matyldo!

Autorka: Lenka Rožnovská
Ilustrovala: Markéta Vydrová

Počet stran: 88
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-271-0242-6
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Ty, ty, ty, Matyldo! vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Lenka Rožnovská je pedagožka, autorka pohádek pro děti, které vycházejí na pokračování v časopisu Sluníčko a vydávají se i knižně. Spolupracuje s knihovnami, její projekty (Čtení pro kočku, ale taky pro psa, Šikulíci píší knihu, Indiánské nocování) mají za cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku. Napsala mimo jiné knihy jako Veronika zlobidlo (ukázka z knihy), Já, Eliška Přemyslovna (ukázka z knihy) či Kocour Josef (ukázka z knihy). Též si můžete přečíst její povídku ze sekce Čtení ke kávě.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePovídání o pejskovi a kočičce

Čapek, Josef

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizeTy, ty, ty, Matyldo!

Rožnovská, Lenka

Grada, 2018

Napsat komentář