Historická putování

Historicka-putovani
Dnes vám představíme historické romány, jejichž hrdinové vás provedou starověkým Egyptem, rozmanitými zákoutími Byzantské říše i samotnou kolébkou civilizace – Mezopotámií. Nechte se prostoupit atmosférou minulých tisíciletí!

Prostřednictvím prvního příběhu navštívíte starověký Egypt. Kvůli nerozvážné chybě trpí Layla téměř celý svůj život. A za vše může zlý Manéthon, správce egyptské provincie. Bez svého manžela je mladá maminka odkázaná pouze na dobrodiní královny Théb, ale nenávistný zrádce ji najde i tam. Zachrání se, nebo podlehne verdiktu faraonova soudu?

Faraonův soud

Správce egyptské provincie Manéthon zneužívá mladou služku Laylu, jejího muže přinutí k vyloupení starého hrobu a pak se svědků zbaví. Jediná Layla přežije a s novorozeným synem se jí podaří uniknout do Théb, kde se jí ujme královská manželka Teje. Jenže Manéthon uprchlici najde a obviní, že je zlodějka a lhářka.

Autor: Karel Cubeca

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-754-3549-1
Doporučená cena: 289 Kč

 

Knihu Faraonův soud vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Poprvé v životě pocítila při pohledech mužů podivné mrazení v podbřišku. Nebo to byla horkost? Ne. Bylo to příjemné šimrání, které se odlišovalo od všech pocitů, které dosud zažila.
V dalších dnech a týdnech získávala sebevědomí a pocit, že její um a krása jí dávají nad ostatními lidmi, zejména nad muži, podivnou převahu.
Přestávala být ustrašená a vyjukaná.
Ačkoli to bylo přísně zakázáno, cpala se dobrotami stejně jako hosté, jenom si dávala pozor, aby ji nikdo neviděl. A když už ji někdo spatřil, rošťácky pokrčila rameny a usmála se, někdy se jí dokonce podařilo prohodit i nějakou vtipnou poznámku.
Její sebevědomí rostlo do té míry, že se odhodlala i k tomu, co by ji dříve ani nenapadlo. Začala si z hostin tajně odnášet jídlo domů. Nebylo nijak složité uvázat si pod sukni pytlík z pevného lněného plátna a do něj naskládat trochu dobrot. (str. 1, 2)

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorovi

Karel CubecaMuž mnoha talentů Karel Cubeca, vlastním jménem Karel Kostka, se narodil v roce 1960 ve Vsetíně. Vystudoval pedagogiku a práce se studenty patří mezi jeho největší koníčky. Je ředitelem střední školy a prezidentem vzdělávací společnosti se sídlem v Londýně. Vyučuje rekreologii a se svými žáky vyjíždí na stáže do New Yorku, Barcelony, Athén a dalších zajímavých míst na světě, jejichž atmosféra jej inspiruje k románové tvorbě. Karel Cubeca patří do malé skupiny lidí ve světě, jimž byla při oficiálních testech naměřena hodnota IQ vyšší než 200. Vedle psaní pro nakladatelství Alpress se úspěšně věnuje i malování – svá výtvarná díla vystavuje po celém světě a jeho obrazy jsou zastoupeny v mnoha známých galeriích. Styl románů Karla Cubecy vycházejících v nakladatelství Alpress je přirovnávám ke slavnému britskému spisovateli Wilburu Smithovi. Sám autor o svém psaní říká, že mu literární tvorba vytváří prostor k hlubšímu zamyšlení a k duševní relaxaci.

Jeho tvorba zahrnuje například romány Poselství v dlani, Písky času, Kawa 9, Kdo jsme a mnoho dalších.

Informace a fotografie byly převzaty ze stránek nakladatelství Alpress.

————————————————

V severořecké Soluni se roku 833 rozehrává nebezpečná hra, v jejímž prvním dějství nedobrovolně uvízl protospatharios Leon. Smrt zdejšího místodržícího nutí všechny přítomné odhalit karty, ale málokomu se to zamlouvá. Bude patřit další chladnoucí mrtvola Leonovi, nebo dokáže překonat svůj smysl pro spravedlnost?

Bronzové oko

Severořecká Soluň roku 833. Právě sem protospatharios Leon doprovází na císařský rozkaz nově jmenovaného vojenského správce oblasti. Skutečným cílem jeho návštěvy je však zmapovat aktivity soluňského arcibiskupa, který ve sporu o uctívání ikon stojí na opačné straně nežli císař. Proti své vůli se Leon stává svědkem hádky mezi dočasným místodržícím a jeho manželkou. Následujícího rána je místodržící nalezen zavražděný a Leon se ujímá vyšetřování. Během něj se setkává se svou dávnou láskou mniškou a básnířkou Kassií, ve které ale také poznává nebezpečnou protivnici. Objevení další mrtvoly přiměje Leona postavit se čelem stínům minulosti a také přehodnotit svůj pohled na spravedlnost. Další pokračování své trilogie, Smaltová Medúza, zasadil Panagiotis Agapitos, jeden z nejvýznamnějších řeckých historiků byzantské literatury, na egejský ostrov Skyros.

