Na skok do minulosti

Tipy_Medicejsti_Madona z hor
V našich dnešních tipech zavítáme do italské minulosti, nejprve do Florencie roku 1469 za Lorenzem Nádherným. Následně se přesuneme až do 20. let 20. století a přečtěme si životní příběh Marii Vittorii.

Srdce Lorenza Medicejského patří krásné Lucrezii Donatiové, on však musí přistoupit na sňatek s Claricí Orsiniovou. Zmítán láskou podcení své nepřátele, kteří se proti němu spiknou. Když mu přímo před očima zabijí bratra, nastává období pomsty. Máte se rozhodně nač těšit! Ve druhém díle trilogie Mattea Strukula vás čekají intriky i překvapivé zvraty.

Medicejští: Muž u moci

Autor: Matteo Strukul
Přeložila: Petra Najmanová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7390-682-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Medicejští: Muž u moci vydalo nakladatelství Omega.

Florencie, 1469. Lorenzo Medicejský vítězí v turnaji pořádaném na počest své nastávající manželky Clarici Orsiniové, která právě přijela do Florencie, aby se vdala za muže, který bude později nazýván Nádherným. Tento sňatek není pro Lorenza snadným krokem. Je přesvědčen o tom, že jeho srdce patří a navždy patřit bude Lucrezii Donatiové, neobyčejně krásné a okouzlující ženě. Přesto vyhoví přání své matky a sňatkem posílí spojenectví s mocnou římskou rodinou. Lorenzo je povolán, aby řídil město a přijal tak cenu za moc a politické kompromisy. Zmítán mezi láskou a mocí podcení silné protivníky, kteří se proti němu spojí, aby ho zbavili vlády ve Florencii. Girolamo Riario, synovec papeže Sixta IV., poté, co poštve Jacopa a Franceska Pazziovy, odvěké nepřátele rodiny Medicejských, uzavře spojenectví s Franceskem Salviatim, pisánským arcibiskupem. Společně zosnují spiknutí, jehož výsledek bude pro Lorenze strašlivý – jeho bratr Giuliano je brutálně zavražděn před jeho očima. A od té chvíle nastává období násilí a pomsty, před kterou se nikdo neschová…

 

Ukázka z knihy

Vzduch byl studený. Lorenzo se zhluboka nadechl. Seděl v sedle Folgora a cítil, jak stoupá napětí. Jeho milovaný bojový kůň s lesklou a zářivou srstí antracitově černé barvy dával najevo nervozitu hrabáním kopyty na vydlážděném náměstí. Točil se dokola a Lorenzo ho jen stěží udržel.
Z tribun a dřevěných pódií se nesl šum jako modlitba. Vzdechy se snášely z lóží a balkonů, oken i podloubí. Lorenzo se pohledem střetl s Lucreziinýma očima. Urozená Donatiová měla pro tu příležitost na sobě nádherné šaty. Roucho mělo indigový odstín, který jako by přecházel do barev duhového obsidiánu. Perlově šedý plášť byl posázený drahokamy a nechával vytušit křivku jejích ňader. Lucrezia, zahalená do štóly z bílé lišky, jež jí ovíjela pěkná světlá ramena, se pyšnila krásně upravenou záplavou neposedných černých kadeří, které vypadaly jako vlny nočního moře. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy na knihu

Strhující trilogie.

Marcello Simoni, la Lettura del Corriere della Sera

Příběh jedné z nejmocnějších rodin historie, prodchnutý konspiracemi a zradou. Je to ale i vyprávění o velké kulturní revoluci renesance, kdy Itálie byla světovým centrem a vzorem nádhery a velkoleposti pro celou Evropu.

Il Venerdì di Repubblica

Matteo Strukul je jedním z nejdůležitějších představitelů nového italského thrilleru. Určitě ho musíte číst.

Joe R. Lansdale

Příběhy Mattea Strukula představují podstatu lidové tradice. Akce a emoce tečou proudem.

la Repubblica

Matteo Strukul vytváří poutavé zápletky, velmi realistické díky pečlivé rekonstrukci historického kontextu.

Panorama

 

Matteo Strukul

Matteo Strukul se narodil v Padově roku 1973. Absolvoval právnickou fakultu se specializací na evropské právo. Publikoval řadu historických románů, které vyšly ve dvaceti zemích. Největší úspěch zaznamenala trilogie Medicejští. Píše pro kulturní rubriku Venerdì di Repubblica a spolu se svou manželkou Silvií žije střídavě mezi Padovou, Berlínem a Transylvánií. Více na: matteostrukul.com.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Omega.

