Psychologie pro běžný život

Tipy_Psychologie pro bezny zivot_Freephotosbank
Dnešní psychologické tipy vám odhalí podstatu zla, předvedou vám ten nejnáročnější výcvik, pomohou vám překonat vaše fobie a prozradí tajemství spokojeného života.

Úspěšná kniha psychologa Morgana Scotta Pecka se zabývá otázkou lidského zla a zkoumá jeho projevy i podstatu. Vychází z bohaté terapeutické praxe a přináší čtenářům několik zajímavých příběhů, s nimiž se autor při své práci setkal.

Lidé lži

Psychologie lidského zla
Autor: M. Scott Peck
Přeložili: Petr Mikeš, Eva Krejčová

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 147×205 mm
ISBN: 978-80-262-1313-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Lidé lži vydalo nakladatelství Portál.

Slavná kniha psychologa M. Scotta Pecka, autora známých titulů Nevyšlapanou cestou, Postel u okna či V jiném rytmu, obrací svou pozornost k jednomu z největších témat lidského života – k otázce zla. Projevy lidského zla a jeho podstatu zkoumá jak z vědeckého, psychologického a psychiatrického hlediska, tak z pohledu široce chápaného křesťanství. Autor vychází ze své bohaté terapeutické praxe, živě přibližuje několik výrazných příběhů, s nimiž se během své práce setkal, včetně účasti na exorcismu, a rozbor problému lidského zla rozšiřuje o otázky narcismu, kolektivní viny, pohodlnosti a lhostejnosti. Peckův odborný zájem nezůstává jen u analýzy, vede k úvahám o osobní spiritualitě člověka a zdůrazňuje zásadní roli lásky a dobra jak v životě, tak v terapeutické práci.

 

Ukázka z knihy

George býval vždy bezstarostný člověk – alespoň si to o sobě myslel. Až do onoho osudného odpoledne na začátku října. Je pravdou, že měl obvyklé starosti, jaké jen může mít obchodní cestující, manžel a otec tří dětí, majitel rodinného domku se střechou, kterou občas zatéká, a trávníkem, který potřebuje čas od času zastřihnout. Je také pravdou, že byl až přehnaně čistotný a pořádkumilovný, měl sklony dělat si starosti, jestli není trávník zastřižený moc vysoko a jestli nátěr na domě není příliš oprýskaný. A je pravdou, že po večerech, obvykle při západu slunce, zažíval vždy podivnou směsici smutku a beznaděje. Ale trvalo to jen pár minut. Někdy, když byl příliš zaneprázdněn prací nebo když bylo pod mrakem, si vůbec západu slunce nevšiml. (str. 11)

Přečtěte si další ukázku.

 

Morgan Scott Peck

Morgan Scott Peck byl americký psychiatr a spisovatel. V Portále vyšly jeho knihy Postel u oknaV jiném rytmu a Přátelská sněhová vločka. Nakladatelství Argo vydalo jeho knihu Dále nevyšlapanou cestou.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.

————————————————

Výcvik jednotek SEAL patří k nejnáročnějším na světě. William H. McRaven, jenž byl mnoho let jejich příslušníkem, vás ve své knize provede deseti užitečnými pravidly. Přijmete tuto velkou výzvu?

Budíček! Ustlat! Nabít, zajistit!

Velitel SEAL radí, co je v životě opravdu důležité
Autor: William H. McRaven

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 120×180 mm
ISBN: 978-80-7261-534-6
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Budíček! Ustlat! Nabít, zajistit! vydalo nakladatelství Management Press.

William H. McRaven, penzionovaný admirál námořnictva Spojených států, má za sebou velmi úspěšnou službu v ozbrojených silách USA. Třicet sedm let byl příslušníkem zvláštních jednotek SEAL, kde velel na všech úrovních. Stal se čtyřhvězdičkovým admirálem a jeho posledním pověřením bylo vrchní velení nad všemi zvláštními jednotkami armády Spojených států. V této knize předkládá čtenářům deset pravidel, která se naučil při výcviku jednotek SEAL – výcviku, který patří k těm nejtěžším na světě. Obnáší půlnoční plavání v chladných vodách u San Diega, překážkové dráhy, nekonečné posilování a dlouhé dny bez spánku. Je to něco podobného, jako kdybyste vzali všechny výzvy, jímž musí člověk čelit za celý život, a koncentrovali je do šesti měsíců.

