Románový hrdina na křižovatce osudu

Tipy_Kdyz pisi zeny
Hrdinové našich románových tipů zažívají šťastné i krušné chvíle. Jak už to tak bývá, život jim posílá do cesty těžké zkoušky, ale s láskou a nadějí se všechna příkoří snáší lépe. Užijte si knihy, které vás dojmou k slzám a zanechají ve vás stopu.

Spisovatelka Radmila Irrlacherová napsala příběh o sympatické Věře, kterou manželova nevěra přivede k nové životní kapitole. Přečtěte si knížku o odvaze posunout se dál a zatočit se stereotypem.

Zakázané ovoce

Autorka: Radmila Irrlacherová

Počet stran: 104
Vazba: brožovaná
Formát: 116×190 mm
ISBN: 978-80-7211-528-0
Doporučená cena: 158 Kč

Knihu Zakázané ovoce vydalo Nakladatelství NAVA.

Kniha Zakázané ovoce je příběhem ženy, která poté, co ji potkala velmi nepříjemná zkušenost v podobě manželovy nevěry, nečekaně nachází cestu k nové životní kapitole. A protože je to příběh i romantický, najde se v něm místo také pro novou lásku. Hlavní hrdinka, sympatická čtyřicátnice Věra, prožívá zdánlivě bezproblémový a pohodový život. Pak ale přijde úder, který zapůsobí jako spouštěč událostí, které naruší její poklidný stereotyp. Není to zpočátku jednoduché, ale na konci, když se Věra ohlíží za tím, co ji potkalo, je šťastná, že našla odvahu posunout svůj neměnný způsob života do nové dimenze prožitků.

Autorka ke knize:

„Každý film má svůj soundtrack. Pochází z anglického výrazu sound track – „zvuková stopa“. Jde o doprovodnou hudbu nebo soubor skladeb. Tak proč by i kniha nemohla mít svůj soundtrack?
V knize je uvedeno několik textů k písním. Přála jsem si, aby se soundtrackem této knihy stala píseň – Měj se. Bohužel se mi nepovedlo najít vhodnou interpretku, která by byla ochotná tento text nazpívat.
Ale naděje umírá poslední.
Třeba se i tato kniha jednou dočká svého soundtracku a mně se tak splní další tajný sen.“

————————————————

Křehkou novelu psal Kent Haruf už jako vážně nemocný a jejího vydání se nedožil. Román o lásce v pozdním věku se stal nejlepší knihou roku 2015 podle deníku The Boston Globe.

Cizinci v noci

Autor: Kent Haruf
Přeložila: Alena Snelling

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 142×205 mm
ISBN: 978-80-7429-895-0
Doporučená cena: 218 Kč

Knihu Cizinci v noci vydalo nakladatelství Vyšehrad.

„Cítím se osaměle. Říkala jsem si, že i ty se tak možná cítíš. Tak si říkám, jestli bys ke mně nepřišel. Na noc. Na kus řeči,“ osloví jednoho večera sedmdesátiletá Addie svého souseda Louise. Oba již před lety ovdověli a jejich životy na malém městě plynou ve stereotypech, které chabě vyplňují prázdnotu. Rozhodnou se nebrat ohledy na to, co si pomyslí ostatní, a začnou se scházet. V nočních rozhovorech poodhalují jeden druhému svou minulost, bolesti, touhy a ztracené lásky. Stávají se z nich dobří přátelé, později i milenci, náhle si připadají jako lidé, kteří mají konečně štěstí. Addiin syn je však kategoricky proti jejich vztahu a dá matce ultimátum, které nelze brát na lehkou váhu. Americký spisovatel Kent Haruf psal svou křehkou novelu vážně nemocný s vědomím, že se jejího vydání již nedočká, a vložil do ní vlastní touhu po životě a lásce a smířlivou radost z krátkých momentů štěstí. Dílo zaujalo čtenáře i filmaře a stejnojmenná filmová adaptace (2017, rež. Ritesh Batra) přinesla krásné role osmdesátníkům Robertu Redfordovi a Jane Fondové.

 

Ukázka z knihy

Jednou v podvečer navštívila Addie Moorová Louise Waterse. Byl květen, těsně před setměním.
Oba bydleli v Cedrové ulici, jen blok od sebe, v nejstarší části města. U obrubníků tu rostly jilmy a břestovce i javor, od chodníků k patrovým domkům se táhly zelené trávníky. Během dne bylo teplo, ale k večeru se ochladilo. Kráčela po chodníku a zabočila k Louisovu domu.
Louis otevřel dveře a ona na to, Můžu dovnitř? Chtěla bych s tebou něco probrat.
Posadili se v obýváku. Nedáš si něco k pití? Třeba čaj?
Ne, děkuju. Možná tu ani nepobudu tak dlouho na to, abych ho vypila. Rozhlédla se kolem sebe. Máš to tu pěkné.
Diane se vždycky postarala, aby to tu bylo pěkné. Já se čas od času taky vynasnažím. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Kent Haruf

Kent Haruf (1943–2014) učil dlouhá léta angličtinu a tvůrčí psaní. Jako autor se proslavil takřka ze dne na noc v 90. letech po velkém úspěchu románu Plainsong (1999). Od té doby se soustředil již výhradně na psaní a následovaly knihy Eventide (2004) a Benediction (2013). Při práci si prý vždy nasadil vlněnou čepici přes oči a psal „naslepo“, aby se mohl plně vnořit do svého fiktivního coloradského maloměsta. Za svou kariéru obdržel mnohá ocenění, včetně Coloradské knižní ceny či ceny Johna Dos Passose za literaturu. Na sklonku života se pustil do románu o lásce v pokročilém věku – Our Souls at Night (Cizinci v noci, Vyšehrad 2018), jehož vydání se však už nedočkal.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

Jaké to je, když máte šťastný život v kruhu milující rodiny a pak vám do toho zasáhne vážná nemoc? Luke Allnutt napsal knihu o muži, který se s chorobou snaží vyrovnat fotografováním a radostnými vzpomínkami.

Nebe je naše

Autor: Luke Allnutt
Přeložila: Kateřina Bártová

Počet stran: 352
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0810-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Nebe je naše vydalo nakladatelství Plus.

Rob Coates v životě dosáhl všeho, po čem toužil. Je úspěšný, šťastně ženatý a má báječného synka Jacka, s nímž je každý den plný dobrodružství. Poté však jeho rodinu zasáhne nelítostná nemoc a vše změní. Rob se ocitne na dně a nedokáže překlenout propast, jež ho náhle odděluje od jeho života a především od jeho ženy, které se zcela odcizí… Jedinou útěchu nachází ve fotografování míst, která navštívil se synem. Pomůžou mu vzpomínky na šťastné chvíle dojít smíření a odpuštění? Nebe je naše je román plný zvratů – stejně jako život sám. Osloví každého, kdo ví, co znamená někoho ztratit, ale také každého, kdo ví, co je to velká láska. Autor citlivým avšak civilním stylem ukazuje, že cesta vedoucí od naděje k zoufalství a zpět není vůbec jednoduchá a neexistuje pro ni žádný recept, ale také ukazuje, že i srdce, které zasáhla hluboká rána, se může naučit znovu bít.

 

Ukázka z knihy

Než odešla, četla jako o život. Ve své oblíbené židli s pevným opěradlem, v posteli, podepřená hromadou polštářů. Knihy brzy přetekly z nočního stolku a vršily se na podlaze. Měla ráda zahraniční detektivní romány a prokousávala se jimi s cudně našpulenými rty a přísnou, nehybnou tváří.
Někdy jsem se v noci vzbudil a viděl, že lampa ještě svítí: Annina ostrá nehybná silueta seděla s rovnými zády, přesně jako ji to vždy učili. Nereagovala na to, že jsem se vzbudil, ani když jsem se k ní otočil, ale hleděla dolů do knihy a prolétávala stránkami, jako by se biflovala na test. (str. 11)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Luke Allnutt

luke-allnuttLuke Allnutt se narodil nedaleko Londýna. Studoval na Exeterské univerzitě a od roku 1998 žije v Praze se svou českou ženou a dvěma syny. Pracuje jako novinář v rádiu Svobodná Evropa. Volný čas tráví nejraději se svou rodinou, rád běhá, čte a hraje videohry. Inspiraci pro své knihy čerpá nejen ve vlastních zážitcích a příbězích, které mu vyprávějí blízcí, ale také během dlouhých běhů a dlouhých sprch. Jeho životní filosofie je „Nikdy se nevzdávej a snaž se dělat to, co tě dělá šťastným. Moc se ale ke štěstí neupínej, je normální, že život je občas na h**no.“

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

————————————————

Úspěšná mladá redaktorka najde v knihovně odmítnutých rukopisů skutečný skvost, jejž napsal výrobce pizzy Henri Pick. Pátrání po jeho stopách zavede redaktorku k nečekaným zjištěním.

Záhada Henriho Picka

Autor: David Foenkinos
Přeložila: Danuše Navrátilová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 153×212 mm
ISBN: 978-80-257-2361-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Záhada Henriho Picka vydalo nakladatelství Argo.

Crozon je městečko na západě Bretaně – právě tam místní knihovník, samotář a podivín, inspirovaný Richardem Brautiganem, založí knihovnu odmítnutých rukopisů. A knihovna se zdárně plní… Po letech navštíví rodnou Bretaň mladá redaktorka věhlasného pařížského nakladatelství, jejíž kariéra je na zářném vzestupu. Na kontě má několik skvělých objevů, poslední dobou to však poněkud vázne a objevila se i nějaká ta šlápnutí vedle… Na jednom z výletů se svým přítelem-spisovatelem narazí na v té době už trochu pozapomenutou knihovnu odmítnutých rukopisů – a záhy v ní objeví majstrštyk, literární skvost, perlu mezi knihami, napsanou jistým Henri Pickem, místním výrobcem pizzy, jenž je už několik let po smrti. Když se vydají po jeho stopách, zjistí, že nic v jeho životě nenasvědčuje tomu, že by kdy napsal jedinou řádku, kromě pohlednice, kterou kdysi poslal dceři na letní tábor.Jeho dílo je ale zde a pomalu se z něj stává senzace literárního roku, kniha, která mnoha lidem, od čtenářů po literární kritiky, zcela převrátí životy…

 

Ukázka z knihy

V roce 1971 vyšel americkému spisovateli Richardu Brautiganovi román Potrat. Jde v něm o poněkud zvláštní milostnou zápletku mezi knihovníkem a mladou ženou, která má obdivuhodné tělo, ale hodně kvůli němu trpí, jako by existovalo prokletí krásou. Vida – tak se hrdinka jmenuje –, vypráví, jak se kvůli ní zabil muž za volantem; řidič, očarován úžasnou chodkyní, jednoduše zapomněl na silnici. Po nárazu se mladá žena rozběhla k autu. Zakrvácený řidič jí před smrtí ještě stihl říci: „Jste tak krásná, slečno!“
Popravdě řečeno, Vidin příběh nás zajímá méně než příběh knihovníkův. Protože v tom spočívá zvláštnost tohoto románu. Hrdina pracuje v knihovně, která přijímá všechny knihy, jež nakladatelé odmítli vydat. (str. 9)

 

David Foenkinos

David Foenkinos (*1974 v Paříži) na Sorbonně vystudoval literaturu, studoval i jazz a poté učil hru na kytaru. K tomu publikoval romány; za Inversion de l’Idiotie: de l’infl uence de deux Polonais (Idiocie naruby aneb Co způsobili dva Poláci) získal v roce 2001 cenu Françoise Mauriaca, za Le Potentiel érotique de ma femme (Erotický potenciál mé ženy, 2004, česky 2009) cenu Rogera Nimiera. Dalšími oceněnými romány jsou Qui se souvient de David Foenkinos (Kdo si pamatuje na Davida Foenkinose, 2007) – cena Jeana Giona a La Délicatesse (Něžnost, 2009, česky 2012) – cena des Dunes. David Foenkinos se věnuje i psaní filmových, komiksových a divadelních scénářů. Foenkinosovy texty jsou prostoupeny lehkostí a vtipem, což je hlavní důvod jeho obliby u čtenářů jak ve Francii, tak po celém světě.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Přečtěte si o zážitcích z Anglie a jejího hlavního města Londýna, které ve svých črtách působivě zachytil výtečný Henry James.

Anglické hodiny

Autor: Henry James
Přeložila: Petra Martínková

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 138×206 mm
ISBN: 978-80-7335-466-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Anglické hodiny vydalo nakladatelství Leda.

