Kniha o obzvláště plodném roce v životě Williama Shakespeara

1599 - Jeden rok v zivote Williama Shakespeara
Rok 1599 by se dal nazvat přelomovým rokem v životě nejslavnějšího dramatika všech dob. Shakespeare během něj stihl napsat čtyři slavné hry a investovat do nového divadla Globe. Kniha amerického akademika popisuje, jaké faktory Shakespeara během tohoto roku ovlivňovaly.

Knihu 1599. Jeden rok v životě Williama Shakespeara, kterou vydalo na konci roku 2017 nakladatelství Argo, sepsal světově uznávaný americký akademik a autor James Shapiro, kterému se výjimečným způsobem daří spojovat svou odbornou erudici s poutavým stylem přístupným široké čtenářské obci. James Shapiro působí jako profesor anglické a komparativní literatury na Columbia University v New Yorku. Zabývá se primárně obdobím raného novověku, především pak alžbětinskou dobou a dílem Williama Shakespeara. Mezi jeho publikace patří Rival Playwrights: Marlowe, Jonson, Shakespeare (Dramatici rivalové: Marlowe, Jonson, Shakespeare), Shakespeare and the Jews (Shakespeare a Židé) a The Year of Lear: Shakespeare in 1606 (Rok Leara: Shakespeare v roce 1606).

V poměrně obsáhlém díle se James Shapiro věnuje pouze jednomu roku v životě Williama Shakespeara. Rok 1599 byl však rokem přelomovým, během kterého stihl tento dramatik napsat hned čtyři slavné divadelní hry, jmenovitě Jindřich V., Julius Caesar, Jak se vám líbí a Hamlet. Téhož roku bylo vystavěno divadlo Globe, neodmyslitelně spjaté právě s Williamem Shakespearem, který byl členem a podílníkem divadelní společnosti Služebníci lorda komořího.

Autor pojal své velmi živé a poutavé líčení jako dějiny všedního dne. Popisuje, s kým se Shakespeare stýkal a s kým spolupracoval, jaké knihy četl, které divadelní hry viděl a samozřejmě jakých velkých i menších dějinných událostí hýbajících alžbětinskou Anglií byl svědkem. To vše dává dohromady pestrou paletu jednotlivostí, kterými byl Shakespeare roku 1599 ovlivňován a které ve společné souhře určily jeho osud stát se nejčtenějším dramatikem všech dob.

Kniha je psána čtenářsky přístupným stylem, čte se téměř jako dobrodružný román. Na tom má jistě svůj podíl i překladatelka textu Kateřina Hilská, manželka význačného českého shakespearologa a překladatele Martina Hilského, který knize věnoval velmi pozitivní reakci, uveřejněnou na jejím přebalu. Pro čtenáře bude zajímavé nejen přečíst si o životě slavného umělce, ale i uvědomit si, jaké různé skutečnosti měly vliv na jeho dílo a rozhodování. Shakespeare se prostřednictvím tohoto pohledu jeví lidštěji a méně tajemně. K tomu si čtenář díky autorově erudici udělá velmi dobrou představu o každodenním životě v alžbětinské Anglii.

Knihu 1599. Jeden rok v životě Williama Shakespeara doporučuji nejen obdivovatelům tvorby Williama Shakespeara, ale i těm, které zajímá život v raně novověké Anglii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize1599: Jeden rok v životě Williama Shakespeara

Shapiro, James

Argo, 2017

Napsat komentář