České filmové nebe a jeho hvězdy

Pavel Taussig_Ceske nebe filmove
Zavzpomínejte na své oblíbené české filmové hvězdy, jejichž životní příběh bohužel už skončil. Pavel Taussig ve své nové knize přináší známé i neznámé poznatky o řadě slavných osobností – například o Květě Fialové či Janu Třískovi.

Sledujte spolu s renomovaným filmovým historikem Pavlem Taussigem osudy i tvorbu hereckých hvězd, jejichž záře na českém filmovém nebi neslábne! Každého roku přibývá bohužel dost umělců, jejichž životní příběh se uzavřel, a oni už také mají své čestné místo na filmovém nebi vedle svých předchůdců či kolegů. Autor hodnotí každý herecký vklad do zlatého fondu české kinematografie a přináší i méně známá fakta o šťastných či truchlivých životních momentech slavných osobností, jakými bezesporu byli a jsou Jan Tříska, Květa Fialová, Jiří Kodet, Petr Čepek, Jiřina Jirásková, Míla Myslíková, Jiří Krytinář a mnoho dalších herců. Kniha navazuje na úspěšnou publikaci Hvězdy českého filmového nebe, v níž Pavel Taussig mapoval příběhy herců, kteří nás opustili o desetiletí dříve.

 

České nebe filmové

Filmové nebe české není velké, ale je hezké!
Autor: Pavel Taussig

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 166×239 mm
ISBN: 978-80-750-5903-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu České nebe filmové vydalo nakladatelství XYZ.

 

Ukázka z knihy

„Šťastná to žena,“ zašeptá na rozloučenou s mrtvou stařenkou paní kněžna. Můžeme se stejnými slovy rozloučit s herečkou, která po zásluze – díky vlastnímu půvabu – krásnou šlechtičnu ve filmovém ztvárnění Babičky představovala? Květa Fialová s oblibou užívala tibetské pozdravení „Ať jsou všechny bytosti šťastné.“ Usilovně a soustavně o tom přesvědčovala – i samu sebe –, proto věřme, že šťastná opravdu byla.

Nebát se radosti
Herečka byla před novináři i na besedách s diváky upřímná, občas až k uzardění naslouchajících. Lidé se dohadovali, zda opravdu vše prožívá a cítí tak, jak o tom mluví. Vrstevníci se divili: Jak může považovat stáří za nejúžasnější období života? Možná i proto, že v dětství šťastná nebyla – bála se vojácky přísného tatínka. Byl to legionář, který si přivezl z Ruska manželku. Ona přivedla dceru k buddhismu. (str. 11)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Pavel Taussig

Pavel TaussigFilmový historik, publicista, scenárista, spisovatel a autor námětu oscarového filmu Kolja Pavel Taussig pochází ze Zábřehu na Moravě. Po maturitě absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a po roce 1989 na této instituci přednášel. Podílel se na tvorbě mnoha pořadů České televize, například Úsměvy českého filmu, Příběhy slavných či Pod křídly Svatováclavské orlice. Své články o české kinematografii a jejích osobnostech publikuje v denním, kulturně společenském i odborném tisku. Je autorem více než desítky knih, např. Neznámí hrdinové – Překvapivé příběhy, Neznámí hrdinové, Komici na jedničku ad.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.


Nakladatelství XYZ vydává především původní českou literaturu, autorizované biografie, historické publikace i poutavé encyklopedie. Má ambici být nakladatelstvím se širokým záběrem, chce oslovit čtenáře různých zájmů a generací. Doposud vydalo téměř 400 knižních titulů. Nakladatelství je součástí společnosti Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeské nebe filmové
Filmové nebe české není velké, ale je hezké

Taussig, Pavel

XYZ, 2018

Napsat komentář