Henrymu Jamesovi je v Anglii dobře, tak dobře, že ji poctil magií výřečnosti, v níž svého času nenašel mezi Američany konkurenta. Při objevování krás země, kterou coby odchovanec měšťanského New Yorku na sklonku života přijal za náhradní vlast, se jeho bystrozrak uplatní nejen ve chvílích, kdy se fascinovaně zahledí na Londýn, babylonskou podstatou děsivý a zároveň lákavý mumraj lidských typů. Jasnozřivě se projeví i na vrcholcích majestátních útesů, na sedačce obyčejné lokálky, na chodbách sirotčince nebo na výpravách, při nichž spisovatel z pozic vlažného křesťana glosuje zdánlivě ustrnulý klid zdejších katedrálních městeček.
Stranou od projevů rodícího se masového turismu putuje autor pěšky, na bicyklu i ve člunu za dávnou historií ostrovní velmoci, jelikož malebné trosky ohlodané zubem času ho odedávna vábí nejvíc. Kráčí ve stopách kolegů Thackerayho, Dickense či Scotta a všímá si pozůstatků „veselé Anglie“ ze Shakespearových dob. To dědictví je přece patrné i nadále: v rozkochání pozdní viktoriánské éry, která se navzdory útlocitně pěstěné uměřenosti tak ráda baví, zvlášť když se namane neděle, park, neřkuli dostih v Derby. Angličan svého času vynašel způsob, jak pohodlně žít a současně si uhájit čest i svobodu volby – a o tom jednadvacet črt láskyplně ostřených Jamesovou „dvojitě broušenou ironií“ vypovídá ze všeho nejvíc.

 

Ukázka z knihy

Obětoval jsem se i po zbytek dne, poněvadž jsem zatím nepovažoval za nutné hledat způsob, jak odtamtud vypadnout. Má zvídavost ovšem dozajista ochabla, jelikož nazítří jsem se ocitl v nejloudavějším nedělním vlaku courajícím se do Londýna přískoky, které by mě umořily, nebýt konverzace s postarším pánem, jenž se mnou cestoval v kupé a před nímž jsem neutajil svou přivandrovalou, byť zároveň relativně mladistvou maličkost. Poučil mě o londýnských pamětihodnostech a kladl mi na srdce, že nic mi nestojí za pozornost víc než slovutná katedrála svatého Pavla. „Svatý Petr vyniká bohatší výzdobou, to se ví, ale nemůže být pochyb o tom, že Svatý Pavel nad ním co do architektury vede.“ Dojem, jehož líčením jsem začal, se tedy ve skutečnosti vztahuje až k jízdě z Eustonu k hotelu Morley na Trafalgarském náměstí. (str. 11)

 

Henry James

Americký klasik Henry James (1843–1916) je dosud považován za nejpůsobivějšího stylistu angličtiny a hloubka jeho postřehů o nitru člověka a nádheře prostých věcí ho řadí k nejvýraznějším průkopníkům modernismu. Syn vlivného newyorského teologa a zběhlík z Harvardu strávil většinu života v Evropě, především v Británii, kde žil trvale od roku 1876. Tehdy už měl za sebou dvě grand tours po nejnavštěvovanějších středomořských státech, při nichž glosoval mentalitu středního stavu „na cestě“. Zatímco dojmy z putování zemí galského kohouta shrnul v cyklu Malá cesta po Francii (1884, českyLEDA 2015), jeho celoživotní vášeň pro italské slunce, památky a nálady se odráží mimo jiné v novele Daisy Millerová (1878, č. 1961) a v románu Portrét dámy (1881, č. 2006 a LEDA 2016). Nejdůvěrněji však zemi svému srdci zaslíbenou uctil v souboru črt Italské hodiny (1909, č. LEDA 2013). Jamesovy romány a povídky, které zpravidla líčí bolestnou srážku naivně upřímných, vnitřně čistých Američanů s pletichami Evropanů, byly mnohokrát citlivě zfilmovány. V českém překladu se ale dosud dočkaly uvedení sotva z poloviny. Autor próz Listiny Aspernovy (1888, česky 1958), Co všechno věděla Maisie (1897, č. 1971) či Washingtonovo náměstí (1880, č. 1987) proslul i jako strůjce viktoriánských duchařin, například enigmatické novely Utažení šroubu(1898, č. 1994). Další toulky spisovatele, jenž své sepětí s ostrovními hodnotami stvrdil roku 1915 přijetím britského občanství na protest vůči liknavému postoji USA k válce, představí soubor Anglické hodiny (1905; česky 2017).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Leda.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete řadu působivých knih za skvělé ceny.

Líbily se vám naše románové tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZakázané ovoce

Irrlacherová, Radmila

Nakladatelství NAVA, 2018

zobrazit info o knizeCizinci v noci

Kent, Haruf

Vyšehrad, 2018

zobrazit info o knizeNebe je naše

Allnutt, Luke

Plus, 2018

zobrazit info o knizeZáhada Henriho Picka

Foenkinos, David

Argo, 2018

zobrazit info o knizeAnglické hodiny

James, Henry

Leda, 2017

Napsat komentář