 

Ukázka z knihy

Během výcviku v  jednotkách SEAL jsem se záhy naučil, jaká je hodnota týmové práce. Musíte se spolehnout na někoho jiného, kdo vám pomůže překonat obtížné úkoly. Pro nás, kteří jsme zatím byli „pulci“ a  doufali jsme, že se brzy změníme v  „žabáky z  námořnictva“, byl připraven třímetrový nafukovací člun, na němž jsme měli tuto klíčovou lekci pochopit.
Ať jsme se během první fáze výcviku vydali kamkoliv, museli jsme tento člun nosit s  sebou. Zvedli jsme ho nad hlavy a běželi z baráků přes silnici do jídelny. Když jsme pobíhali nahoru a dolů po písečných dunách v Coronadu, nesli jsme ho zavěšený na popruhu. Neustále jsme v něm pádlovali podél pobřeží od severu k jihu a překonávali jsme divoký příboj: sedm mužů, kteří museli spolupracovat, aby dopravili nafukovací člun na místo určení. (str. 25)

Stáhněte si celou ukázku.

 

William H. McRaven

William H McRavenWilliam H. McRaven, penzionovaný admirál námořnictva Spojených států, má za sebou velmi úspěšnou službu v ozbrojených silách USA. Třicet sedm let byl příslušníkem zvláštních jednotek SEAL, kde velel na všech úrovních. Stal se čtyřhvězdičkovým admirálem a jeho posledním pověřením bylo vrchní velení nad všemi zvláštními jednotkami armády Spojených států. V současnosti je kancléřem Sdružení texaských univerzit.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

————————————————

Psycholožka Doris Wolfová vám pomůže překonat strach v různých situací i vaše úzkosti a fobie, například z výšek nebo z otevřených prostranství. Úzkost je jako zlozvyk, a ten se dá odnaučit.

Jak překonat strach, úzkost, paniku a fobie

Autorka: Doris Wolf
Přeložila: Lucie Peláková

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0618-9
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Jak překonat strach, úzkost, paniku a fobie vydalo nakladatelství Grada.

Bojujete s pocity úzkosti či záchvaty paniky? Máte strach z budoucnosti, ze samoty, z odmítnutí či selhání? Děsí vás výšky, psi nebo otevřená prostranství? Bojíte se nemocí a smrti? Trápí vás nepříjemné fyzické příznaky spojené s různými formami strachu? Zachovejte klid, nejste nenormální. Lehčí formou chronické úzkosti si alespoň jednou za život projde každý čtvrtý člověk a skoro každého desátého jeho strach výrazně omezuje v každodenním životě. Bez ohledu na váš věk nebo druh strachu pro vás máme dobrou zprávu – svůj strach můžete ovlivnit. Uznávaná psycholožka vám v této knize vysvětlí, proč v určitých situacích pociťujete strach a jak jej můžete překonat. Vaše úzkosti jsou v podstatě zlozvyky, které se lze přeučit. V knize naleznete konkrétní účinné strategie, jak s nejčastějšími druhy strachu zacházet a jak je odbourat. Přestaňte si ze života dělat peklo kvůli starostem, které většinou nejsou opodstatněné. S touto knihou se zbavíte věčného napětí a strachu. Čeká vás svoboda a spontánnost, budete moci naplno využít svůj potenciál a lépe si užívat života.

 

Ukázka z knihy

Zjistili jsme, že strach se odráží v nejrůznějších fyzických funkcích. Mnozí lidé pociťují pouze tělesné obtíže a vůbec je nenapadne dát svůj stav do souvislosti se strachem. Je-li tělo zalarmováno a my stojíme před situací, kterou vnímáme jako nebezpečnou, probíhají výše zmíněné tělesné změny. Jestliže dáme tělu najevo, že poplach končí, odehrávají se fyzické změny v opačném směru. Naše tělo je uzpůsobeno tomu, že se po napětí opět dostává do uvolněného stavu. Toto automatické přizpůsobení se těla nárokům okolí funguje ovšem jen tehdy, nejsou-li požadavky a zátěže příliš velké. Problematické je, když se objeví mimořádná či dlouhodobá zátěž nebo dáváme-li svému tělu permanentně poplašné signály tam, kde z vnějšího pohledu žádná zátěž nehrozí. potom vzniká disproporce mezi napětím a uvolněním. (str. 23)

Prolistujte si celou ukázku.