Autor: Panagiotis Agapitos 
Přeložila: Markéta Kulhánková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7429-889-2
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Bronzové oko vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Ukázka z knihy

Na chvíli měl Leon pocit, že žena, která na něj mluví, je jen vzdálený hlas, nejasný obrys skrytý za nějakým závěsem. Jeho mozek odmítal přijmout, co právě slyšel, ačkoliv to potvrzovalo jeho počáteční podezření.
„Ty se přiznáváš k vraždě svého muže?“ zeptal se téměř nejistě.
„Ano,“ odvětila a sklopila zrak. Sofia, která na ni celou dobu překvapeně hleděla, k ní přistoupila.
„Je ti jasné, co tohle dobrovolné přiznání znamená?“ zněla další Leonova otázka.
Zoe se oběma rukama dotkla kříže, který jí visel na krku.  „Ano,“ zašeptala a sesunula se Sofii do náruče. (str. 74)

Celou ukázku si můžete přečíst na webu nakladatele.

O autorovi

Panagiotis Agapitos (* 1959) je profesorem byzantské literatury a kultury na Kyperské univerzitě a spisovatelem uznávaným pro svou sérii historických románů s detektivní zápletkou Ebenová loutna (Το εβένινο λαούτο, 2003, česky Vyšehrad 2016), Bronzové oko (Ο χάλκινος οφθαλμός, 2006) a Smaltová Medúza (Μεδούσα από σμάλτο, 2009). Coby znalec byzantské literatury čerpá inspiraci pro své příběhy přímo z tehdejších textů, jeho dílo však podněcuje nadčasové otázky o lidském životě. Sám nazývá své psaní (πλαστο)γράφηση – při převodu do češtiny tedy něco jako (falzi)fik(a)ce.

Ve svých dílech Agapitos zpřítomňuje středověká místa a scenérie a využívá skutečných historických postav. Pro své detektivní romány si zvolil vládu císaře Theofila (9. století), který se proslavil svojí láskou k právu a spravedlnosti. Po pachatelích ale pátrá fiktivní postava – protospatharios Leon, diplomat císařského dvora, který má nejen dar prozřetelnosti, ale i hudební talent.

Informace o autorovi byly převzaty ze stránek nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

Historický román Úmluva pojednává o Abrahámovi jako osobě z masa a kostí, která měla daleko ke svému biblickému předobrazu. Autorka se při popisu jeho strádání inspirovala oběťmi koncentračních táborů a válečným běsněním. Kniha by měla pomoci všem, kteří trpí strádáním a pronásledováním.

Úmluva

Historický román s biblickou tematikou, který zachycuje Abraháma jako hlavní postavu. Abrahám je zde popsán jako člověk z masa a kostí se všemi pochybnostmi a starostmi. Román byl napsán pod dojmem válečných zážitků z vězení a koncentračního tábora a měl být pomocí pro ty, kdo jsou pronásledováni.

Příběh o Abrahámovi
Autorka: Zofia Kossaková

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7450-275-0
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Úmluva vydalo nakladatelství Paulínky.

Abrahám se cítil šťastný. Když rozléval dobrovolně věnovanou krev svých kmenových bratří, krev, jež je podstatou života, ba životem samým, posvátným Božím vlastnictvím, zasvěcoval svůj lid Hospodinu, potvrzoval uzavřenou úmluvu. Radostný den mu zkazil pouze Izmael. Nechtěl se dát obřezat. Nevzal si příklad ze svých vrstevníků, kteří poslušně, i když bojácně čekali po boku otců, až na ně přijde řada, ale utekl a zalezl do houští. Trvalo dlouho, než ho našli, ale i potom se bránil, vřeštěl na celé kolo, vytrhával se Surovi a Eliezerovi, kteří ho násilím přiváděli, a kousal je do ruky. Čtyři lidé museli Izmaela držet. Abrahámovi stékal pot z čela, ruce se mu třásly. Utrpení jedináčka chtěl co nejvíce zmírnit, ale místo toho mu způsoboval ještě větší bolest. Hagar pobíhala jako šílená kolem stanu, v němž bylo vyřezáváno znamení smlouvy, proklínala Abraháma i jeho nápady a úpěla jako zvíře. Jakmile pustili vřeštícího hocha ven, schoulil se v matčině náručí. Ještě dlouho se po táboře rozléhal pláč obou, přerývaný stížnostmi otce. (str. 352)

Prolistujte si i další úryvky.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFaraonův soud

Cubeca, Karel

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeBronzové oko

Panagiotis, Agapitos

Vyšehrad, 2018

zobrazit info o knizeÚmluva

Kossaková, Zofia

Paulínky, 2017

Napsat komentář