 

Nakladatelství Omega vydává především klasickou českou a světovou literaturu. Chce tak vyjít vstříc všem, kteří marně shánějí své oblíbeného spisovatele. Zaměřuje se také na studenty, kteří potřebují klasickou četbu do školy. Spektrum titulů je postupně rozšiřováno o další témata. Věnuje se však také novým autorům a knihám, které dosud u nás nevyšly.

————————————————

Inspirativní román Madona z hor nejlépe vystihují slova jeho hlavní hrdinky, Marie Vittorie: „Vydržet hladovění je stejně důležité jako umět uvařit noky.“ Toužíte-li po epickém příběhu, jenž zapůsobí na vaše emoce, sáhněte po této skvělé knize Elise Valmorbidy.

Madona z hor

Autorka: Elise Valmorbida
Přeložila: Dana Chodilová

Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7498-266-8
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Madona z hor vydalo nakladatelství Domino v edici Mimo edice.

Velkolepě vylíčený životní příběh Marii Vittorii začíná na počátku dvacátých let dvacátého století v italských horách, kde drsná dřina a neochvějná víra utvářejí celý lidský život. Žena, která se neprovdá, je považována za méněcennou. I Maria se bála, že zůstane starou pannou, ale když už se v pětadvaceti vzdávala všech nadějí, přivedl jí otec z námluv manžela. Po svatbě se přestěhovali do vesnice v podhůří a otevřeli si obchod, Maria pečuje o čtyři děti a má se pořád co otáčet. Drsné dřině je uvyklá od dětství, ale nástup fašismu a války vrhne na její život temný stín. Uživit rodinu je stále těžší, jídla je málo a drsné válečné zimy jsou k nepřečkání. Lidem se najednou nedá důvěřovat, z přátelských sousedů se stávají zrádci, bratranec se dal k fašistům a zneužívá nově nabytou moc, ve dveřích obchodu se střídají nacisté s partyzány a všichni se domáhají potravin, které se jinde než na černém trhu nedají sehnat… Pro Mariu je rodina středobodem světa, udělala by pro ni cokoli, naprosto cokoli. Odhodlá se k činům, které by vzhledem ke své povaze i víře považovala za nemožné. Silou vůle dokáže překonat období, kdy rodině nemůže dát k jídlu nic jiného než ještěrky, přečká i manželskou krizi a v následných letech také odloučení dětí.

 

Ukázka z knihy

Otec se vypravil najít pro ni manžela. Vzal si s sebou mulu, fotografii a balíček jídla: domácí salám sopressa, studenou polentu, lahvičku vína – vodu brát nepotřeboval, svět je vody plný. Je jaro, čas, kdy dochází k zásnubám, tak nenadálým, jako když z vlhké skály vyrazí planý brambořík, tak sladkým jako křehká fialka na tajícím horském sněhu.
Maria Vittoria si vyšívá prostěradlo do výbavy.
Všichni teď tvrdě dřou, využívají delšího denního světla. Dvanáct domácností, natěsnaných v jedné osadě, štípe dřevo, dělá drobné správky, ohání se kladivy, vaří, pere, okopává, klade pasti, prostříhává révu, loupe a splétá vrbové proutí, sází semena ovsa, tabáku, zelí, cibule, hrachu. Zvířata lomozí jako obyčejně – ale bez otce si celá contrà připadá neúplná. Jako tělo bez hlavy. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Elise Valmorbida

elise-valmorbidaElise Valmorbida vyrůstala v Austrálii, nyní žije v Londýně, ale její kořeny sahají do Itálie. A právě ve vyprávění svých italských rodinných příslušníků nalezla inspiraci pro napsání románu Madona z hor. Autorka umí pečlivě naslouchat; umí i poutavě vyprávět. Z každé stránky této knihy čiší autenticita a osobní zaujetí. Historickým událostem nejlépe porozumíme, nahlížíme-li je prostřednictvím osudů obyčejných lidí. Román Madona z hor to dokazuje vrchovatou měrou. Elise Valmorbida má na svém autorském kontě několik dalších knih, ale Madona z hor je první, která vychází v českém překladu.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Domino.

 

Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout takové knihy, které stojí za to číst. Vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku, např. Jefferyho Deavera, Rowan Coleman, Lucy Diamond nebo Richelle Mead ad.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další dobré knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní tipy z italské minulosti? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMedicejští: Muž u moci

Strukul, Matteo

Edice Knihy Omega, 2018

zobrazit info o knizeMadona z hor

Valmorbida, Elise

Domino, 2018

Napsat komentář