 

Doris Wolf

Doris Wolf je diplomovaná psycholožka a psychoterapeutka. Více než 35 let provozuje vlastní psychoterapeutickou praxi v Mannheimu. Pro studium psychologie se rozhodla už jako malá dívka. Vždy ji fascinovalo, jak rozdílně se lidé cítí, chovají a utvářejí svůj život. Pokaždé, když se setkala s člověkem, který měl problémy, cítila se povolána, aby ho podpořila. Získala vzdělání v oblastech psychoterapie rozhovorem, behaviorální terapie a racionálně emoční terapie. V roce 1988 promovala na Univerzitě Heidelberg. Ve svých knižních rádcích poskytuje čtenářům psychologickou podporu způsobem, jaký se jí osvědčil v praxi. Čtenář se učí lépe rozumět sám sobě a dosahovat požadovaných změn, které vedou k větší radosti ze života a k nalezení duševní rovnováhy.

Informace byly čerpány z knihy Jak překonat strach, úzkost, paniku a fobie.

————————————————

Naučte se vidět krásu a radost ve všedních věcech, které vás obklopují, a buďte tak v životě šťastnější. Pomůže vám s tím Niki Brantmarková a jedno zajímavé švédské slovo – lagom.

Lagom

Tajemství spokojeného života
Autorka: Niki Brantmarková

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 128×175 mm
ISBN: 978-80-265-0723-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Lagom vydalo nakladatelství BizBooks.

Lagom, švédské slovo, které znamená ani moc, ani málo, nebo také všeho s mírou. Zkrátka akorát. Lagom není jen obyčejné slovo, je to životní styl. Představuje filozofii, jež prostupuje všechny sféry života – promítá se do rodiny, partnerských vztahů, práce, výchovy dětí a také do vztahu k přírodě. Lagom vás naučí nacházet potěšení a krásu ve zdánlivě jednoduchých věcech. Zjistíte, že k vychutnávání radostí života nepotřebujete přepychové kulisy. Když budete vědomě usilovat o větší klid a rovnováhu, začnete nacházet dokonalost v nedokonalosti, zvolníte a získáte to nejvzácnější – čas pro sebe i své blízké.

 

Ukázka z knihy

Není divu, že v zemi známé půlnočním sluncem, ale zároveň dlouhou a temnou zimou jsou Švédové posedlí světlem. Zatímco v teplejších zemích se domy staví tak, aby vznikal stín, skandinávská architektura a pojetí interiérů se soustřeďují na maximální přístup světla.
Okna nejsou ničím krytá a záclony bývají průsvitné, aby do bytu pronikalo co nejvíc přirozeného světla. To se díky bílým nebo světle šedým stěnám šíří celým domem. A Švédové dobře vědí, proč na to dbají. Mnoho studií potvrdilo, že přirozené světlo může tlumit deprese, napomáhat při rekonvalescenci, zvyšovat uspokojení z práce a naši výkonnost. Takže pusťte slunce dovnitř! (str. 36)

Stáhněte si další ukázku.

 

Niki Brantmarková

niki-brantmarkovaNiki Brantmarková je tvůrkyní webu My Scandinavian Home, blogu o interiérech, který se inspiruje jejím životem ve švédském Malmö, kde se usadila se svým manželem a třemi dětmi. Niki pochází z Londýna, vystudovala psychologii na University of Edinburgh.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další zajímavé knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám naše psychologické tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze stránek freephotosbank.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLidé lži
Psychologie lidského zla

Peck, M. Scott

Portál, 2018

zobrazit info o knizeBudíček! Ustlat! Nabít, zajistit!
Velitel SEAL radí, co je v životě opravdu důležité

McRaven, William H.

Management Press, 2018

zobrazit info o knizeJak překonat strach, úzkost, paniku a fobie

Wolf, Doris

Grada, 2018

zobrazit info o knizeLagom
Tajemství spokojeného života

Brantmarková, Niki

BizBooks, 2018

Napsat komentář