Výlet do československých dějin

cesklslovensko tipy
V naší historii je tolik zajímavých příběhů a událostí, že se máme k čemu vracet a co si připomínat. A i když si možná myslíme, že o určitých kapitolách naší historie víme všechno, vždy se najde nová informace či svědectví, které nám představí situaci v trochu jiném světle. Ať už jste tedy znalec dějin Československa, či se chcete dozvědět něco nového, dnešní tipy jsou tu pro vás.

O únoru 1948 a jeho následcích ví pravděpodobně každý. Únor 1948 očima poražených vás přenese přímo do centra dění, do rozhovorů politiků dva roky po převratu.

Únor 1948 očima poražených

Záznam diskusí exilových politiků z let 1949–1950
Autor: Pavel Horák, Vilém Prečan (ed.)

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 165×242 mm
ISBN: 978-80-7422-623-6
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Únor 1948 očima poražených vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Necelé dva roky po komunistickém převratu v roce 1948 se v londýnském exilu scházeli uprchlí aktéři únorové krize, aby si vyjasnili příčiny svého vyhnanství. Rozhovorů se účastnil kancléř prezidenta Beneše Jaromír Smutný, ministři Československé strany národně socialistické Jaroslav Stránský a Hubert Ripka, sociálnědemokratičtí lídři Václav Majer a Blažej Vilím, novináři Ferdinand Peroutka a Lev Sychrava či slovenský demokrat Martin Kvetko. Předkládaná edice přináší stenografické záznamy těchto systematicky vedených diskusí z let 1949–1950. V debatách se účastníci vzájemně konfrontují, hodnotí období druhé světové války, politický vývoj a úlohu některých politiků v poválečném Československu s následným finále v únoru 1948. Unikátní ucelené svědectví odkrývá myšlenkový svět jedné generace československých politiků.

Stránský: Ale to nebylo nic nového. – Prosím vás ale, abychom si dnes uložili velkou rezervu od všech dedukcí. Bylo by dobře, kdybychom dnes skončili únorové dny.
Především: z posledního záznamu vypadla skoro celá záležitost Neumanova pokusu dostat se k prezidentovi
Smutný: V pondělí ráno dostavil se ke mně dr. Neuman, kterého jsem přijal v přítomnosti dr. Jíny. Neuman žádal, aby mohl mluvit s panem prezidentem, a řekl nám v jaké věci. Byl v neděli v Budějovicích, kde ho vyhledali důvěrníci Gottwaldovi a jednali s ním o vstup do vlády. Jednali v Budějovicích také s Plojharem a Plojhar jim slíbil, že do vlády půjde. Neuman jim sdělil, že jim dá odpověď až v Praze a že bude hlásit věc panu prezidentovi. Přišel tudíž oznámit panu prezidentovi, že s ním komunisti jednají, a zeptat se ho, co má dělat.

Pokud vás ukázka zaujala, přečtěte si ji v nezkrácené podobě.

O autorovi

Pavel Horák narozen roku 1983 působí v Masarykově ústavu a Archivu AV ČR a v Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se českou levicí, v současnosti dějinami Svátku práce. Jeho prvotina Bohumil Laušman – politický životopis (Praha 2012) získala literární cenu Arnošta Lustiga, Miroslava Ivanova, Jaroslava Krejčího a nominaci na objev roku Magnesia Litera.

Zdroj: Nakladatelství Lidové noviny

O nakladateli

lidove novinyNakladatelství Lidové noviny vzniklo v roce 1993 v deníku Lidové noviny. Tento původ do jisté míry předurčil vydavatelský směr NLN. Naše tituly a projekty mají převážně odborný, vzdělávací a informační charakter s důrazem na mimořádnou náročnost, kvalitu a novost obsahu i zpracování. Cítíme se odpovědní za obsah textů, které připravujeme, i za myšlenky, které svou prací podporujeme. Je pro nás důležité správné a bohaté užívání českého jazyka a vážíme si toho, že s námi spolupracuje řada vynikajících odborníků.

————————————————

V následující knize máte možnost vydat se po stopách bratří Mašínů a navštívit tak místa, která jsou spojena s jejich odbojem. Dozvíte se také, jak probíhal jejich útěk, a mnoho dalších informací, které jste pravděpodobně nevěděli.

Odbojová skupina bratří Mašínů

Autor: Jiří Padevět

Počet stran: 188
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-2676-7
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Odbojová skupina bratří Mašínů vydalo nakladatelství Academia.

V knize navštívíme místa spojená s životem, odbojovou činností a především útěkem členů odbojové skupiny bratří Mašínů do Západního Berlína. Ať už si myslíme o třetím odboji cokoli, je nesporné, že tento útěk je jedním z největších příběhů studené války. Díky této publikaci má čtenář možnost následovat členy skupiny až na předměstí dnešního Berlína.

O autorovi

Jiří Padevět se narodil v roce 1966 v Praze, kde žije dosud. Po studiu geodézie, práci zeměměřiče a pedagoga pracoval jako knihkupec. Od roku 2006 je ředitelem Nakladatelství Academia. Mezi jeho zájmy patří především historie českých nakladatelů a knihkupců, druhý odboj, obrněná technika nacistického Německa, historie Šoa a pražský místopis. Je autorem knihy Cesty s Karlem Hynkem Máchou, Průvodce protektorátní Prahou, za kterou obdržel cenu Magnesia litera kniha roku, Magnesia litera za literaturu faktu a Slovník roku. V roce 2014 vydal knihu mystifikací Poznámky k dějinám. Je nositelem pamětní medaile Operace Anthropoid.
Zdroj: kosmas.cz

O nakladateli

academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966.
Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zajímáte se o tuto epizodu našich dějin? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚnor 1948 očima poražených
Záznam diskusí exilových politiků z let 1949-1950

Horák, Pavel – Prečan (ed.), Vilém

Nakladatelství Lidové noviny, 2018

zobrazit info o knizeOdbojová skupina bratří Mašínů

Padevět, Jiří

Academia, 2018

Napsat komentář