Židé, muslimové a my

islam
Problematika různých náboženství a jejich vlivu na společnost je i dnes aktuálním tématem. Proto je dobré se dovědět něco nového. Pojďme se tedy podívat na židovství a islám, jejich historii i problematiku.

Oblast, která se v minulém století stala centrem setkávání Židů, se nacházela v těsném sousedství místa, ze kterého vzešla nenávist vůči právě tomuto náboženství. Jaké to mělo důsledky a jak se během let tato místa měnila, vám odhalí kniha Tak napřesrok v Marienbadu.

Tak napřesrok v Marienbadu

Ztracené světy židovských lázeňských kultur
Autor: Mirjam Zadoff
Přeložil: Petr Dvořáček

Počet stran: 244
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-7422-513-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Tak napřesrok v Marienbadu vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Zhruba přes padesát let byla západočeská lázeňská města – Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně – přes léto centry židovského života v Evropě. Cestovali sem nejen Židé z německých a rakouských vyšších společenských vrstev, ale také chasidé z východní Evropy. Během sezóny prodávaly obchody na kolonádě noviny v jidiš i v hebrejštině, otevřeny byly košer restaurace a židovským hostům byla nabízena speciální divadelní představení. Tato oblíbená židovská centra se však nalézala v místech rostoucího nepřátelského nacionalismu. Mimo sezónu bývala stejná města občas dějištěm prudkých antisemitských konfliktů. Na rozhraní mezi kulturní, literární a lékařskou historií analyzuje Mirjam Zadoff vývoj a proměny těchto dočasných „židovských míst“ od jejich počátku na konci 19. století, přes období první světové války až do jejího konce v pozdních třicátých letech.

Z Mariánských Lázní se zejména na přelomu století stalo významné místo setkávání reprezentantů evropské haskaly a sionismu. Ve šlépějích velkých ruských spisovatelů Gogola, Turgeněva a Gončarova objevili lázně v 70. letech 19. století východoevropšstí židovští básníci jako Judah Lieb Gordon. Od počátku nového století mohl člověk čekat, že se na letních promenádách setká s některým z mnoha kolegů, jako byl […] a další méně známí tvůrci.

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Jak přistupovala československá vláda k Židům a jak její postoj poté ovlivňoval poválečnou situaci a odsun Němců? To se dozvíte v knize Ve stínu šoa.

Ve stínu šoa

Československá exilová vláda a Židé během druhé světové války a po ní
Autor: Jan Láníček
Přeložila: Sylva Ficová

Počet stran: 324
Vazba: brožovaná
Formát: 155×232 mm
ISBN: 978-80-200-2733-7
Doporučená cena: 385 Kč

Knihu Ve stínu šoa vydalo nakladatelství Academia.

Kniha Ve stínu šoa: Československá exilová vláda a Židé během druhé světové války a po ní se zabývá obdobím od mnichovské dohody z roku 1938 po komunistický puč v únoru 1948. Autor zpochybňuje tzv. mýtus Československa jako jediného demokratického státu ve střední Evropě a podrobně analyzuje politickou činnost Benešovy vlády v Londýně.
Na základě archivních zdrojů dokládá, jak vztahy československého státu k židovské menšině ovlivňoval nacionalismus i zkušenost s okupací Čech a Moravy a odtržením Slovenska. Dokazuje také, že vládní podpora sionistického hnutí byla součástí plánů na přetvoření osvobozené republiky v homogenní stát Čechů a Slováků, k nimž patřil i poválečný odsun Němců.

————————————————

Pro mnohé lidi ze západní společnosti je těžké sžít se s islámskou kulturou, a to i kvůli rozdílům v právech žen a mužů. O vlivu muslimských matek na společnost pojednává kniha Zahalená hrozba.

Zahalená hrozba

Moc muslimských matek a hranice tolerance
Autor: Zana Ramadani

Přeložil: Jan Hlavička

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-755-3503-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zahalená hrozba vydalo nakladatelství Triton.

„Islám k Německu nepatří,“ říká Zana Ramadani. „Muslimové k Německu patří – ale jen když se přizpůsobí jeho společnosti.“ To se však nemůže zdařit, dokud se na dnešní západní svět budou aplikovat překonaná pravidla předmoderního náboženství a dokud muslimské matky budou svým dětem předávat hodnoty nepřátelské vůči ženám.
Jako dcera z muslimské imigrantské rodiny pojmenovává věci tak, jak to dokáže jen málokdo: V muslimské rodině vládnou ženy. Své dcery vychovávají v osoby bez vlastní vůle a syny v rozmazlené machy – a protože tito mamánkové pod vlivem výchovy nejsou v životě úspěšní, vyrůstají z nich budoucí radikálové. Autorka se vyslovuje pro otevřené vyrovnání se s tímto tématem a zcela jasně říká, že bez spolupráce muslimských matek se integrace nemůže podařit.

