Nenechte si ujít v týdnu od 5. do 11. března 2018

nenechte_si_ujit
Následující týden bude plný zajímavých křtů knižních novinek. Například milovníky kosmonautiky potěší křest knihy Češi znovu dobývají vesmír. Těšit se ale můžete třeba i na autorské čtení spisovatelů, kteří jsou nominováni na cenu Magnesia Litera.

Ani první březnový týden nebude chybět něco pro ty nejmenší, světlo světa spatří kniha Z deníku kočičky Ťapičky. Akcí se ale koná mnoho, nudit se rozhodně nebudete.

úterý 6. března se podíváme do Domu knihy v Ostravě, kde se od 16.00 můžete setkat s cestovatelem Jiřím Kolbabou a pobesedovat s ním o jeho poslední knize Očarovaná Havaj, kterou sepsal s Miloslavem Stinglem. Havaj je považována za jedno z nejkrásnějších míst naší planety, s dokonalými plážemi a úchvatnými vulkány. V nové knize popisuje Miloslav Stingl své zážitky z tohoto souostroví a jeho vyprávění je doprovázeno krásnými fotografiemi právě Jiřího Kolbaby. Pokud i vás lákají tyto dálné země, určitě si nenechte křest ujít.

Pokud máte rádi komiksy, je pro vás akce, kterou pořádá Knihovna města Hradce Královéúterý 6. března, jako stvořená. Od 17.00 začne na pobočce Slezské Předměstí přednáška o komiksech. Seznámíte se nejen s mnoha komiksovými autory a jejich tvorbou, ale i s historií komiksu a dozvíte se i to, jak se tato díla vytváří. Přednášku povede pan Pavel Martinec, který o tomto tématu přednášel na Univerzitě J. E. Purkyně.

úterý 6. března přijde již zmiňovaná chvíle pro milovníky vesmíru a kosmonautiky. V podniku The Pub Praha na Veleslavínově ulici se uskuteční křest publikace Češi znovu dobývají vesmír od Kamila Mikety. Jak jistě všichni víme, česká vesmírná historie se začala psát v roce 1978, kdy se Vladimír Remek stal prvním evropským kosmonautem. Po delší odmlce se nyní opět můžeme těšit z toho, že ve vesmíru je i česká stopa. Od roku 2012 totiž brázdí povrch Marsu robotické vozítko, jehož součástí jsou i české technologie, a ty sklízejí veliký úspěch po celém světě. Křest začíná v 18.00.

A v Praze ještě zůstaneme, v úterý 6. března zde totiž proběhne zmíněný křest dětské knihy od Markéty Harasimové Z deníku kočičky Ťapičky. Od této autorky můžete znát spíše její detektivní knížky, například Vražednou vášeň, jejíž recenzi jsme vám přinesli, nebo Purpurové doteky. Nyní ale zabrousila i do dětské literatury. A že jí to šlo skvěle, o tom se můžete přesvědčit v 17.00Knihkupectví Dobrovský na Václavském náměstí. Kromě autorky se zde setkáte i s jejími hosty, například s Dádou Patrasovou, Janem Čenským či Michalem Nesvadbou. Akci bude moderovat Slávek Boura. Součástí bude i autogramiáda, vaše děti tak mohou získat podpis od svých hrdinů z pohádek. Markétu Harasimovu můžete poznat blíže prostřednictvím našeho rozhovoru a čekání na křest si zkrátit čtením její povídky Manželské etudy, kterou přispěla do naší rubriky Čtení ke kávě.

Ve středu 7. března se v 16.00 opět sejdeme v ostravském Domu knihy, kde se bude konat beseda a autogramiáda Pavla Zieglera, autora knihy Vypravěč. Autor je mystik, rytíř Řádu sv. Jana z Jeruzaléma, svobodný zednář a rosekrucián a ve své knize umožňuje lidem nahlédnout do tajemného světa těchto tajemných řádů. Kniha je složena z různých rozhovorů, které autor poskytl českým i slovenským časopisům.

Ve čtvrtek 8. března zavítáme pro změnu na jih Moravy. V Knihovně Jiřího Mahena v Brně, na pobočce v Maloměřicích budou dva začínající spisovatelé číst ze své tvorby. Konkrétně poznáte Karla Mazánka, který bude číst ze své knihy Placen za život, a Leu Kaňovou, která představí knihu Paměti deštivé panny. Přijďte tyto začínající autory podpořit a poslechnout si jejich autorské čtení. Vše začne v 17.00.

Pokud sledujete udílení cen Magnesia Litera, určitě vás bude zajímat akce, která se uskuteční ve čtvrtek 8. březnaKnihovně Václava Havla v Praze. Od 19.00 zde totiž proběhne autorské čtení spisovatelů, kteří byli v některé z kategorií na tuto prestižní literární cenu nominováni. Akci moderuje Pavel Mandys a z minulých ročníků víme, že půjde opravdu o skvělou akci. Na závěr jen připomeňme, že vítězové budou vyhlášeni 4. dubna 2018.

Ve čtvrtek 8. března se v pražském Paláci knih Luxor bude křtít kniha stylistky a vizážistky Aleny Klenot Jsem příliš mladá, abych zestárla. Datum 8. března není náhodné, tento den se slaví Mezinárodní den žen a autorka chtěla touto knihou vyjádřit hold všem ženám a jejich kráse. Ve své knize se snaží přijít na to, jak si udržet vitalitu i v pokročilejším věku. Čtenářkám předkládá fakta, ale také vyvrací mýty, které se ke zdravému životnímu stylu vážou. A především také radí, jak elegantně stárnout a neztratit přitom na kráse. Knihu, jejíž křest začíná v 17.00, pokřtí Andrea Verešová, Marie Tomsová a Petra Černocká.

Pokud vás některá z akcí zaujala, nenechte si ji ujít.
Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář