Zábavné učení

vzdelani
Učení není mučení, ale díky správnému přístupu i zábava. Dnešní naučné knihy doprovázené ilustracemi obsahují řadu zajímavých informací, a to z oblasti vzniku světa, vaření, techniky a lidského těla.

Autor první knihy se inspiroval častou dětskou otázkou: „Proč?“ Sesbíral příběhy, legendy a pohádky ze všech koutů světa a knihu rozdělil do několika na sebe navazujících oddílů.

Knihu Proč je Slunce na obloze samo s podtitulem: „Pohádky o tom jak vznikl svět“ napsal Jan Vladislav v roce 1970, v době, kdy měl za sebou již rozsáhlé pohádkářské dílo. Jde o příběhy, legendy a pohádky sesbírané z kultur celého světa a spojených jediným tématem – dětskou otázkou: „Proč“? Vladislav ji rozdělil do několika oddílů týkajících se postupně světa živlů, stromů, květin, lidí, ptáků, plazů, ryb, divokých a domácích zvířat. Jde o mimořádně vyzrálé, čtivé a působivé dílo zkušeného autora.
V roce 1970 Jan Vladislav již nemohl svou knihu vydat. V rukopise zůstala dodnes, 47 let, až do přítomného vydání, které ilustracemi vypravila akademická malířka
Zdenka Krejčová.

Proč je slunce na obloze samo

Pohádky o tom, jak vznikl svět
Autor: Jan Vladislav
Ilustrovala: Zdenka Krejčová

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 200×247 mm
ISBN: 978-80-7530-074-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Proč je slunce na obloze samo vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Jan Vladislav je český spisovatel a překladatel. Vlastním jménem Ladislav Bambásek. Založil samizdatovou edici Kvart, kde vyšlo přes 120 titulů, mezi nimi i několika svazků jeho vlastních básní, esejí a kritik. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77. Studoval srovnávací dějiny literatury na Karlově univerzitě v Praze a dva semestry také v Grenoblu. Po únoru 1948 byl z univerzity vyloučen z politických důvodů a jeho třetí kniha Hořící člověk skončila ve stoupě. Předtím ale vydal dvě knížky vlastní poezie a první výbor ze Shakespearových Sonetů. V literatuře poté mohl fungovat jen jako překladatel, případně jako autor pro děti a mládež. Překládal a předmluvami nebo doslovy doprovázel zejména klasickou, moderní a lidovou poezii z mnoha jazyků – angličtiny, francouzštiny, němčiny, italštiny, dokonce i čínštiny a japonštiny. Podílel se na založení Kruhu nezávislých spisovatelů roku 1968 a mohl konečně dostudovat na FF UK filozofii a získat doktorát. Za normalizace byl opět zbaven možnosti publikovat. V roce 1981 byl nucen odejít do exilu ve Francii, kde vedl na Vysoké škole sociálních věd seminář o neoficiální kultuře v zemích za železnou oponou. Až roku 2003 se vrátil do Prahy, kde publikoval své starší vlastní práce i překlady a připravoval k vydání svůj Otevřený deník 1977–1981 a Pařížský deník 1981–1989. Dále napsal Nebylo těžké říci ne či O pasáčkovi a zámku na zlatých řetězech.  Je nositelem Řádu T. G. Masaryka (1991), francouzského Řádu umění a literatury (1993), Ceny P.E.N. Clubu za celoživotní dílo (1998) a Státní ceny za dílo překladatelské (2001).

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Vaříte rádi a chcete si při vaření užít zábavu, nebo rovnou zažít nějaké dobrodružství? Nyní se můžete inspirovat originálními receptíky, které doprovází komiksy, jejichž hlavními hrdiny jsou opička, prasátko a mravenečník.

Již čtvrté pokračování oblíbené dětské kuchařské knihy, plné barevných fotografií, vtipných ilustrací a napínavých komiksů, je určeno všem dětem, které milují dobrodružství a chtěly by svým kamarádům, rodičům nebo prarodičům připravit zajímavé a vzrušující pohoštění. Ještě než se však pustí do přípravy tradičních pokrmů, mohou si s naší knihou nejdříve vyzkoušet jídla méně náročná, zato však originální, hravá a hlavně chutná. Recepty, které v knize naleznete, zahrnují jak pokrmy SLANÉ (jednohubky, saláty, sendviče apod.), tak i SLADKOSTI (muffiny, nepečený koláč, čokoládová pěna apod.). Provedení těchto známých pochutin vás však zaručeně překvapí! Už jste někdy jedli okurkové žabičky, ochutnali zmije opečené na ohni nebo se pustili do sladkého mraveniště? Jednotlivé recepty jsou navíc rozděleny do čtyř kapitol podle nebezpečného prázdninového prostředí, takže se nemusíte bát, že byste se s naší knihou v průběhu vaření začali nudit. Každá z kapitol je pak uvedena vtipným a napínavým dvoustránkovým komiksem, v němž se znova potkáte se svými starými známými: opičkou CHECHTIČKOU, prasátkem CHROCHTOU a mravenečníkem FRFŇOU. Tito tři zvířecí kamarádi vám budou při vaření radit, jak na to, a při přípravě každého z receptů vám přispěchají na pomoc s dobrou radou v podobě malého ZLEPŠOVÁKU. V KNIZE NALEZNETE: * 24 originálních receptů pro malé i velké kuchtíky * 24 praktických „zlepšováků“ * 4 vtipné komiksy a 3 legrační zvířátka * nekonečně dlouhou a strašlivě rychlou stonožku * velmi hladovou zubatou štiku * tlupu mlsných medvědů hnědých * … a mnohem více.

Ukázka z knihy

Receptiky pro kuchtiky

Další recepty naleznete v pokračování ukázky.

Receptíky pro kuchtíky

Hurá za dobrodružstvím
Autorka: Pavla Šmikmátorová
Ilustroval: Libor Drobný

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 215×310 mm
ISBN: 978-80-264-1799-6
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Receptíky pro kuchtíky: Hurá za dobrodružstvím! vydalo nakladatelství CPress.

O autorce

Pavla Šmikmátorová vystudovala Střední průmyslovou školu stavební v Brně. Působí jako redaktorka časopisu pro děti Pojď si hrát. Jako spoluautorka se podílela na knihách Hrajeme si na pohádky, Malý mezinárodní mist šéfkuchař či Dětské laskominy z ovoce a zeleniny.

————————————————

I technika se vyvíjí a obklopuje nás stále novými malými i velkými „zázraky“. Kdo dokáže takové vychytávky vymyslet? A jak vůbec fungují? Na tyto otázky a mnoho dalších naleznete odpovědi v aktualizované knize o technice.

V naší aktualizované knize najdete nejen věci, které dobře znáte, jako je třeba páka nebo klín, ale také „zázraky“. Malé zázraky a velké zázraky. Diferenciál v autě, hodinový strojek, jezdicí schody, šicí stroj… Jak někdo dokáže na tak důmyslné věci přijít? To je opravdu zázrak… Tato nová encyklopedie nejen pro děti seznamuje čtenáře s principy nejrůznějších strojů a nejznámějších technických vynálezů.

Ukázka z knihy

Uplne nova mamuti kniha techniky

Úplně nová mamutí kniha techniky

Od páky k laseru, od pluhu k webovým stránkám
Autor: David Macaulay
Přeložili: Daniel Ďurech, Miroslav Koláč, Jiří Matas, Zuzana Pavlová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 228×288 mm
ISBN: 978-80-7529-387-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Úplně nová mamutí kniha techniky vydalo nakladatelství Slovart, kde najdete i další ukázky z knihy.

————————————————

Poslední knižní tip se zaměřuje na lidské tělo. Obsahuje 76 cm vysoký 3D model kostry včetně vnitřních orgánů, pomocí kterého se čtenáři dozví mnoho zajímavostí o vlastním těle…

Poznávání tajů lidského těla nikdy nebylo zábavnější! Sestav si úžasný 3D model kostry včetně všech vnitřních orgánů a prozkoumej bohatě ilustrovaného průvodce. Neváhej, dozvíš se spoustu zajímavých věcí! Proč se srdce stáhne 70krát za minutu? Jak fungují svaly, díky nimž můžeme běhat, skákat a vzpřímeně stát? Co nás chrání před choroboplodnými zárodky a škodlivými slunečními paprsky? 76 cm vysoký model složíš snadno, bez nůžek a lepidla.

Ukázka z knihy

Sestav si lidske telo

Sestav si lidské tělo

Přeložila: Kateřina Orlová

Počet stran: 32
Formát: 192×365 mm
ISBN: 978-80-253-3277-1
Doporučená cena: 499 Kč

 

 

Knihu Sestav si lidské tělo vydalo nakladatelství Fragment.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč je slunce na obloze samo
Pohádky o tom, jak vznikl svět

Vladislav, Jan

Malvern, 2017

zobrazit info o knizeReceptíky pro kuchtíky
Hurá za dobrodružstvím

Drobný, Libor – Šmikmátorová, Michala – Šmikmátorová, Pavla

CPress, 2018

zobrazit info o knizeÚplně nová mamutí kniha techniky
Od páky k laseru, od pluhu k webovým stránkám.

Macaulay, David

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeSestav si lidské tělo

Fragment, 2017

Napsat komentář