Německá zahraniční kulturní politika

Treti pilir zahranicni politiky
Základy dnešní německé zahraniční kulturní politiky byly položeny v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století. Aktuálně se Německo snaží být spolehlivým partnerem a politiku přetvořilo v širokou paletu aktivit.

Pro poválečné (rozdělené i sjednocené) Německo byla, je a pravděpodobně i v příštích letech bude důležitá snaha prezentovat se na mezinárodní scéně jako spolehlivý a předvídatelný partner, vůči spojencům též jako přítel a leckdy i jako pomocník. Jedním z nejvýznamnějších politických nástrojů podpory vzájemného porozumění mezi národy je zahraniční kulturní politika. Spolková republika Německo ji rozvinula v rozsáhlou agendu pokrývající širokou paletu aktivit provozovaných takřka po celém světě. Prozkoumáním základů dnešní německé zahraniční kulturní politiky, jež byly položeny v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století, se pokoušíme lépe porozumět způsobům, jimiž se náš největší soused a jeden z nejvlivnějších aktérů světové politiky snaží získávat si přátele a partnery.

Ukázka z knihy

Během šedesátých let začala být zahraniční kulturní politika západoněmeckými politiky a státními úředníky prohlašována za rovnocenný „třetí pilíř“ zahraniční politiky, vedle klasické diplomacie (a bezpečnostní politiky) a vedle zahraniční hospodářské politiky. Toto označení má kořeny ve vyjádřeních Dietera Sattlera, jenž vedl kulturní oddělení ministerstva zahraničí v první polovině šedesátých let. (str. 170)

Třetí pilíř zahraniční politiky?

Západoněmecká zahraniční kulturní politika v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století
Autorka: Petra Baštová

Počet stran: 456
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2797-9
Doporučená cena: 450 Kč

 

Knihu Třetí pilíř zahraniční politiky? vydalo nakladatelství Academia. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

PhDr. Petra Baštová, Ph.D. působí na Katedře německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zaměřuje se na poválečné dějiny Německa, zahraniční kulturní politiku Německa, vztahy mezi SRN a NDR a geografii německy mluvících zemí.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTřetí pilíř zahraniční politiky?
Západoněmecká zahraniční kulturní politika v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století

Baštová, Petra

Academia, 2018

Napsat komentář