Ženy v příslovích

Nikdy si neber zenu s velkyma nohama
Literární badatelka Mineke Schipper přináší zábavného průvodce životem ženy, který se opírá o přísloví z celého světa. Neobyčejná knížka je určena ženám, ale i mužům.

Ve všech kulturách po celém světě se problematika sexuality a genderu promítá do přísloví, nejmenšího literárního žánru. Porovnání těchto přísloví nabízí objevný pohled na postavení žen napříč staletími a kontinenty a zároveň překvapivě ukazuje, že navzdory časovým, geografickým a kulturním vzdálenostem vykazují přísloví o ženách z pohledu mužů více podobností než rozdílů. Právě o tom je kniha Mineke Schipper, která se opírá o vybraná přísloví z více než 240 jazyků ze 150 zemí z její databáze téměř 16 000 přísloví. Představuje zábavného, ale i znepokojivého průvodce po hlavních fázích a aspektech života ženy zrcadlících se v příslovích a její základní myšlenka je prostá: Lidstvo se skládá z příbuzných, kteří si dosud nedali moc práce s tím, aby se navzájem potkali a poznali, jenomže vzájemná znalost je důležitým klíčem k pokojné koexistenci na všech úrovních. K tomu chce Schipperová svou knihou přispět. Kniha je určena stejně tak mužům jako ženám, kterým nepřímo sděluje to, co kdysi prohlásila americká politička, Faith Whittlesey: „Nezapomeňte, že Ginger Rogersová zvládla všechno, co Fred Astaire, jenomže pozpátku a na vysokých podpatcích.“

 

Nikdy si neber ženu s velkýma nohama

Ženy v příslovích z celého světa
Autorka: Mineke Schipper
Přeložil: Aleš Klégr

Počet stran: 496
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7422-543-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Nikdy si neber ženu s velkýma nohama vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

 

Ukázka z knihy

Rodičové chovali dceru do věnce a mužovi ji chovati do konce. (ruština)

Nejdůležitější životní fáze v životě ženy jsou buď přípravou na manželství, anebo se překrývají s jejím manželským životem. Dívky a dcery jsou budoucí nevěsty a manželky a posléze vdovy. Celý tento proces prochází nejrůznějšími peripetiemi, od radostného očekávání přes pocit naplnění, ale mnohdy i po hořké zklamání, zármutek a slzy. (str. 123)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Mineke Schipper

Mineke Schipper (* 1938) je literární badatelka a spisovatelka, která se zaměřuje především na ženský prvek v literatuře a slovesné kultuře. Stala se první profesorkou interkulturních literárních studií v Nizozemsku (Vrij Univesiteit Amsterdam). Její práce o příslovích si našly čtenáře po celém světě. Za knihu Nikdy si neber ženu s velkýma nohama, usilující o osvětu v genderové oblasti, získala v roce 2005 cenu Eureka (udělovanou za akademickou publikaci oslovující nejširší veřejnost). Kniha byla už přeložena do jedenácti jazyků v Evropě a mimo ni (do arabštiny, turečtiny, čínštiny a korejštiny). A kdyby platil výrok Madeleine Albrightové, že „V pekle existuje zvláštní místo pro ženy, které nepomáhají jiným ženám“, Mineke Schipper se rozhodně nemá čeho bát.

Informace byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.


Nakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Nakladatelství se cítí odpovědné za obsah textů, které připravuje, i za myšlenky, které svou prací podporuje. Je pro něj důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a váží si toho, že s ním spolupracuje řada vynikajících odborníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNikdy si neber ženu s velkýma nohama
Ženy v příslovích z celého světa

Schipper, Mineke

Nakladatelství Lidové noviny, 2018

Napsat komentář