Zasoutěžte si o inspiraci pro zahradničení s dětmi

zahrada-zije-perex
Pracujete rádi na zahradě a máte malého pomocníka, který vám chce se vším pomáhat? Zkuste jim dát k dispozici kousek záhonu a nechte je experimentovat. Máme pro vás publikaci, se kterou bude hračka vysvětlit jim vše potřebné.

Společná zábava na celý rok

zahrada-zije-ukazka-1Chcete, aby vaše děti poznávaly přírodu a trávily více času venku? Vytvořte pro ně místo, kde si budou moci hrát a kde budete společně pěstovat, tvořit a žít.

Kniha ukazuje, proč je zahrada tak úžasné místo k hraní i objevování a jak si ji co nejvíce užít společně s dětmi a celou rodinou. Najdete v ní spoustu inspirace a jasné postupy s návodnými fotografiemi – s dětmi si tak můžete vše vysvětlovat, plánovat a vyzkoušet. Dejte malým zahradníkům kousek záhonu a svobodu k experimentování!

Práce na zahradě nás vrací ke kořenům a k přirozenému ročnímu cyklu. Spolu s dětmi na jaře zasejte semínko a sledujte, jak se rostlina vyvíjí a roste, v létě si užijte hojnost sklizně a na podzim nasbírejte osivo na další sezonu i zásobu zimního krmení pro ptáčky…

Poznávejte, hrajte si, pěstujte a radujte se ze společné tvorby a každodenních zázraků!

Co vás čeká?
Vlastní úroda od bylinek až po brambory, živá a hravá zahrada (jezírko, koutek pro obry, hmyzí domečky, strašák do zelí aj.), léčivé dobroty, domácí kosmetika a spousta aktivit pro každé roční období, poznávání živočichů na zahradě, fungování rostlin a života v půdě.

 

Zahrada žije

Zahradničíme s dětmi

Autorka: Anita Blahušová

Vydalo: nakladatelství Smart Press
Počet stran: 256
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 3/2018
ISBN: 978-80-87049-92-1

Přečtěte si více o knize Zahrada žije, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Smart Press. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázek, co najdete uvnitř: fotografie 1, fotografie 2 a fotografie 3.

Nakladatelství Smart Press založila v roce 2005 Martina Boledovičová. Díky úspěšným knihám, které vydává, se o nakladatelství dozvěděly desítky tisíc čtenářů. Nakladatelství se věnuje především vydávání originálních kuchařek nadšených českých autorů.

 

Ukázka z knihy

zahrada-zije-ukazka-2Osení se vejde i na váš parapet!

Stačí využít ten nejslunnější okenní parapet v bytě a za pár dnů můžete v pohodlí domova získat drobné, křehké lístky zeleniny nebo bylinek podle vlastní chuti, které vám svým delikátním vzhledem a překvapivě výraznou chutí obohatí jídelníček. Čeština pro tyto mladé rostliny nabízí půvabný název osení. Nejde o klíčky ani o mladé, plně vyvinuté rostliny, ale o zeleninu nebo bylinky sklízené v takovém stadiu růstu, kdy mají plně vyvinuty děložní (nejčastěji okrouhlé) lístky a zároveň se už objevily dva lístky pravé, které se podobají listům dospělé rostliny. Tradičně se takto konzumují různé druhy listové zeleniny, červená řepa, fenykl, citronová či skořicová bazalka, šťovík, špenát, roketa, mangold, koriandr, ředkvičky, červené zelí, mizuna či štěrbák, vyzkoušet ale může každý bylinky či zeleninu podle vlastních chutí. (str. 237)

 

O autorce

anita-blahusovaAnitu Blahušovou zajímal svět rostlin už od malička. Ani s přibývajícím věkem ji záliba v pěstování neopustila, na čas ji však zastínil zájem o jazyky a mezinárodní vztahy. Po studiích na Vysoké škole ekonomické se věnovala svému oboru v Belgii. Po návratu do Čech se pustila do dalšího studia, tentokrát už v oboru zahradnictví, a začala experimentovat s městským zahradničením. Vyústěním se stala kniha „Zahrádka v květináči – pro váš balkon i okenní parapet“ (2014). Její druhý titul „Zahrada žije – Zahradničíme s dětmi“ vychází právě nyní v nakladatelství Smart Press. Autorka na téma zahradničení publikuje články a rozhovory v médiích, spolupracuje se společensky prospěšným spolkem KOKOZA, který se zabývá propagací kompostování a pěstování ve městě, a v letech 2016 a 2017 byla organizátorkou festivalu věnovaného městskému zahradničení s názvem „Letná roste“.  Propaguje zahrady užitkové a utvářené v souladu s přírodními principy: vonící, bzučící, pestré a trochu divoké.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Smart Press)

 

Vyhrajte knihu Zahrada žije

Vytvořte ze své zahrady místo, kde si vaše děti mohou nejen hrát, ale také poznávat přírodu a sledovat její přirozený koloběh. Zasaďte na jaře společně semínko, starejte se o něj a sledujte, jak roste, v létě skliďte plody svého snažení a na podzim si vytvořte zásoby nejen pro ptáčky, kterých okolo sebe po celý rok můžete pozorovat mnoho a kteří se v zimě jistě přijdou podívat do krmítka, a samozřejmě nasbírejte osivo na další sezonu. Přes zimu si potom spolu s dětmi můžete přečíst zajímavosti o přírodě a načerpat novou inspiraci na jaro. Kniha Anity Blahušové, která je plná nejen jejích fotografií, ale také kreseb Lucie Hlaváčové, toho ale nabízí ještě mnohem více, tak neváhejte a pořiďte si ji!

Ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Zahrada žije vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Zahrada žije
probíhá od 15. do 28. března 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 naučné knihy Zahrada žije

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZahrada žije
Zahradničíme s dětmi

Blahušová, Anita

Smart Press, 2018

Napsat komentář