Je to k uzoufání. Matky jako vychovatelky dětí by přece mohly změnit život děvčat a poté žen. Namísto toho občas i násilím předávají to, čím jako dívky samy trpěly. Radši udržují tradici, která jim samým škodila a i nyní je jako dospělé silně omezuje. Matka, kdysi sama oběť, se stává pachatelkou. Ženy jsou největšími utlačovatelkami dcer. To matky vštěpují dětem hodnoty archaické, ženám nepřátelské společnosti. Chlapce už odmalička učí, že jsou víc než jejich sestry. Dcerám nalévají do hlavy, že ženy jsou služky, jež mají pomáhat v domácnosti a obsluhovat otce a bratry.

Neváhejte si přečíst celou ukázku.

————————————————

Proč se i naše společnost ostře vymezuje vůči islámu, i když s ním máme málo zkušeností, řeší ve své knize Bronislav Ostřanský, jeden z největších odborníků na toto téma u nás.

Islamofobie po česku

Český odpor vůči islámu, jeho východiska, projevy, souvislosti, přesahy i paradoxy
Autor: Bronislav Ostřanský

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7429-903-2
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Islamofobie po česku vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Vztah k islámu a k muslimům je bezesporu jedním z nejaktuálnějších témat, která hýbou veřejností v České republice a v celém západním světě. Uprchlická krize, džihádistický terorismus a další fenomény dnešní doby dodaly tomuto vztahu velmi vyhrocené rysy. Skutečný islám a skuteční muslimové se často ztrácejí v moři zjednodušení, generalizací a obav. Přední čeští islamologové, politologové, religionisté a další odborníci pod vedením Bronislava Ostřanského se pokusili hledat odpovědi na otázku, jak se v České republice, zemi s mizivým procentem muslimů, zrodila tak silná islamofobie. K tématu přistupují z různých úhlů, od rozboru stereotypů o islámu a muslimech, vztahu islamofobie a antisemitismu, evropského a světového kontextu, místu islamofobie v paletě extremistických směrů v ČR, až po pohled na sociální sítě a jejich vliv na utváření islamofobních názorů. Jak připomínají autoři knihy, bez kritického přístupu k islámu a muslimům nikdy nelze věcně uchopit reálné problémy s nimi spojené, bezpečnostní hrozby či sociální rizika, jejichž porozumění však vyžaduje skutečné znalosti a rozhled, nikoliv jen kategorické soudy.

Jak ještě mnohokrát zazní, málokteré téma ve společenských vědách je dnes tak živé a citlivé, ale zároveň pramálo konsensuální jako právě islamofobie. Nad stránkami relevantních titulů, ať již vědeckých textů či angažovaných polemik, se editor této knihy nepřestával názorně přesvědčovat o tom, jak zásadně se autoři rozcházejí prakticky ve všem, co s islamofobií souvisí. Jistě, o muslimech a islámu lze přemýšlet, hovořit a psát různě, což dnes platí výrazněji než kdy v minulosti. V současné české diskusi, jak vidno, obdobně jako jinde kolem našich hranic, převažují spíše hlasy kritické, odsuzující a – bohužel – nezřídka též urážející, zesměšňující či přímo šířící nenávist.

Pokud vás ukázka zaujala, nahlédněte do kompletní ukázky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

O jakém náboženství byste se chtěli něco dozvědět vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní obrázek pochází ze sbírky uživatele FirasMT na flickr.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTak napřesrok v Marienbadu
Ztracené světy židovských lázeňských kultur

Zadoff, Mirjam

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizeVe stínu šoa
Československá exilová vláda a Židé během druhé světové války a po ní

Láníček, Jan

Academia, 2018

zobrazit info o knizeZahalená hrozba
Moc muslimských matek a hranice tolerance

Ramadani, Zana

Triton, 2018

zobrazit info o knizeIslamofobie po česku
Český odpor vůči islámu, jeho východiska, projevy, souvislosti, přesahy i paradoxy

Ostřanský, Bronislav

Vyšehrad, 2018

Napsat komentář