Nenechte si ujít v týdnu od 14. do 20. května 2018

nenechte_si_ujit
I další slunečný květnový týden bude plný literatury. Například v Praze se můžete stavit na zajímavou přednášku z naší literární historie nebo na křest nové knihy Borise Pralovszkého Nohama napřed.

A na co dalšího se můžete v příštích dnech těšit? V Ostravě si připravili besedu a autogramiádu ke knize Jsem příliš mladá, abych zestárla a něco tu máme i pro ty nejmenší.

A akcí pro děti hned začneme. Na pondělí 14. května si připravili v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově Hrátky s Večerníčkem. Děti od tří let si zde společně se svými rodiči užijí báječné odpoledne. Budou se předčítat pohádky, ale také se bude zpívat, malovat, hrát a v neposlední řadě si děti i něco pěkného vytvoří. Pokud vás akce zaujala, stavte se s dětmi od 16.30 do knihovny.

Přesuneme se do Prahy. V pondělí 14. května se můžete v Městské knihovně, v Domu čtení od 18.00 zúčastnit přednášky o Rukopisech královédvorském a zelenohorském. Asi nikomu nemusíme připomínat, že tyto rukopisy jsou nejznámější česká falza a ve své době způsobily opravdu rozruch. Možná už vás ale překvapí, že se výrazně promítly i do utváření novodobé české kultury a jejího obrazu v Evropě. Přednášku povede PhDr. Dalibor Dobiáš, PhD. z Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

úterý 15. května se podíváme do ostravského Domu knihy. Od 16.00 zde pořádají besedu a autogramiádu Jiřího Wericha Petráška k jeho knize Kapka do žil. Jak už jméno napovídá, autor je synem české herecké legendy Jana Wericha. A protože po něm zdědil i notnou dávku jeho humoru, vydal knihu, kde vzpomíná na svůj život i slavného otce. A veselo bude určitě i na ostravské besedě, rozhodně si ji tedy zapište do svého diáře.

Michal Viewegh pokračuje v propagaci své nové knihy Muž a žena. Proto i v příštím týdnu vyrazí do českých měst a bude se podepisovat svým fanouškům. Ve středu 16. května se na něj můžete těšit v knihkupectví Luxor v OC Zlaté jablko ve Zlíně od 18.00. A hned druhý den na to, ve čtvrtek 17. května se spisovatele dočkáte v knihkupectví Luxor v OC Futurum v Hradci Králové od 17.00.

Ve čtvrtek 17. května se vrátíme do hlavního města. V pražském Paláci knih Luxor se od 17.00 uskuteční křest knihy Nohama napřed od Borise Pralovszkého. Autor je známý karikaturista, autor humorných knížek pro děti i jejich rodiče a ilustrátor. Děj jeho nového románu se odehrává v pohřebním ústavu. Kdo by ale čekal pochmurnou atmosféru, těžce by se mýlil. Rodina Horáčkových, okolo které se celá kniha točí, totiž přitahuje komické situace jako magnet. A to je dobře, protože život by se neměl brát příliš vážně. Součástí křtu bude i autogramiáda Borise Pralovszkého.

Zajímavá beseda a autogramiáda nás čeká ve čtvrtek 17. květnaostravském Domu knihy. V 16.00 sem dorazí vizážistka televizních a popových hvězd Alena Klenot a bude s návštěvníky besedovat o své knize Jsem příliš mladá, abych zestárla. Sama autorka procestovala celý svět a slavila úspěchy jako vizážistka, pět let byla dokonce dvorní stylistkou a vizážistkou Céline Dion. A ze svých zkušeností pak vycházela při psaní knihy, kde čtenářům radí, jak si udržet vitalitu a zdraví po celý život.

A na závěr se podíváme do Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně, kde se bude ve čtvrtek 17. května od 15.30 konat pořad Letem knižním světem. Tentokrát se seznámíte s literaturou francouzskou. Konkrétně se bude přednáška věnovat Franzi-Olivierovi Giesbertovi, Irene Némirovsky, Michelu Houellebecqovi, Chatelet Noëlle. Pokud máte tedy francouzskou literaturu v oblibě, nebo naopak chcete nahlédnout do jejích tajů, je pro vás tato přednáška jako stvořená.

  Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář