Nenechte si ujít v týdnu od 7. do 13. května 2018

nenechte_si_ujit
Nevíte, co s volným časem v následujících dnech? Vydejte se za literaturou – v Praze příští týden začíná mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2018 s opravdu bohatým programem.

A co dalšího můžete zažít v dalším květnovém týdnu? Do Prahy přijede dánský autor Meik Wiking, autor velice oblíbených knih o štěstí. A také se příští týden koná Noc literatury.

Ve středu 9. května se podíváme do Knihovny Karla Hynka Máchy v Litoměřicích. Ta si totiž ve spolupráci se spolkem LiPen nachystala v rámci akce Noc literatury 2018 pro své návštěvníky bohatý program. V Parku Václava Havla, v Severočeské galerii VU a na Městském úřadě si můžete od 18.00 poslechnout čtení z nových překladů světové literatury. K této akci se lidé připojili i ve Vyškově. Tam budou předčítat členové divadelního spolku Thalia, a to v ZOO Parku od 18.30. Noc literatury se ve středu koná ale i v dalších městech. To, jaký program na vás čeká ve vaší knihovně, zjistíte na webových stránkách celé akce.

Ve Vyškově se nekoná jen Noc literatury. Na středu 9. května připravili čtení i pro ty nejmenší. Už v 10.00 se v Dětském oddělení Knihovny Karla Dvořáčka koná Raníček, program plný předčítání pohádek, hraní a také tvoření. Pokud tedy máte doma caparta staršího 3 let, neváhejte a přiveďte ho do knihovny, jistě budete všichni nadšení.

Ve středu 9. května se v pražském Paláci knih Luxor uskuteční křest knihy Střípek malachitu od českého spisovatele žijícího v Kanadě Zdeňka Hanky. Za mořem se živí jako lektor pohotovostních specialistů a manažer kliniky v Calgary. Ve své nové knize popisuje dramatický příběh Gity a jejího manžela Alana, kteří se společně snaží zakrýt zločin. Křest knihy začne v 16.00. Zároveň si můžete přečíst rozhovor se spisovatelem, který najdete na našich stránkách, nebo jeho příspěvek do naší rubriky Čtení ke kávě.

Taky jste se nechali inspirovat dánskými bestsellery o šťastném životě HyggeLykke? Pak se určitě ve čtvrtek 10. května stavte do pražského Paláce knih Luxor, kam přijede autor těchto knih a zároveň ředitel Institutu štěstí Meik Wiking. V 16.00 s ním začne beseda a autogramiáda, a to si rozhodně nemůžete nechat ujít, možná se totiž dozvíte odpovědi na otázky, které vás při čtení knížek napadaly.

Ve čtvrtek 10. května začíná na Výstavišti v Praze 24. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2018, který potrvá až do neděle 13. května. Součástí veletrhu bude až 400 doprovodných akcí, vybere si tedy opravdu každý. Tématem letošního ročníku je komiks, převratné 20. století a čestným hostem veletrhu bude Izrael. A na co konkrétně se můžete těšit? Na vypsání celého bohatého programu tento článek nestačí, tak snad alespoň pár akcí jako malá ochutnávka – pořadatelé pro vás nachystali například autogramiádu Vlastimila Vondrušky, Pavla Kosatíka, besedu s Michalem Vieweghem, představení audioknihy Opuštěná společnost od Erika Taberyho (tato Taberyho kniha získala ocenění Magnesia Litera Kniha roku) a mnoho dalších. Kompletní program najdete přímo na stránkách veletrhu.

Květen je měsíc lásky. A asi neexistuje nikdo, kdo by si s květnem nespojil nesmrtelnou báseň Karla Hynka Máchy Máj. Ve čtvrtek 10. května si ji můžete připomenout v Krajské knihovně v Karlových Varech, na pobočce Lidická. Společně s Miroslavou Exnerovou si báseň postupně projdete a snad se i zasníte nad její nadčasovostí. Vždyť alespoň její část dokáže zarecitovat snad každý. Večer zpříjemní folková skupina NETŘÍSK z Chodova. Akce začíná v 19.30.

pátek 11.května tu máme opět něco pro ty nejmenší. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích pro ně pořádá Čtení se Zauzulínou. Děti si poslechnou čtení z knížky Ester a Milana Starých Šedík Bubi, která vypráví o malém koťátku, kterého sourozenci neustále odstrkují. A když jednoho dne odejde i maminka, musí si Šedík hledat nový pelíšek. Společně s ním najde i fajn kamarádku, čepici Bubi. Jaké spolu zažijí dobrodružství? To se děti dozví na pobočce Čtyři Dvory od 16.00.

Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář