18. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu se blíží

8819_reading
Ve dnech 17. – 20. května se uskuteční v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti již osmnáctý ročník tohoto veletrhu, jehož pořadatelem je Svaz českých knihkupců a nakladatelů a Svět knihy, s.r.o. Na návštěvníky čeká bohatý program…

Svět knihy Praha je největší knižní akcí v České republice s doprovodným literárním festivalem a mezinárodním přesahem. Během čtyř dní se mohou návštěvníci seznámit s takřka kompletní českou produkcí, především beletrie, ale zároveň i publikační činností většiny univerzitních nakladatelství či nakladatelství s odbornou literaturou. Celkem se na veletrhu prezentuje na 400 vystavovatelů z více jak 30 zemí a regionů celého světa

 

Čestný host – Rumunsko

Ředitel Rumunského kulturního institutu v Praze Mircea Dan Duta k rumunské účasti na veletrhu uvádí: „Na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy Praha pořádají Rumunský kulturní institut v Praze společně s Ministerstvem kultury a národního dědictví Rumunska. Více jak 50 kulturních událostí během pouhých čtyř dnů. České i mezinárodní publikum bude mít příležitost od 17. do 20. května „Objevit literární vrcholy Rumunska”, ale nejen to. Připravili jsme samozřejmě autorská čtení, křty knih, scénická čtení, divadlo, přednášky, ale také výstavy, koncerty, filmová promítání, řemeslný trh a folklorní vystoupení.
Přes 80 hostů z Rumunska – spisovatelé, umělci v oblasti vizuálních umění a filmu, umělečtí řemeslníci a virtuózové tradičních rumunských písní a tanců – pozve české publikum, aby okusilo rumunské kulturní pochoutky. Více k „pochoutkám“ – kromě těch kulturně-uměleckých jsme připravili i pochoutky kulinářské a degustaci rumunského vína. Naleznete je rumunského stánku a v řemeslnickém stanu. Bude nám tedy velkým potěšením shledat se s vámi ve dnech 17. až 20. května na mezinárodním knižním festivalu, abyste mohli okusit Rumunsko a objevit vrcholy rumunské literatury!“

Literatura černomořské oblasti

Téma veletrhu, které se váže k čestnému hostu, Literatura Černomořské oblasti představí historicky bohatou a proměnlivou oblast, do níž patří především Bulharsko, Gruzie s Abcházií, Rumunsko, jižní část Ruska, Turecko a Ukrajina. Stěžejní debaty věnované tomuto tématu proběhnou na veletrhu ve čtvrtek za účasti českých překladatelů a odborníků, v pátek se představí spisovatelé z jednotlivých zemí oblasti (Florin Bican – Rumunsko, Guram Odisharia – Gruzie, Anton Sanchenko – Ukrajina, Kalin Terzijsky – Bulharsko, Ayfer Tunç – Turecko, Ljudmila Ulická – Rusko).

Komiks

Komiks je dalším ústředním tématem veletrhu a bude představen v atraktivním Pavilonu komiksu a v komiksové dílně v pravém křídle Průmyslového paláce. Návštěvníci zde budou mít možnost zhlédnout výstavy děl vynikajících českých „komiksářů“ , s řadou z nich bude možnost se i osobně setkat v rámci dílen, vyslechnout si besedy odborníků na aktuální témata mezinárodního komiksu a jeho žánrů. Zároveň přijíždějí i významní zahraniční „komiksáři“. Ve spolupráci s Anifestem a Českou televizí se budou promítat zajímavé filmy. Pro zájemce je chystán i veletržní Comics Point s prodejem toho nejzajímavějšího, co současný komiks nabízí.

Das Buch

Tradiční projekt představující na veletrhu tvorbu současných německy píšících autorů. Společně jej připravují tři instituce: Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v Praze, za podpory nadace Pro Helvetia.

V předvečer zahájení veletrhu a literárního festivalu se koná již několik let maratón čtení překladů z evropských literatur Noc literatury, kterou pořádá České centrum Praha ve spolupráci s kulturními organizacemi sdruženými v projektu EUNIC dne 16. května 2012, letos na Smíchově.

Ceny předávané na veletrhu

Cena Jiřího Theinera
Cenu Jiřího Theinera uděluje po loňské premiéře společnost Svět knihy, s.r.o. žijící osobnosti či instituci, jež se svou prací významně podílí na šíření a propagaci české literatury v zahraničí. Stálým čestným členem komise je syn Jiřího (George) Theinera a donátor finanční prémie Pavel Theiner. V roce 2012 cenu obdrží bohemistka, žijící v Izraeli, Ruth Bondy.


Souboj čtenářů – soutěž ve znalosti obsahu knih
- finální kolo soutěže, kterou pro šesté třídy základních škol vyhlašuje Svět knihy, s.r.o. On-line předkola se zúčastnilo 33 tříd z celé republiky, z nichž 5 nejlepších (z Vratimova u Ostravy, z Kralup nad Vltavou a tři týmy z Prahy) se ve finálovém souboji utká před zraky diváků.
Svět knihy, s.r.o. v rámci kampaně na podporu četby knih – Rosteme s knihou
Komiks nás baví! Vyhlášení výsledků a předávání cen stejnojmenné literárně výtvarné soutěže, určené žákům základních a středních škol. Celkem bylo doručeno 1.730 prací (761 v první kategorii, 864 v druhé a 105 ve třetí věkové kategorii).
Svět knihy, s.r.o. v rámci kampaně na podporu četby knih – Rosteme s knihou
Cena Jiřího Ortena
Svaz českých knihkupců a nakladatelů
Knihkupecký žebříček
Svaz českých knihkupců a nakladatelů
Slovník roku 2012
Jednota tlumočníků a překladatelů
Anticena Skřipec
Obec překladatelů
Ceny Akademie science-fiction, fantasy a hororu
Akademie science-fiction, fantasy a hororu
Ceny Miroslava Ivanova a města Jaroměř – Josefov
Klub autorů literatury faktu
Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Mapa roku 2011
Kartografická společnost ČR
Slavnostní předávání cen TOURMAP 2012
Avant Promotion, s.r.o.
Škola základ života – Život je jen náhoda
Gymnázium Nad Štolou
Slavnostní udílení cen v soutěži MŠMT – Náš svět
Národní institut dětí a mládeže – Talentcentrum
Vyhlášení laureáta Ceny Česká kniha
Občanské sdružení Cena Česká kniha
Výroční ceny Mladé fronty za rok 2011
Mladá fronta, a.s.
Výroční ceny v nakladatelství Vyšehrad
Vyšehrad, spol. s r.o.
Předávání Výročních cen Nakladatelství Fragment za rok 2011
Nakladatelství Fragment, spol. s.r.o.

 

Veletrh Svět knihy Praha je rovněž velmi populární mezi širokou čtenářskou veřejností –pravidelná návštěvnost se pohybuje kolem 40 000. Pořadatelé nabízejí v rámci literárního festivalu celou řadu pořadů – odborných seminářů a konferencí, ale i setkání se spisovateli a autorská čtení, prezentace nakladatelských domů, oceňování edičních a tvůrčích počinů. Součástí doprovodného programu jsou i filmová a divadelní přehlídka Svět knihy ve filmu a Svět knihy na jevišti, kde se prezentují díla inspirovaná literárními předlohami.

 

Více informací a kompletní program veletrhu najdete zde

Doporučení:
Share

Napsat komentář