Nenechte si ujít v týdnu od 12. do 18. března 2018

nenechte_si_ujit
I další březnový týden bude plný literárních událostí. Tentokrát nás čeká Velký knižní čtvrtek, během kterého vychází hned 15 nových knih. A vy se s autory těchto novinek můžete osobně setkat v Městské knihovně v Praze.

To ale samozřejmě není všechno, například se můžete stavit na besedu se spisovatelem Jáchymem Topolem nebo na již druhé čtení autorů nominovaných na cenu Magnesia Litera.

Týden ovšem začneme akcí pro ty nejmenší. Na pondělí 12. března nachystali v Knihovně Jiřího Mahena v Brně na pobočce ve Slatině pro děti od 3 do 6 let čtení pohádek. Od 17.00 zde budou ze své tvorby o pohádkových bytostech lesa číst George Gheorghe a Dagmar Haluzová. Děti budou z milých příběhů určitě nadšené a jejich fantazie se rozběhne na plné obrátky. Proto neváhejte a vezměte své děti do knihovny.

pondělí 12. března proběhne v Knihovně Václava Havla v Praze uvedení velmi aktuální knihy Petra Nutila Média, lži a příliš rychlý mozek – průvodce postpravdivým světem. Petr Nutil je nezávislý žurnalista, který se věnuje mediální manipulaci, propagandě a odhalování hoaxů. Ve svých textech se snaží přijít na kloub tomu, proč některé věci umlčují lidský rozum a naopak probouzí iracionalitu a zlo. Ve své nové knize se například dozvíte, proč je důležité kritické myšlení, odhalíte některé argumentační fauly a manipulativní techniky. Křest knihy začíná v 19.00.

Máme tu něco i pro vášnivé turisty. V úterý 13. března proběhne v ostravském Domu knihy beseda a autogramiáda Petra Juřáka k jeho knize Tajemné stezky – Beskydy ve stínu Lysé hory. Autor ve své knize poutavě vypráví o tomto pohoří, o jeho obyvatelích, zajímavé historii, ale přidává také atraktivní pověsti a legendy. Konkrétně se zaměřuje na oblast Slezských Beskyd v čele s královnou těchto hor – Lysou horou. Pokud hledáte tipy na krásné výlety do přírody, je tato knížka pro vás jako stvořená. Akce začíná v  16.00.

úterý 13. března proběhne v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně již zmiňovaná beseda se spisovatelem Jáchymem Topolem. Tento básník, prozaik, hudebník a žurnalista patří mezi nejznámější autory současnosti. Z jeho tvorby můžete znát například básnickou sbírku Miluju tě k zbláznění nebo prózu Anděl. Návštěvníkům vsetínské knihovny bude číst ze své zatím poslední knihy Citlivý člověk, za kterou získal v roce 2017 Státní cenu za literaturu. Beseda a autorské čtení začíná v 17.00, akce je součástí festivalu Literární jaro ve Vsetíně.

Ve středu 14. března se v Knihovně Václava Havla v Praze uskuteční už druhé autorské čtení spisovatelů, kteří jsou nominováni na prestižní literární ceny Magnesia Litera. Čtení, které pořádá spolek Litera, začíná v 19.00 a moderovat jej bude Pavel Mandys. Letos se Magnesia Litera bude udílet už po sedmnácté, a protože si letos připomínáme 100. výročí založení naší republiky, mají lidé možnost zvolit si nejlepší knihu, která byla vydaná od roku 1918. Vyhlášení cen proběhne 4. dubna 2018.

Ve čtvrtek 15. března se podíváme do Knihkupectví Dobrovský v OC Atrium v Hradci Králové. Od 17.00 se zde uskuteční autogramiáda známého youtubera, kaskadéra a parkouristy Taryho. Tomu vyšla na konci února kniha Tary: příběh parkouristy, ve které svým fanouškům přibližuje vlastní příběh. Z kluka, který vyrůstal na ukrajinské vesnici, se stal úspěšný youtuber, který si zamiloval parkour – sport, který spočívá v překonávání různých překážek a bariér v našem okolí, například laviček, zídek, zábradlí či třeba větví. Tary svými videi motivuje plno mladých lidí k pohybu a ve své nové knize jim dává i návod, jak s tréninkem parkouru začít.

Ve čtvrtek 15. března se v pražské Městské knihovně uskuteční setkání s autory, kterým vychází během Velkého knižního čtvrtka nové tituly. V knihovně se můžete potkat s operní pěvkyní Dagmar Peckovou, jíž se věnuje kniha Dítě štěstěny, s Tomášem Mackem a jeho Příběhy Corsa rosa, s Alešem Palánem, který představí knihu Raději zešílet v divočině, s Václavou Jandečkovou a její Falešnou hranicí a mnoha dalšími. Přijedou i vzácní zahraniční hosté, a to britská spisovatelka Lisa McInerneyová, autorka bestselleru Nádherná kacířství, a americký režisér Gene Deitch, autor knihy Z lásky k Praze. Akce začíná v 17.00, rozhodně si ji nenechte ujít.

Týden zakončíme v Krajské knihovně v Pardubicích. V pátek 16. března se ve sklepení knihovny koná již pravidelný komponovaný pořad autorského čtení a hudby nazvaný Poezie pod klenbou. Hostem pořadu tentokrát bude básník, výtvarník a lídr punkové kapely NVÚ Štěpán Málek, který návštěvníkům představí něco ze své tvorby. Určitě půjde o příjemné zahájení víkendu, proto neváhejte, vše začíná v 18.00.

 Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář