Potěšte svého drakomila

SestavSiDraka
Možná i vaše dítě vidělo animovanou pohádku o Škyťákovi z Blpu. Obyvatelé této vesnice měli příručku o dracích. A možná vaše dítě také reagovalo: „Jé, takovou knížku chci!“. Do jisté míry mu teď jeho přání můžete splnit.

Nakladatelství Fragment, člen skupiny Albatros Media a.s., vydalo interaktivní knihu Sestav si draka. Jedná se o tenoučkou knihu (jen 14 listů) neoddělitelně spojenou s objemným boxem, v němž se ukrývá nesestavený, vylupovací, 40 cm vysoký model draka.

Hotový model draka

Na zvídavé čtenáře čeká 31 stran encyklopedicky pojaté knihy o dracích. Každá dvojstrana je věnována jinému aspektu dračího života. Hned na začátku knihy se seznámíte s tím, kdo je to vlastně drak (ať už se jedná o mýtickou postavu, nebo o skutečné zvíře – varana komodského), jaké jsou jednotlivé druhy těchto bájných zvířat a kde žijí. V Asii se totiž vyskytují jiné druhy draků (podobné spíše hadům) než v Evropě (zde se setkáváme i s vícehlavými nestvůrami) či Americe (v té Severní mají například draka s parožím). Další kapitoly pak popisují stavbu dračího těla (KostraSvalstvo & křídlaŠupiny & barva, …), rozmnožování, kouzelné vlastnosti, chrlení ohně (což dokážou jen západní draci) a mnoho dalšího. Fakta (například informace o varanu komodském, o literárních zmínkách – např. legenda o Beowulfovi či o svatém Jiřím –, …) se tu mísí s fikcí. Celá kniha ale působí, jako by byla skutečnou encyklopedií. K tomuto dojmu přispívá i to, jak zevrubně o dracích a aspektech jejich života pojednává. Například v kapitole Kostra najdete nejen kostry západního a východního draka, ale i průřez kostí.

Silnou stránkou knihy je její grafické zpracování. Ilustrace tu nemají jen doplňkovou, dekorační funkci, ale nesou i část informací pro lepší pochopení psaného výkladu. Co jedna kapitola, to jedna dvojstrana, přičemž všechny dvojstrany jsou celobarevné a barevný podklad se neopakuje. Nejčastěji se jedná o světlé barvy popsané černým písmem (díky čemuž jsou texty dobře čitelné), ale najdete tu i jednu dvojstranu s bílým písmem na černém pozadí. Je to kapitola pojednávající o kostře, a světlé kosti logicky lépe vyniknou na tmavém podkladu. (Stejně jako otisky vašich prstů, které k vaší nelibosti tuto stránku záhy „ozdobí“…)

Rodiče si možná při čtení povšimnou drobných chyb v textu (čárky ve větách, varan psaný uprostřed textu s velkým V, …). Ovšem ve srovnání s tím, kolik chyb obsahují mnohé knižní novinky z produkce Albatros Media, není to u tohoto titulu tak zlé. (Možná i proto, že samotného textu je poskrovnu.)

Jak již bylo zmíněno, součástí knihy je i v boxu ukrytý model draka. Anotace láká na draka, který díky natahovacímu „motorku“ mává křídly. Dítě si jednotlivé díly vyloupe z tvrdého kartonu a měkkého papíru (zde asi bude muset použít nůžky, protože perforace neumožňuje hladké vyloupnutí) a sestaví podle přiloženého návodu. Dílů je téměř 50 a samotný návod obsahuje 21 kroků, navíc ne vždy dobře popsaných. V jednom případě je dokonce na obrázku zachycen jiný díl, než jaký je součástí stavebnice. A díly pro sestavení křídel jsou v boxu hned dvakrát, aniž by bylo řečeno, má-li jedna sada sloužit jako náhradní, nebo zda má dítě použít obě sady zároveň, aby byla křídla pevnější. Křídla jsou totiž, na rozdíl od zbytku těla, z tenkého papíru, zřejmě proto, že maličký pružinový pohon by kartonová křídla nezvládl rozpohybovat a také měkký papír lépe imituje skutečný pohyb křídel. Je ovšem otázkou, jak dlouho tato křehká součást vydrží (zřejmě proto box obsahuje dvě sady křídel). Děti (zejména ty menší) se při sestavování pravděpodobně neobejdou bez pomoci rodičů.

Obsah boxu s díly pro sestavení draka

Jednotlivé díly modelu draka jsou vyřezány poměrně dobře, snadno se do sebe zasouvají a většinou drží na místě. Většinou. Abychom neměli jednonohého draka, museli jsme si vypomoci izolepou, a možná ji využijeme i na část hlavy. Těžko odhadnout, zda jde o problém týkající se tohoto konkrétního modelu, nebo zda i ostatním modelům budou odpadávat končetiny či zda jejich drak nebude taktéž ztrácet hlavu.

Jako nevýhodu hodnotím to, že kniha je s boxem neoddělitelně spjata. Poté, co dítě draka sestaví, box již nepotřebuje. Kdyby se dal box po využití vyhodit, kniha by v knihovničce zabírala mnohem méně místa. Už i tak je poměrně vysoká (37 cm), což její zařazení mezi ostatní knihy ztěžuje.

Ačkoli je kniha dražší, investice se dle mého vyplatí. I přes několik výše zmíněných výtek se jedná o velmi zdařilý titul, který opravdu nadchne každého drakomila. A možná i dítě, které knihám příliš neholduje, za vámi bude chodit s prosbou, abyste mu z knihy předčítali.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSestav si draka

Fragment, 2018

Napsat komentář