Nenechte si ujít v týdnu od 28. května do 3. června 2018

nenechte_si_ujit
Čas ubíhá jako voda a květen je u konce. Na tom, že ale i příští týden bude plný literárních akcí, se nic nemění. Začíná například Týden čtení dětem a navštívit můžete i křest knihy spisovatele Pavla Kohouta.

V příštích dnech navíc začíná festival Děti, čtete?, v Brně se můžete setkat se spisovatelem Jakubem Řehákem a ve Vyškově se koná Literární čaj s nakladatelstvím Host.

Začneme nicméně v Praze, kde se v pondělí 28. květnaPaláci knih Luxor pokřtí knihu Prokletí Jantarové komnaty od Tomáše Kozáka. Jak už název napovídá, děj knihy se točí okolo legendární jantarové komnaty, která záhadně zmizela na konci druhé světové války. Hlavní hrdina po ní začne pátrat. Tím se ale dostane do křížku s prastarým tajným řádem, který po tomto skvostu také touží. Součástí křtu bude i autogramiáda, knihu si tak můžete nechat i podepsat. Vše začíná v 16.30.

pondělí 28. května proběhne slavnostní zahájení Týdne čtení dětem. Tento projekt probíhá od 1. do 10. června a má za cíl poukázat na důležitost předčítání dětem. Akce se těší velké oblibě, letos se koná už osmý ročník, a tentokrát je dokonce součástí mezinárodního projektu Visegrád čte dětem. Slavnostní inaugurace se uskuteční v pražském hotelu Ambassador Zlatá Husa od 17.00. Moderátorem večera bude Martin Dejdar, který přivítá takové hosty, jako jsou spisovatelka Ivona Březinová, sportovci Petr a Gabriela Koukalovi či herci projektu LiStOVáNí. O hudební doprovod se postará kapela Mirai.

Zajímá vás, jakou cestu musí kniha urazit, než se dostane od autora přímo do vaší knihovny? Pak přijďte v pondělí 28. května do Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově, kde se od 16.30 uskuteční Literární čaj s nakladatelstvím Host. Besedovat s vámi bude redaktorka Olga Trávníčková a grafička Lucie Zajíčková, obě působí právě v brněnském nakladatelství. Rozhodně neváhejte, na této akci se dozvíte plno zajímavostí o vydávání knih.

úterý 29. května se podíváme do ostravského Domu knihy, kde se od 10.00 uskuteční beseda a autogramiáda Markéty Harasimové k její knize Z deníku kočičky Ťapičky. Od této autorky znáte hlavně její detektivky s erotickým nádechem, do vod dětské literatury však zamířila úplně poprvé. A dětem, které v úterý dorazí, bude z knížky předčítat. A půjde opravdu o zábavné dopoledne, na malé posluchače čeká i kreativní tvoření a veselé zpívání.

úterý 29. května přijede do Knihovny Jiřího Mahena v Brně spisovatel Jakub Řehák, který se zde setká s návštěvníky v rámci projektu Spisovatelé do knihoven. Tento básník a esejista vydal v roce 2008 svoji první sbírku Světla mezi prkny, o čtyři roky později dokonce získal za knihu Past na Brigitu cenu Magnesia Litera. V roce 2016 mu pak vyšla zatím poslední sbírka, a to Dny plné usínání. Beseda s autorem začíná v 17.30.

DSC_0064Ve středu 30. května se v pražském Paláci knih Luxor17.00 uskuteční křest knihy To byl můj život? od významného českého literáta, dramatika a samizdatového autora Pavla Kohouta. Ten se letos dožívá významného jubilea, bude mu neuvěřitelných 90 let, a proto bilancuje svůj život. Kohoutova nová kniha je souborným vydáním jeho pamětí, obsahuje oba díly knižně vydaných vzpomínek To byl můj život? a Předběžnou bilanci z roku 2011 a také autorův „dovětek“. Součástí křtu bude i autogramiáda autora.

Pěknou akci pro lidi se zrakovým handicapem si připravili v Krajské knihovně v Karlových Varech. Ve středu 30. května zde od 14.00 začne Čtení do ucha. Michaela Němcová bude všem, kterým zrakové postižení nedovoluje číst, předčítat z knihy Katherine Pancolové Pomalý valčík želviček. Tato kniha navazuje na úspěšný titul Žluté oči krokodýlů a vypráví osud Josephine, která se dočkala velkého literárního úspěchu a stala se slavnou. A nyní si pokládá otázku, jestli je díky tomu šťastnější než dříve. Odpověď na tuto otázku se možná dozvíte právě na veřejném čtení v Karlových Varech.

pátek 1. června začíná festival Děti, čtete?, který si klade za cíl zprostředkovat dětem a dospělým společný zážitek ze čtení.  Zároveň si díky němu také stále připomínáme, že u nás pořád vznikají kvalitní a inspirativní dětské knížky. Letos se koná už 9. ročník a můžete se za ním vydat do Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí, Werichovy vily na Kampě a do knihkupectví s galerií Spolku občanů a přátel Malé Strany a Hradčan na Malostranském náměstí. Kompletní program najdete na stránkách akce, festival trvá do soboty 2. června.

Literárních akcí se ale příští týden koná mnohem více, další najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář