Biblické rady pro život

Tipy_V cem je rozdil_Desatero prikazani
Dnešní tipy, jakkoli zaměřené na Bibli, nejsou jen pro věřící, ale pro každého, kdo by se rád obohatil novými a zajímavými informacemi. Přečtěte si o rozdílech mezi mužstvím a ženstvím a poznejte podrobněji desatero Božích přikázání. Možná že vám to i dopomůže ke spokojenějšímu životu.

Kniha V čem je rozdíl teologa Johna Stephena Pipera se zabývá otázkami rozdílů a spojitostí mezi muži a ženami. Jak tyto záležitosti ovlivňují naše vnímání a role v rodině, církvi a celé společnosti?

V čem je rozdíl?

Mužství a ženství, jak je definuje Bible
Autor: John Piper

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7255-394-5
Doporučená cena: 100 Kč

Knihu V čem je rozdíl? vydalo nakladatelství Návrat domů.

Na téma mužství a ženství se i dnes hodně diskutuje a tato otázka má na naši společnost silný vliv. Křesťané nepochybují o tom, že Bible musí mít poslední slovo. Co ale Bible učí o opravdovém mužství a ženství? V čem jsou muži a ženy v zásadě stejní? V čem se od sebe svou podstatou liší? A jak tyto rozdíly ovlivňují naše role v rodině, v církvi a v širší společnosti?

 

Ukázka z knihy

Sexuální chaos naší kultury není překvapivý, když zjistíme, že naši nejlepší křesťanští myslitelé tvrdí, že nevědí, co je to mužství a ženství, a přesto uznávají, že jde o jedny z nejzásadnějších aspektů bytí, jež „podmiňují každou stránku života člověka“! Jak mají rodiče vychovávat dcery jako ženy a syny jako muže, když ani přední učitelé církve nevědí, co mužství a ženství znamená?
Toto pojednání vychází z přesvědčení, že Bible nás ohledně bytí jako muž či žena neponechává v nevědomosti. Bůh do nás nevložil všepronikající a všepodmiňující rozměr bytí, aby pak před námi skryl jeho význam. V Písmu nám ukázal krásu mužství a ženství v navzájem se doplňujícím souladu. Ukazuje nám deformace i hrůzy, jež způsobí hřích padlého mužství a ženství. A ukazuje nám cestu záchrany a uzdravení skrze Krista. (str. 14)

 

John Piper

John Stephen Piper je americký reformovaný baptistický teolog a autor mnoha publikací s náboženskou tematikou. od roku 1980 působí jako pastor sboru Bethlehem Baptist Church v Minneapolis. Roku 1994 inicioval vznik organizace Desiring God Ministries, jejímž cílem je šířit nadšení pro Boží svrchovanost ve všech věcech pro radost lidí skrze Krista. V češtině vyšla mj. jeho studie o půstu Hlad po Bohu (Návrat domů, 2005).

Informace byly čerpány ze stránek spisovatele.cz.

 

Nakladatelství Návrat domů vydává populárně naučnou literaturu zabývající se aplikovanou psychologií, mezilidskými vztahy, výchovou dětí a systémem životních hodnost.

————————————————

Každý z nás už někdy slyšel o desateru přikázání (nebo přinejmenším o některém z nich), např. v souvislosti s Hradeckým rukopisem. Dennis Prager se ve své knize Desatero přikázání zabývá významem jednotlivých textů a odhaluje nám zajímavé poznatky.

Desatero přikázání

Nejlepší a dosud nepřekonaný návod k životu
Autor: Dennis Prager
Přeložila: Veronika Lásková

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 110×156 mm
ISBN: 978-80-7335-500-5
Doporučená cena: 178 Kč

Knihu Desatero přikázání vydalo nakladatelství Leda.

Co je na desateru přikázání, které se poprvé objevilo v hebrejské bibli, tak převratného? Není snad etika starší než náboženství? Odedávna se přece pociťuje sounáležitost všech lidí. Pod povrchem různých kultur nalézáme velmi podobná pravidla morálky zdravého rozumu. V jednom hieroglyfu je psáno: chlapci mají mluvit pravdu. A pod korunou východního stromu prohlašuje Konfucius: nepokradeš a nečiň druhému, co nechceš, aby činil tobě. Dennis Prager dokazuje, že to tak prosté není a také, že většina věřících i nevěřících hlubší souvislosti dekalogu často nevnímá. Desatero totiž není negací, je cestou ke svobodě a povzbuzuje člověka k dobru, zejména když Stvořitele chápe jako zdroj dobra a lidské svobody. „Já jsem tě vyvedl z domu otroctví,“ „Neklaň se modlám“ – zotročujícím ideologiím – a dopřej si odpočinku v den sváteční, chceš-li být šťasten – nebuď otrokem své práce. Není svobody bez morálky a není morálky bez svobody. Zvlášť aktuální je dnes ono jediné přikázání, jehož přestoupení Hospodin neodpouští, páchat zlo ve jménu božím. Ospravedlnění vírou zde neexistuje, ti, kteří vraždí ve jménu božím, nezabíjejí pouze svou oběť, ale „zabíjejí“ samého Boha. Čtenář, který zná jen stručnou křesťanskou verzi Desatera, bude překvapen, jaké souvislosti se za ním skrývají, i tím, jakou revoluci etický monoteismus přinesl a jak položil základy jediné civilizace, která umožnila zároveň svobodu i řád.

 

Ukázka z knihy

Pojďme se podívat na přikázání, které z křesťanské tradice známe jako první, ale podle nejstaršího, židovského číslování Desatera je vlastně až druhé. Jeho nejběžnější překlad začíná takto: „Nebudeš mít jiného boha mimo mne.“ Dále pokračuje tím, že zapovídá jak vytváření model, tak jejich  uctívání. Většina lidí si toto přikázání pochopitelně vysvětluje tak, že zakazuje uctívání model a bohů, jako jsou třeba staří pohanští bohové deště a plodnosti či další božstva spojená s přírodou, případně hlavní představitelé panteonu jako římský Jupiter nebo řecký Zeus. Takovýto výklad prvního přikázání však přináší jeden zásadní problém. Jelikož v dnešní době nikdo takové bohy neuctívá, natož aby se klaněl nějakým kamenným modlám, má většina lidí za to, že toto přikázání postrádá v současnosti význam. S nemalou ironií se ukazuje, že je nejen velmi významné i pro moderní dobu, ale v mnoha ohledech je dokonce matkou všech ostatních přikázání. (str. 32–33)

 

Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává též zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete zajímavé knížky za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní biblické tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV čem je rozdíl?
Mužství a ženství, jak je definuje Bible

Piper, John

Návrat domů, 2017

zobrazit info o knizeDesatero přikázání
Nejlepší a dosud nepřekonaný návod k životu

Prager, Dennis

Leda, 2017

Napsat komentář